Copy

MULDs NYHEDSBREV #28

29. december 2015


Husk røjser og dansesko,
når du tager til Muld

 

Læs nyhedsbrevet i din browser

Vand og jord.

Alt godt kommer fra muld. Det er derfor Muld hedder Muld og vi indrømmer at navnet er prætentiøst. Også fordi vores jord herude mestendels er tung lerjord, og vi kun langsomt og ikke engang videre målrettet forbedrer jorden til mere muldet. Men det er til gengæld ambitiøst at vælge et firmanavn, der ligger over virkeligheden, som en ledestjerne, der minder os om at vores jord kan blive bedre og at alt godt kan komme fra os.
Hverken muld eller lerjord ser man meget til i disse dage, hvor Muld er pletvis oversvømmet med nye spændende vådområder og søer. Vores største nye sø dækker en tredjedel af bærafsnittet, pilerækkerne, plænen hen til væksttunnellen og halvdelen af dennes bund, og ender et godt stykke inde hos kalkunerne. Og da leret stikker dybt har vandet svært ved at sive væk, så vi må nok trækkes med vand og mudder vinteren ud.

 

Andefolden er nu kun vand, så det var godt at de 25 (i øvrigt store og fede) ænder blev slagtet til jul.

Hvis man er overtroisk vil man sige at oversvømmelserne er straffen for at drille Liberal Alliance. Det var ellers kun for sjov. Men da Liberal Alliance begyndte at følge os på Instagram(!) taggede vi dem i dette billede af spinatspirer i væksttunnellen og skrev Der er vækst i væksttunnellen. Det var nærmest ment som en opmuntring.
Nu bliver der nok ingen spinat.

Åben gård

Muld holder åben gård den første søndag i hver måned, og på søndag bliver det mellem kl 12 og 16, hvor vi tilbyder en restituerende landlig oplevelse, til alle der føler sig medtaget på den ene eller anden måde efter jul og nytår. Ane viser rundt og fortæller kl 15, men man kan med fordel kombinere med endnu mere frisk luft, fx en tur i Rye Dyrehave eller langs fjorden.
Vi har fået kasseapparat (en app på en iPad) og det fungerer overraskende godt. Kasseapparatet er også selv godt tilfreds og viser vores omsætning som ikke eksisterende indtil det selv blev indført.
Til åben gård på søndag sælger vi som sædvanlig ud af diverse sylterier, og denne gang også vej-selv-kartofler af forskellige sorter til 15 kr kiloet og mængderabatter.
Småkagerne er fotograferet til sidste åbne gård, på søndag byder vi på andre kager, bl.a. en med marcipan og hindbær.
Man kan som sædvanlig se til dyrene, som pt tæller kalkuner, høns, slagtekyllinger, katte, grise og får.

 

Julen

.. er ved at være overstået med masser af gæster til masser af arrangementer, masser af julemad, slagtning, snaps og fest.
De mest festlige gæster vi har haft (udover vores egne venner, og tak til dem) var helt klart Tølløse Slots Efterskoles personalejulefrokost. Her ser man bordet inden de kom kl 17.30, så var der julemad og fest, og så blev de hentet i bus allerede kl 21 for, som de påstod, at tage kaffen på lærerværelset. Yndlingsarrangement!

Det nye år

Vores kønne men meget nervøse perlehøns har mistet hovederne og de smukke fjer for at bidrage til festmiddagen nytårsaften. Vi siger mange tak for offeret og farvel til perlehønsekarrieren, vi vil helst kun have dyr, der kan lide at være her.


I januar har man tre muligheder for at besøge Muld. Den første er som sagt åben gård den 3. kl 12 til 16.

Lørdag den 9. kl 20 smækker vi dørene op for en verdenspremiere: Muld Club Night. Der bliver dansegulv, bar, snacks/småretter og madrasser man sidenhen kan falde om på, når man nu ikke kan få en taxa hjem fra Vipperød.
Entreen koster 150,- og dækker alt andet end drikkevarer.
Hvis du tænker at du er for ung eller gammel til dette arrangement kan du godt tro om igen. Alle aldre er repræsenteret på gæstelisten og der er også plads til dig og evt. dine venner. Tilmelding til ane@muldpaanettet.dk.

Lørdag den 30. januar kl 18 holder vi Muld-middag igen. Til Muld-middag kan man komme alene eller i flok, alle spiser sammen ved langborde. Det koster 300 kr at spise med eks drikkevarer, og vi lover rigelig af hjemmedyrkede og veltillavede oplevelser på tallerkenerne, og et meget smukt vinkort med både horisontudvidende og trygge flasker alle prissat til jeres fordel. Tilmelding til ane@muldpaanettet.dk, tilmeldingen er bindende efter tirsdag den 26.

Plantenyt

Det milde vejr har givet os blomstrende skabioser og morgenfruer til jul.
Vi har klunset et 8,5 meter langt plantebord til væksttunnellen. Det krævede professionel hjælp at flytte det. Ikke pga vægten, men pga længden.
Vi høster stadig masser af mere eller mindre hylende stærke chilier.
Vi har plantet de bedste fed fra årets hvidløgshøst mellem æbletræerne. De bliver på magisk vis til hele hvidløg, der kan høstes til sommer.

Bosnisk gul køkken

NO fra Frøsamlerne og Ane har igen sorteret, prøvesmagt og udvalgt de heldige gulerødder, der får lov at føre sorten bosnisk gul køkken ind i fremtiden. Hvert andet år dyrker vi gulerødderne og vælger de bedste og mest typiske for den sort vi prøver at fremavle, hvert andet år dyrker vi frøene. De udvalgte 50 gulerødder overvintres frostfrit i sand og plantes ud til foråret, for at gå i blomst og producere masser af frø. Sorten er allerede yderst populær her på gården. Den har en god gulerodssmag, er ikke sød og egner sig fantastisk til alle slags tilberedninger, ydermere har den en god holdbarhed efter høst, er muligvis mindre modtagelig for gulerodsfluer og er meget yderig. Gulerødderne kan blive på størrelse med spædbørn uden at blive til foder.

Muld i pressen i december

Vores lokale avis NordvestNyt ringer med jævne mellemrum og spørger om de må skrive en historie om os. Det er vi rigtig glade for, og det har givet os masser af lokale gæster, der ellers ikke ville have stødt på os. Nu får vi så måske også spanske gæster, da Signe Voltelen, Marie Hertz og Charlotte Schmidt har lavet en meget smuk artikel til det spanske blad Open House om Muld.

Konklusion

Blev du dvask og fed og flov af julen, så kom herud den 9. januar og udtryk dig selv på dansegulvet, smag vores chilier og elsk din næste.

Copyright © 2015 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp