Copy

MULDs NYHEDSBREV #21

1. juni 2015

Øf gok pip kluk mæ miav wwoof
 

Læs nyhedsbrevet i din browser

Nye dyr

Muld har været ude og shoppe. Vi har fået gæslinger, kalkununger, smågrise og kyllinger. Alle er vildt nuttede. Gæslingerne er rimelig sky og tror det værste om os (med god grund). Kalkunerne derimod er meget imødekommende og hyggelige. Det virker som om de nyder livet ude i det høje græs i deres fold, og de siger nogle lyde som man godt kan høre som lykkelige eller tilfredse. Desværre er nogle af de mindste, ikke de hvide men bronzekalkunerne, blevet taget af nogle ækle rovdyr, der bider hovedet af, æder indvoldene og lader resten ligge. Nogle mente det kunne være vores katte, men det kan vi ikke tro. De er bange for hønsene.
I hvert fald tør vi ikke lukke kyllingerne ud endnu, så de bor stadig inde i laden.

 

Vi har også fået en orne, han skal være far til to kuld smågrise i efteråret. Eller sådan har vi planlagt det, men det ser ikke ud til at han har held hos søerne endnu. De startede med at give ham en rigtig dårlig modtagelse, jage ham rundt og bide ham ubehagelige steder. Til sidst søgte han tilflugt i drikkekarret, og da søerne fandt ham der kunne han ikke komme ud. Det tog et par uger før de accepterede han tilstedeværelse, og det er stadig uvist om de er med på vores planlægning.
Foto: Emma Thoeni.

Vores danske gris

Et menneske. Så mange skal der til for at lukke seks nye grise ud af en trailer.
Otte mennesker. Så mange skal der til at forevige det.
De små grise der her bliver lukket ud er heller ikke nogen hvilken som helst grise. Fem af dem er fortalere for dyrevelfærd og kvalitetskød, og de skal opfedes her hos os indtil slut august hvor de skal slagtes, for derefter at blive tilberedt af nogle af landets mest prominente kokke og serveres til en stor event på den blærede restaurant Amass på Refshaleøen, søndag den 6. september. Undervejs skal grisene guffe i mask fra Mikkellers ølbrygning, øllet skal serveres sammen med grisen den 6.9. og således går alt op i en højere enhed.
Projektet er et samarbejde mellem Amass , Mikkeller og Our Danish Charcuterie, og det involverer en del dokumentation, sociale medier og sågar en illustrator (Jody længst til venstre i billedet).
Vi troede at Muld havde gang i meget kommunikation, men Our Danish Charcuterie
slår os med flere længder. www.facebook.com/odcmad/timeline

Åben gård

6. september er jo første søndag i september, og der har vi altid åben gård. Det har vi i hvert fald haft hver måned siden september 2013, så det er vel en fast tradition. Men den 6. september skal vi æde og drikke på Amass, så der aflyser vi åben gård. Til gengæld kan man tage med på Amass og smage vores svin der, så har vi måske også tid til at sludre lidt, hvilket vi jo ikke har når man kommer på besøg til åben gård.
Herover ser vi Betty, den yngste datter på Muld og Emma fra San Fransisco sidde og brænde snobrød til åben gård i maj. På søndag har vi åben gård igen og det er fra kl 12 til 17. Kl 15.30 viser Ane rundt og fortæller om hvad vi dyrker og hvorfor. Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig, hverken til det ene eller det andet.

 

Muld-middag

Der bliver ingen Muld-middag i juni fordi vi har så mange andre arrangementer, men den 10. juli holder vi Muld-middag igen, denne gang med alt det gode fra marken og intet af det gode fra foldene. Dvs at de vegetarer der har holdt sig tilbage førhen, trygt kan komme. Hvis det bliver lidt lunere og der kommer lidt fut i vores afgrøder kan det være at vi skal smage bønner fra disse små planter.
Muld-middag er en fællesspisning der starter kl 18.30 og koster 300 kr at deltage i. Man kan købe saft, øl, vin, marc, kaffe og te, hvis man har lyst i løbet af aftenen.
Vi synger en sang og en siger noget (Ane har allerede meldt sig), og ellers skal man bare hygge sig med medbragte eller nyopdagede venner ved bordet.
Den 15. august er der Muld-middag igen, denne gang med efterfølgende koncert med Maria Kynne Trio. Middag og koncert koster 400,-, koncert alene koster 100,-
Tilmelding til Ane på ane@muldpaanettet.dk senest hhv mandag den 6. juli og mandag den 10. august, hvorefter tilmeldingen er bindende, med mindre man bliver syg.

Åben Havelåge

Fredag den 19. juni holder vi åben havelåge kl 14-18. Vi viser rundt flere gange i løbet af eftermiddagen, serverer smagsprøver og sælger lidt godt til ganen, samt måske planter.
Uge 25 er økologisk uge i hele landet, og Praktisk Økologi fejrer det med et væld af åbne havelåger, deriblandt vores.
På PØs hjemmeside kan du se hvilke haver der er åbne i løbet af ugen (og resten af året) http://www.oekologi.dk/oekohaver/
Og er der noget mere fantastisk end at besøge haver? Ane siger nej, Jens siger tja jo.
Apropos sælge planter, så har vi rigtig mange tomatplanter i overskud. De mindste af dem giver vi væk, andre kan man købe for 15 kr på søndag.

 

Kartofler nok

Vi er løbet tør for kartofler, og nu hvor vi er vandt til at være selvforsynende, synes vi det er snyd at købe. Vi har dog smagt på genboens et par gange, men ellers har vi den sidste måned bare gået og samlet appetit til vores egne, der skulle være klar om et par måneder.
For ikke at ende som i år om et år, har vi lagt en fuld kilometer fordelt på 15 forskellige sorter.
Nogle af dem blev lagt i uldtotter fra vores får, ikke for at holde dem varme, men som gødning.

Madholdninger

Vi har skrevet en artikel til det seneste nummer af Praktisk Økologi. Ane prøver at forklare hvorfor vi gør det så besværligt for os selv, i stedet for at købe al vores mad i supermarkedet. Jens har lavet opskrifter med nogle af vores mindre almindelige afgrøder.
Få bladet gratis hos os, eller meld dig ind i den gode forening Praktisk Økologi og få det tilsendt.


 

Midlertidig alkoholbevilling

Vi har fået lovning på en afgørelse i sagen om alkoholbevilling indenfor de næste 2-3 måneder. Indtil videre har politiet flottet sig med en midlertidig bevilling, så vi har indkøbt avec-glas og nogle fantastiske ting at hælde i. Det kan man smage til Muld-middage og private arrangementer. Til åben gård har vi udvidet vinsortimentet med hele flasker. Smart!

WWOOF!

Organisationen World wide opportunities on organic farms eller Wwoof gav os Freya fra Dresden og Emma fra San Fransisco i hhv to og en måned. De arbejdede på gården for kost og logi, og vi gav dem en masse kulturchok oveni som bonus. Da vi skulle tage afsked i weekenden var der tårer, men vi håber at de også husker alle de sure opgaver med kartoffelhypning, aspargesplantning, lugning osv. Fredag aften holdt vi fest med gæster de havde inviteret, og vi indviede den netop forbedrede akustik i salen ved at skrue helt op for de teenageagtige højttalere.
Her ses Freya og Emma i Ledreborgs ramsløgfyldte skov, på vej hjem fra livsstilsdagene hvor Muld var repræsenteret i Lejres økologiske madhåndværkerlejr.
Vi siger tusind tak til Freya og Emma og velkommen til Tsumugi fra Osaka, der skal wwoofe hos os hele juni.

Copyright © 2015 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp