Copy

MULDs NYHEDSBREV #41

1. februar 2017

Nu lokker vi igen. Denne gang med halve grise og ø-mærker overalt.
Læs nyhedsbrevet i din browser
Nej hvor hyggeligt.

Muld gennemlever nu endnu en lavsæson, hvor folk putter sig i deres hverdag og egne stuer. Der er ikke noget at sige til det, vi går alle lidt i hi om vinteren, men vi har skullet vænne os til at det er helt ok at arbejde mindre og hygge mere i vintermånederne. Færre gæster finder vej til os i januar og februar, og det er bare om at få det bedste ud af stilheden, for før man ser sig om, vælter det igen op med planter, både krudt og ukrudt, og ind med gæster til store og små arrangementer.
Vi startede året med en uhyggelig tom ordrebog, men siden da er der kommet en lind strøm af forespørgsler på familiefester, firmaudflugter, generalforsamlinger m.m. Alt er godt, vi ånder lettet op og nyder de sidste stille uger før det går løs igen.
Herover ses:

Æbler fra lageret. Vi guffer æbler som aldrig før, og det er nyt for os at rå hjemmeplukkede æbler er værd at sætte tænderne i februar. Det er især sorten topaz, der overrasker som utrolig god gemmesort. Den er stadig saftig, sprød og velsmagende, efter at have været gemt i vores frostfrie, men ellers ikke optimale lagerrum i 3-4 måneder.
Hver uge tænder vi op i brændeovnen for yogaholdet, der nu er stort set overtegnet. Ilden herover var dog til ære for et selskab af pensionerede lærere der spiste frokost hos os i søndags.
 
Sommer 2017

Nu hvor den kommende sæson kortlægges, må vi også tænke over hvad vi skal have af grøntsager, urter og blomster i år. Heldigvis er der frø der kan sås allerede i januar og februar, så vi kan få tilfredsstillet haveiveren. Hele efteråret og vinteren igennem har Ane sået lidt stauder og vilde planter, som har brug for frost for at spire. Nu har vi også sået chilier indendørs(12 sorter endte vi på) og peberfrugt, og så er det tid til artiskokker.
Ude i væksttunnellen har vi sået diverse asiatiske blade, hestebønner, salater og krydderurter. Det er ikke sikkert vi får held med det, men det er et forsøg værd. Februar, marts og april er potentielt nogle lange gråbrune måneder for selvforsyneren.
Vi dyrker mange af vores frø selv og bytter med frøsamlervenner, men vi køber også en del. Muld er et økologisk landbrug og vi køber økologiske frø. Til det anbefaler vi følgende frøfirmaer: Tamar Organic (UK), Urtegartneriet, Fuglebjerggaard, Solsikken, Bingenheimer (D), Kokopelli (F).
Her ses Anes charmerende forsøg på at binde buketter sidste sensommer. I år skal vi forhåbentlig dyrke endnu flere blomster end sidste år, og til glæde for ikke mindst Ane, har vi sammen med den smukke blomsterbutik Ellens Have i Holbæk, et blomsterbindingskursus på bedding. Det bliver en halv dag i sensommeren, når Mulds blomstersæson er på sit højeste, og programmet bliver noget i retning af: Ane og Ellen fortæller om hhv Muld og buketteknik. Alle går ud og plukker de blomster de vil arbejde med. Deltagerne binder deres egen buket under Ellens kyndige vejledning. Undervejs er der en let anretning. Ja det glæder vi os allerede til, lige nu tror man det er løgn at der kan gro blomster på disse breddegrader..
Muldsækken.

Efter blomsterbillederne kan I nok tåle et møgtrist billede af frosne jordklumper til optøning i fyrrummet. Sådan måtte vi høste jordskokker til Muldsækken forleden, så vi håber folk satte pris på deres jordskokker.
For nogle uger siden havde vi en rekordsprængende sækkelevering til ODC i København med hele 38 bestillinger. Vi leverer som sagt kun til Københvan i ny og næ, men hver uge (indtil videre) kan man bestille en sæk blandede grøntsager, dyrket på Muld af Ane og Jens, til 100 kr. Bestil senest torsdag morgen hos ane@muldpaanettet.dk, for afhentning når som helst fredag.
Gris.
 
Vi skal til at slagte en lille flok unge hangrise. Nogle skal serveres på den spritnye københavnske restaurant Bastards, der åbner i dag, andre skal serveres her, men resten kan bestilles som halve dyr og hentes her lørdag den 25. februar, eller deromkring. De kan hentes som den er; halv uden indvolde, men med ø-stempel. Eller man kan få Jens til at skære den ud i følgende stykker: Skinke, bov, nakke, kam, mellemkam, 1/2 hoved, stegeben, småkød og diverse indmad. En hel halv koster 80 kr kiloet, en grovparteret 94 kr kiloet (inkl moms). Der er et sted mellem 15 og 25 kg i en halv gris, de er ret forskellige i størrelse, og vi kender ikke den eksakte vægt før de er slagtet. Lige nu løber de stadig rundt og grynter i folden.
Grisene smager utrolig godt. Mathias Silberbauer, Bastards køkkenchef skrev denne sms, da han havde smagt på det: Det gris smager sindssygt godt. Mvh Mathias. Jatak, Mathias, vi er også ret begejstrede.
Hvis man har en seriøs fryser eller skal holde en stor fest, og er hurtig, kan man snildt bestille en hel gris.
Billedet herover er af deres storesøstre som er en del større og et år ældre. De skal slagtes hen på foråret.
Købmandsvarer.
Vi går stærkt ind for at bruge så meget som overhovedet muligt af dyret. Derfor er vi glade for blodpølse og head spread, som er en smørbar sylte, om du vil. Vi producerer en del, og da det kan være vanskeligt at skaffe disse specialiteter i god kvalitet, økologisk, eller i det hele taget, vil du sikkert være glad for at høre at du kan købe det hos os, samt postej, som frostvare. De koster 30 kr for 150 g.
Flere købmandsvarer.
Efter at vores køkken er blevet økocertificeret, har vi lov at bruge det respektindgydende røde ø på vores labels. Indholdet er lige så økologisk som det hele tiden har været, men hiver ø-et ikke vores lidt primitive label op på et mere eksklusivt niveau synes I? 
Udvalget skifter jævnligt, men der er altid forskellige slags syltetøj og for det meste syltede rødbeder og rabarberrelish.
Lidt til kalenderen. 

I fredags holdt vi den første Muld-middag med guldspisemærke. Det blev en rigtig festlig aften, ikke mindst fordi Frans Bak læste Anes mail om han ville akkompagnere et par fællessange, som en opfordring til at skrive en lejlighedskanon. Der er ikke noget som en kanon der passer til lejligheden, tak Frans, vi har den stadig på hjernen!
Der er stadig ledige pladser til Muld-middagene 24. februar og 24. marts kl 18.30. Det koster 350 kr at spise med inkl vand m/u bobler. Vin, øl, schorle, kaffe og te kan tilkøbes med succes. Man kan komme alene eller i flok, vegetarer er meget velkomne, hvis de giver os besked om vegetarismen på forhånd, ikke mindst den 24. februar, hvor vi har fokus på grøntsager, uden dog at skuffe de kødhungrende. Tilmelding sker ved at skrive til Ane på ane@muldpaanettet.dk.

I år holder vi åben gård fem gange. Første gang bliver søndag den 23. april, så der er noget tid til, men man kan glæde sig til den sædvanlige omgang hjemmeavlet frokost, kaffe og kage, dansk vejr og frisk luft, rundvisning i mark fold og lund, lejrbål og snobrød.
Vil man vises rundt allerede denne måned kan man komme forbi lørdag den 18. kl 10. Efter rundvisningen pakker vi frø til frø pop uppen på Holbæk Bibliotek i påskeferien, men man forpligter sig ikke til at deltage i frøpakkeriet fordi man er med på rundvisningen.
For enden af Holbæk Motorvej.

Nu kører motorvejen teknisk set forbi Holbæk, men vi giver Græsted Film ret i at Holbæk er en dejlig by. Ane har skrevet en lille lovprisning af forskellige seværdigheder i og omkring byen, og den bliver den 22. februar udgivet sammen med lovprisninger af andre steder i Danmark. Bogen hedder Her er DK, og er en reaktion på al den snak om rådden banan og Udkantsdanmark. Brøndums Forlag har bedt en række forfattere, kulturpersonligheder og så Ane om at skrive om en overset seværdighed i Danmark, og bogen er tænkt som en alternativ Danmarksguide. Anes kolleger tæller blandt utallige andre Carsten Jensen, Ursula Andkjær Olsen, Bjarne Reuter, Knud Romer og Svend Åge Madsen. Flot.
Copyright © 2017 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp