Copy

MULDs NYHEDSBREV #42

27. februar 2017

Om frø, blod, regnvand, sovs og andre
helt grundlæggende elementer
i din tilværelse.
Læs nyhedsbrevet i din browser
Bearnaise, en menneskeret?

Muld danner med fornøjelse rammerne for alskens familiefester, firmaudflugter, mærkedage osv hvis man, som der står på vores hjemmeside, ikke har noget imod at vi tager ordet og prøver at præge folk med vores holdninger til selvforsyning, økologi, frøsamling og fødevarekvalitet. Således har vi været værter for et utal af alle mulige slags forsamlinger, men kun to konfirmationer. Vi sender ellers en del tilbud ud på netop konfirmationsfester, men de færreste bider på, i modsætning til de andre tilbud vi giver, som for det meste ender med en fest hos os. Og hvorfor vil folk så ikke holde deres konfirmation hos os, når brudepar, kokke på ekskursion, havefolk, akademikere, pensionister, hipstere m.fl. ikke kan få armene ned?
Det er på grund af cola og bearnaisesovs, eller rettere manglen på samme.
Sidste år var vi selv inviteret til konfirmation og Jens' bordherre underholdt med en forargelig historie om, hvordan hans venner havde været nødt til at fyre bryllupskokken i sidste øjeblik, da det viste sig at han nægtede at servere bearnaise. Det havde været en forfærdelig situation for brudeparret, for kan man finde en ny kok med kort varsel, og stress og bekymringer. Jens kunne så fortælle ham at den eneste grund han kunne komme til dagens konfirmation var fordi han havde nægtet at lave bearnaise til en konfirmation. Familien havde fundet en anden løsning og Jens kunne holde fri og tage til familiefest.
Vi håber at teenagere, der kræver bearnaise til fester, kan få mod på at smage andre gode sovser og safter, når de engang er trådt lidt længere ind i de voksnes rækker. Indtil da er der plads på Muld til en eventyrlysten konfirmand eller to i forårets kommende konfirmationsweekender.
Nyt mindeanlæg på Muld

Vores lille flok unge hangrise er blevet slagtet og fordelt. Noget af kødet blev serveret til vores propfyldte Muld-middag i fredags, andet er solgt som råt kød. Inden grisene forlod deres fold pløjede de den godt og grundigt op. Grise kan bare noget med deres tryner som mennesker knapt kan med en greb og alle deres kræfter, og det er skønt at se dem gå løs på et hårdt, kvikgræsdomineret stykke jord. Den lille just afdøde flok var dog noget hård ved vores drænrør, som de pillede op af meterdybe kratere, så nu har vi fået en ny sø ind over indkørslen. En mindesø anlagt af seks entreprenante grise.
Sprødt

Det hænder at nogen i familien spiller Hayday. Det er et romantisk landbrugsspil man kan spille på telefon eller tablet, og det gælder om at opbygge en gård med mange forskellige produkter, og flow i afgrøder, foder og forarbejdede varer. Når marken er moden skal den høstes, når fårene sveder skal de klippes, når hønsene er tykke skal de lægge deres æg ned i ens kurv, og når grisene ikke længere kan nå jorden med fødderne skal de ... Nej de skal ikke slagtes, for det er jo ikke så hyggeligt, men de skal ind i en maskine der hjælper dem af med baconen, så de bliver slanke og kan æde videre. Man malker simpelthen flæsket af dem til deres store lettelse og glæde.

Tænk hvis man kunne spise svin uden at svinet skulle dø.
Utopisk tænker du, men måske ikke helt alligevel. Her på Muld har vi nemlig udtænkt fremtidens blodpølse. Den vedvarende ingrediens. Gastronomiens svar på vindmøllen. Muld tager selvforsyning to the next level med Kokkens blodpølse. Jens kan fint tappe en halv liter blod fra sin arm et par gange om ugen, kroppen fylder straks op med frisk blod og vi kan guffe blodpølse uden at slå hverken svin eller Jens ihjel.
Nu er Jens den største stjerne vi har her på gården, men hvordan vil verden ikke tage imod René Redzepis blodpølse, Jamie Olivers blodpølse osv. Hvem får lov at smage kendisblodpølserne? Det er ekstravagant og farligt, det er en stærk historie og man får en bid af sin helt. Men I hørte det her først.

 
Indadvendte vintersysler og udadvendte gæstebud.
 
Vintersæsonen på landet er som før nævnt præget af reparationer og genopbyggelse af både krop, sind og inventar efter en krævende og energisk dyrknings- og gæstesæson der varer de tre andre årstider hvert år. Her på Muld har vi kastet os over diverse håndværk, anskaffet os en rok, en drejeskive og to filtenåle. Vi har strikket, syet patchwork, snedkereret, puslet med anagrammer (Jens Thorkild Vestergaard Jensen blev til Dr. J. Klat har sjove snigetendenser), vi har læst bøger, set film, prøvet at bestemme havens fugle osv osv. Således inspirerede og tilfredsstillede er vi nu klar til at vende blikket udad og møde nye mennesker. Så velkommen til Muld, her er nogle datoer til kalendrene:
Muld-middagen fredag den 24/3 kl 18.30 er stort set udsolgt. Vil du have en plads så skynd dig at skrive til Ane på ane@muldpaanettet.dk. Det koster 350 kr at spise med, eks øl, vin og kaffe.
Mulds påskefrokost, eller skulle vi sige: Den Sidste Nadver, er ikke for sarte sjæle. Det bliver skærtorsdag, også kaldet 13. april kl 13, og der bliver 13 til (hvert) bords. Vi kan ikke afvise at vi starter med en hjerteskærende koncert, men det skal vi nok kommunikere stærkt ud, hvis det er. Forhåndstilmelding til Ane, prisen afhænger af programmet, så det er ganske uforpligtende at melde sig til indtil videre. Selve frokosten koster 350,-
Muld deltager, deler ud og snakker på årets frø popup på Holbæk Bibliotek 10. og 11/4.
Muld-middag fredag den 28/4 kl 18.30. 350 kr, inkl vand m/u bobler.
Åben gård: 23/4, 11/6, 20/8, 10/9 og 8/10.
Det er alt vi har besluttet indtil videre.
De smukke stribede sokker herover har vores ven Maren strikket af vores garn på sine mange rejser. Maren har selv indfarvet halvdelen af garnet, og sedlen i tåen afslører hvor i verden sokken blev til.
Lager.
Vi hiver den ene godte efter den anden ud af kølerum, frysere og andre lagre. Her blev et glas syltede Reine Claude blommer til et par voldsomt lækre tærter. Masser af frosne bær er netop syltet og hældt på glas, og så bliver vores produktion af tørrede pølser og coppa mere og mere overbevisende.
Karl parat start.
Nu kan Karl snart ikke vente mere. I alt for mange måneder har han kun kunnet kigge over til de lækre damer Trine og Lone, men en af de nærmeste dage kommer de på besøg, og meningen med Karls liv skal ramme ham som en regnbue der eksploderer. Søerne Trine og Lone (opkaldt efter Trine Krebs og Lone Landmand) bliver hos Karl i en måneds tid, og så håber vi på bedårende smågrise engang i sensommeren.
Lokal jagt.
Betty nedlagde denne dejlige levende østers i Isefjorden. Den smagte fantastisk, men der var desværre kun én bid i den, og den fik Ane.
Muldsækken.
Vi pakker stadig sække hver torsdag til folk der vil hente dem i Mulds festlade om fredagen. Indholdet varierer mindre og mindre, men har du brug for kartofler, skalotteløg, rødbeder og jordskokker er du heldig de fleste gange, og så supplerer vi med lidt forskelligt fra gang til gang. Sækken koster 100 kr og kan bestilles hos Ane (ane@muldpaanettet.dk) senest torsdag morgen.
Jordskokker.
Mange mennesker har problemer med luft i maven når de spiser jordskokker. Det afholder faktisk mange fra at spise dem, og det er da ærgerligt når de smager så godt og gror så villigt. Her er to råd til at undgå pinlige situationer og mavekneb: Tilbered jordskokkerne med urten sar, som også er god til lignende problemer man måtte have med bønnespisning. Væn maven til jordskokker ved at spise lidt i starten og så mere og mere hen over en uges tid.
Her ses chips lavet af to forskellige sorter jordskok.
PS.
På onsdag kl 18 til 19.30 deltager vi i Roskildes frøpopup. Her kan man tage sit frøoverskud med og bytte til noget man ikke havde i forvejen, men man er også velkommen uden frø. Læs mere her:
http://www.froepopup.dk/event/froe-popup-roskilde/
Copyright © 2017 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp