Copy

MULDs NYHEDSBREV #24

28. august 2015

Vi høster frugten af alt det hårde arbejde.
Det er hårdt arbejde.

Men folk opmuntrer os og giver os en hånd.
Så hvor hårdt kan det være?
 

Læs nyhedsbrevet i din browser

Så skal der guffes

Bondemanden har som sagt altid travlt på sin bondegård, men i denne tid er det noget af et luksusproblem. Vi har simpelthen så travlt med at spise alt det vi høster.
Vi sylter, fryser, tørrer og salter alt hvad vi kan, så vi kan nyde godt af høsten så længe som muligt. Og så er vi glade for alle de selskaber og arrangementer vi har haft i august, det gjorde også et vist indhug i overfloden. Ikke at det kan ses.

 

Koncertarrangøren Muld

Den 15. august havde vi som sagt Muld-middag med koncert. Det lyder jo ikke så sært, selvfølgelig kan man holde en koncert i forbindelse med en middag, og det havde vi da også tænkt os at gøre igen en anden gang. Men det der faktisk skete den aften var meget mere end noget mad og noget musik. Det var benovelse over at vi kan invitere fantastiske musikere ud til os selv, at andre vil lytte med og at det på den måde (i teorien) kan løbe rundt og lade sig gøre. Og ikke nok med det. Forskellen på at høre musik ud af højttalere og så i levende live er selvsagt stor, men Mulds sal er i koncertsammenhænge intim, og det blev en koncert, hvor man var helt tæt på musikken, overvældet, rørt og lykkelig. Ja nu skal vi ikke tale for hele publikum, men sådan havde vi det selv. Og det åbnede for en helt ny selvopfattelse. Muld som ambitiøs koncertarrangør, vi betaler Koda, får flyglet restaureret, kontakter de bedste musikere vi kender.
Nogle af dem havde vi allerede snakket med, og alle vil gerne komme. Intimkoncerter er enhver stjernes drøm for tiden, alternative venues, proppede små sale og en kø udenfor. Og gerne på et ambitiøst og hårdtarbejdende speciallandbrug, der ligesom musikerne selv, knokler dagligt for at tjene en slags løn en aften i ny og næ.
Hvis nogle af jer kender vores helt Povl Dissing må I gerne gøre ham opmærksom på muligheden for en underbetalt koncert i skønne omgivelser herude. Ellers skulle vi være fint dækket ind det næste års tid:

12. september kl 17: Muld-middag og blæserkvintet. Kvintetten består af Boje Hansen på tværfløjte, Jørgen Franck på obo og engelsk horn, Folmer Teilmann på klarinet, Frederik Olivarius på valdhorn og Anne Plum på fagot. De er alle pensionerede musikere fra landets førende orkestre, undtagen klarinetisten som er pensioneret dommer (og Anes halvbror). På Mulds hjemmeside står der at de spiller Carl Nielsens højt priste blæserkvintet, som vi kan sige smukt spejler det danske vejr og landskab, som man senere på aftenen vil få serveret i en gastronomisk fortolkning på sin tallerken. Det er jo flot formuleret. Vi skal også høre musik af
Pierné og Ibert.

14. november kl 17: Muld-middag, bratch og flygel. Vi har flyglet fra Anes barndomshjem på besøg i mindst et par år, og det skal udnyttes. Det bliver restaureret, flyttet ind i salen og stemt, så det er parat til de slanke men stærke arme der sidder på den mildt udseende, men højt begavede pianist Neel Bramsnæs Teilmann. Neel skal spille sammen med sin søster, Iben Bramsnæs Teilmann, der er bratchist i Det kongelige Kapel, og da de er i familie med os (og det er vi som antydet stolte af), har de indvilget i stort set at lade Ane sammensætte programmet.
Neel skal bl.a. spille et værk der er skrevet til netop hende af hendes mand, den unge fremadstormende komponist Rune Glerup. Ane er stor Rune-fan, det er ikke musik man går rundt og har på hjernen næste dag, men i løbet af koncerten bliver der også mindre krævende musik og måske en enkelt decideret ørehænger. Under alle omstændigheder lutter yndlingskomponister.

2016: Vi har halve men ikke urealistiske aftaler med operasangeren Jacob Bloch, om at synge Schuberts Winterreise, jazzpianisten Frans Bak og trompetisten Kasper Tranberg om at sætte musik til en Muld-middag og Eskær Trioen om at spille Schostakovitch. Det bliver mere end bare musik og mad.

Indtil videre koster det 400 kr. eks. drikkevarer at deltage i en Muld-middag med koncert. Man bestiller bord på ane@muldpaanettet.dk, og hvis man vil købe et abonnement og komme til de næste fem koncerter, får man ikke økonomisk rabat, men en fin hjemmelavet gave og mange tak for støtten.

 

International hjælp

Siden april er vi blevet hjulpet af wwoofere. Det er mennesker fra hele verden, der tilbyder deres arbejdskraft på økologiske gårde mod at få kost og logi.
Nogle bruger det som en billig ferie med indhold, andre som en praktikplads, andre igen som en måde at lære en fremmed kultur at kende på. Hvad de end får ud af det, er det en stor hjælp for Muld. Wwooferne spiser sammen med os, arbejder sammen med os, hænger ud med børnene og stikker af til København i ny og næ. De har ikke nødvendigvis erfaring med noget af det vi arbejder med, så de bliver udfordret på både muskelmasse, håndelag, viden, sprog og kultur. Men hey, det bliver vi også.
Muld modtager adskillige mails om ugen fra folk fra alskens lande, der gerne vil komme og arbejde her. Indtil videre har vi tilfældigvis kun haft kvindelige wwoofere, men næste år vil vi sige ja tak til nogle af alle de stærke brazilianske mænd der skriver.
Herover ses før og efter billeder af et æggeformet bed. Det er Alice, Taiwan, Tsumugi, Japan og Miffy, Taiwan der luger. Nedenunder ses Erin i færd med løghøsten. Hun er fra St. Louis, Missouri, USA, og bor her den næste måneds tid. Erin er et ambitiøst menneske på vej ind i fødevarerevolutionen, og vi håber at hun vil udnytte sin geografiske nærhed med den forgiftede monokulturslyngel gift- og frømastodonten Monsanto, som har sit iskolde og grådige hovedsæde i St. Louis, til at blive en torn i hælen på dem. Den mission starter i Mulds løgrækker, og det er vi beærede over.

 

Mulds afgrøder netop nu

Her er fem billeder fra Muld på Instagram i august:
Hawaiian pineapple, 970 g.
Kæk buket med asters, zinnia, rose, morgenfrue, rudbeckia og cosmos.
Kvanfrø lige inden høst.
Mexican sour gherkin, sure agurker med det engelske kælenavn mouse melon.
Discovery, vores tidligst æble.

Tak for maden, amen.

De fem veldokumenterede grise der skal spises til The Amazing Pig Out (tapo) den 6.9. i Amass' have, blev slagtet i tirsdags. Vi modtog dagen igennem hilsner, nekrologer og kondolencer fra vores københavnske kolleger i projektet. Vi er om nogen fortalere for at man skal være opmærksom på hvor maden kommer fra, være taknemmelige for det arbejde der ligger bag og den natur der bliver ved med at forsyne os, men tapo hæver denne bevidsthed til helt nye højder. Således var der arrangeret gravøl i svinestien forleden dag. Mikkeller Beer kom i en smuk veteran-Morris og stillede et fadølsanlæg op i mudderet, der blev også knappet Gravøl op, et bryg Mikkeller har lavet i samarbejde med en bedemand. Grisene tog bad i øl og drak lystigt, så vi til sidst var bange for at de skulle falde i søvn i badekarret og drukne.
Matthew Orlando, ejer af og køkkenchef på Amass skrev så smukt i tirsdags:
They are in our thoughts today and our bellies tomorrow.

Her er en lille artikel om projektet i Politiken:
http://politiken.dk/mad/ECE2804411/paa-en-gaard-i-nordsjaelland-bliver-grise-fedet-op-paa-gourmet-oel/
PS Gården hedder Muld og ligger på Midtsjælland.

Mere Instagram

Kalkuner. Meterbønne. En af naboerne hjælper os med at høste fodermarken. Valmue, frøet faldt ned i Anes lomme på sidste års sommerferie i England.

Datoer til kalenderen

Åben gård i september er, som nævnt utallige gange, aflyst. Næste åben gård er den 4.10.
Til gengæld kan man høre Ane snakke med chefgartner Will Livingstone fra River Cottage på Food Festival i Århus lørdag den 5.9. Det handler om den dyrkede biodiversitet, fødevarekvalitet, hvad f... vi skal stille op med landbruget osv.

 

20. september kl 11-15 holder vi åben havelåge i samarbejde med Grønt Råd Holbæk. Vi viser rundt og fortæller, Signe Voltelen fra Praktisk Økologi holder oplæg om giftfri haver, og så er der lagt op til diskussion, spørgsmål og gode råd om økologisk havedyrkning under frokosten. Man kan tage sin egen flade madpakke med eller man kan få en skålfuld Muld-suppe med brød til for en 50er. Man kan også købe øl og vin, og Grønt Råd giver kaffen.
Tilmelding ikke nødvendigt.

Andres projekter på Muld

Her ser vi Marie Hertz, Signe Voltelen og Charlotte Schmidt, der er i gang med at lave en artikel om Muld til det smagfulde spanske magasin Open House.
Ved siden af er Ingeborg Okkels i færd med at optage lyden af 50-erne på Muld, da vi har et virkelig utidssvarende landbrug. Billedet er godt nok meget opstillet og giver ingen mening, men Ingeborg og hendes hold kom hjem med lyde som Balje fyldes med vand. John Deere kører bort, Foderkorn kværnes, Grise smasker, Høne har lagt et æg osv. Lydene skal bruges til en lydbog for demente, der stort set alle forbinder 1950erne med de gode gamle dage, og reagerer positivt på lyde fra dengang.
Der kommer en hel serie af lydbøger for demente, og denne skal hedde Livet på landet.

This is a text block. You can use it to add text to your template.
Copyright © 2015 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp