Copy

MULDs NYHEDSBREV #17

26. januar 2015

Vintersysler og forårsdrømme.
Griseslagtning og nyfødte lam.
Endnu et kapitel i fortællingen om
den uibåssætbare virksomhed Muld.

 

Læs nyhedsbrevet i din browser

Så er Muld i fuld gang i sin nye sal. Vi har allerede holdt flere selskaber og arrangementer, her er der dækket op til fødselsdagsfrokost og den skarpe vintersol står ind fra syd.
Den 14. januar blev køkkenet godkendt af Fødevarestyrelsen. Sikken lettelse! Man kan ikke få forhåndsgodkendt en plan til et nyt køkken, så vi har bygget det efter bedste overbevisning, men uden at være sikre på at det ville leve op til alle krav.
Fødevarestyrelsen har godt nok meget svært ved at placere os.
Er vi restaurant, gårdbutik eller stalddørssalg? Ingen af delene og lidt af hvert. At vi så producerer vores egne råvarer gør det ikke enklere kontrolmæssigt set. Pudsigt nok, for vi synes jo at Muld er den enklest mulige måde at servere mad på. Vi dyrker det selv, tilbereder det selv og serverer det selv, alt sammen her på gården. Hvor svært kan det være?

Aspargesbedet fotograferet med 9 dages mellemrum i januar. Først som potentiel rismark, siden som snelandskab.

Frø

Vinteren sætter sine begrænsninger for hvad man kan gøre udenfor som grøntsagsavler. Ude i marken er det for tidligt til visse aktiviteter og for sent for andre.
Men så er der jo armchair gardening, enhver frøsamlers yndlingsaktivitet: At planlægge næste dyrkningssæson og skaffe de nødvendige, og ikke mindst de unødvendige, frø.
I år dyrker vi kun grøntsager og urter på én mark, sidste år havde Ane og Jens hver sin. Så den mark bliver simpelthen så fantastisk, storproducerende, biodivers og afvekslende, velluget, passet og plejet på alle fronter. Det er planen.
Sidste år søgte vi om dispensation og tilladelse til at bruge alle de sjældne, hjemmedyrkede, og derfor ikke økocertificerede frø vi havde fået af venner og kolleger. 180 sorter sad NaturErhverv og tyggede sig igennem, for sidenhen at give os lov til at så dem. I år er det noget lettere. En del af ansøgningen kan copy-pastes fra sidste år, og masser af sorter har vi selv taget frø af sidste år. Dem må vi så uden at bede om lov.
Der er stadig håb for Anes nytårsforsæt om at bruge mindre tid på administration og mere tid i marken.
Herover ses Mulds afdeling for frø, botanik, markkartografi og ansøgninger.

 

Sortbroget dansk landrace

Vores grise har været en fornøjelse at arbejde med. De er ivrige, livlige og nysgerrige, især ornerne. Søerne er mere magelige, men stadig elskelige.
I morgen bliver de sidste orner slagtet. Vi beholder de fire søer. To af dem skal slagtes sidenhen og to af dem skal løbes til sommer og have smågrise til september. Det er planen.
De tre orner vi fik slagtet i sidste uge overraskede ved deres små størrelser.
48-65 kg slagtet er voldsomt meget mindre end de LYD-svin, den almindelige blandingsrace, vi har haft de to andre gange vi har haft svin. Det er fordi det er sortbroget dansk landrace, en gammel race som vokser langsommere, men har samme appetit som LYD-svin. Det er der ikke gængs god økonomi i, til gengæld smager de af mere. For for at sige det ganske firkantet: Alt hvad der vokser langsomt, smager af mere end et tilsvarende dyr eller grøntsag eller frugt, der vokser hurtigt. Og det er også noget værd.
Man hører ofte at denne race er forfærdelig fed, men det var vores ikke. De har pisket rundt og undersøgt og trynet, så de var ganske slanke. Nu er de skåret ud og lavet til pølse, postej, stege, blodpølse mm.

 

Mulds februar

Vi har fået tre små lam fuldstændig udenfor sæson, det er fjollet, men de trives heldigvis  på trods af vejret, og er meget seværdige.
På søndag kan man gå en tur forbi folden (ikke ind i) og se til dem, inden man trækker indendørs og får varmen med Jens' mad, Anes kage, Pauls vin, Tores øl og Maria og Patricks kaffe. Vi har åbent fra 12 til 16.
Torsdag den 5. kl 16 starter vores yogahold og Ane glæder sig helt vildt. Det er vores nabo Anne Lysdahl, der underviser. Hun har mange års erfaring som yogalærer og hendes yogastil er rolig, udstrækkende og afspændende. Vil du være med, kan du skrive til Ane på ane@muldpaanettet.dk, der er stadig plads til et par stykker.
I uge 7 og 8 popper der en enestående forretning op i Rantzausgade på Nørrebro. Det er Foreningen Frøsamlerne, Permakultur Danmark, Byhaven 2200 og Praktisk Økologi der er gået sammen om en frøbutik, hvor man kan bytte, få og købe frø med hjem garneret med gode råd og vejledning samt daglige foredrag og workshops.
Muld har allerede sendt en masse frø til projektet, og hvis du også har overskud af frø, vil arrangørerne rigtig gerne modtage tilskud. Læs mere på 
www.froepopup.dk.
Onsdag den 18. februar er Muld på programmet i skikkelse af Ane, som vil fortælle og forklare om Mulds biodiverse projekt og interesse for gamle, sjældne og ukendte sorter.
Vi håber at se jer her eller der.

 

Der hænger mærkelige sneflager fra taget på festladen.

Copyright © 2015 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp