Copy

Wierook kankerverwekkend? Onzin!
  
Beste de Moeder’s Geuren wierookfan, 

Gisteren was er een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over wierook, met name over de schadelijkheid van het branden van wierook. Dit aspect werd zeer ongenuanceerd en ondeskundig behandeld door de benaderde toxicoloog.
Een antwoord op zijn betoog vind je hieronder. Dit antwoord komt ook op onze website te staan. 
 Onderwerp: Wierook kankerverwekkend? Onzin!
De Keuringsdienst van Waarde heeft een reportage gemaakt over wierook en de vermeende effecten op ons. Het is een leuke en regelmatig grappige reportage geworden. 
Wierook kankerverwekkend?
Er werd echter 1 punt behandeld dat een grote nuancering behoeft. Dat punt gaat over de vraag of (alle) wierook kankerverwekkend is. De Keuringsdienst ging voor een antwoord op die vraag langs bij een gerenommeerde toxicoloog.
Zijn antwoord was eenvoudig en verbazend ongenuanceerd. "Ja, als je organische stoffen zoals kruiden verbrandt komen daar kankerverwekkende stoffen bij vrij". 
Met andere woorden, alle wierook is kankerverwekkend want bij het branden van de ingrediënten in wierook komen kankerverwekkende stoffen vrij. 
"Heeft u weleens wierook gebrand?", vroeg de dame van de Keuringsdienst. "Nee, ik weet het zo wel en hoef dat niet te ruiken". "Waarom wordt wierook niet verboden als het kankerverwekkend is?" was de volgende vraag. Dat kwam, zei hij, omdat er geen onderzoek naar gedaan was en er geen normen waren waarop getoetst kon worden. Een grote tekortkoming van de regering, vond hij. 
Wij zagen een expert toxicoloog zwijmelend in onwetendheid! Hij had duidelijk zijn huiswerk niet gedaan en ging er vanuit dat hij alles al wist. 
De feiten!
Er is wel degelijk onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van stoffen die vrijkomen bij het branden van wierook. Een Deens onderzoeksinstituut heeft dit onderzoek in opdracht van de Deense overheid gedaan. Bij 10 wierookmerken werden alle bekende schadelijke stoffen, waaronder kankerverwekkende stoffen, gemeten. Uit het onderzoek bleek dat bij geen van de wierookmerken stoffen vrijkwamen die boven de toegestane EU veiligheidsnormen uitkwamen. Met andere woorden: wierook is veilig. Het enige advies dat uit de studie kwam was: goed ventileren!

De resultaten van de studie werden uiteraard gedeeld met andere landen. Er was dus geen reden om actie te ondernemen tegen wierook en zo is het gebleven. 
Het is duidelijk dat de betreffende toxicoloog niet op de hoogte was van deze studie en de gevolgen van die studie en dacht in clichés.

Lees hier het Deense onderzoek.
Houtskool als basisingrediënt
Houtskool is bij de Moeder’s Geuren het basisingrediënt van de wierook. Houtskool is verbrand ‘hout’ en bevat na ‘verbranding’ geen of nauwelijks schadelijke stoffen. Daarom wordt houtskool bij barbecuen gebruikt. Onze houtskool stokjes geven dan ook nauwelijks rook af. Dit is een van de redenen dat de Moeder’s Geuren wierook als enige wierooksoort gebrand kan worden door kinderen met CARA. 
De bewering van de toxicoloog dat alle wierook even schadelijk is, getuigt daarom van onzorgvuldigheid en onwetendheid. Hij hoort bovendien als niemand anders te weten dat alles draait om de maat, de omgeving en de omstandigheden.
Bijvoorbeeld: in homeopathie worden vergiften in een hoge verdunning gebruikt om te genezen!
Of: bij vaccinatie wordt de ziekteverwekker in afgezwakte vorm geïnjecteerd!
Of: de meerderheid van mensen die roken krijgen geen longkanker, terwijl de hoeveelheid rook (en teer) vele duizenden malen meer zal zijn dan de rook van een wierookstokje.
Of: kaarsjes branden is ook kankerverwekkend, volgens de redenering van de toxicoloog!
Of: dezelfde kankerverwekkende stoffen komen vrij bij het bakken van voedsel en wel in heel veel grotere hoeveelheden dan bij het branden van een stokje wierook. Begrijpelijkerwijs wordt hier vooral indirect voor gewaarschuwd (gebruik afzuigkap, niet te heet braden, juiste bakolie gebruiken, niet laten aanbranden etc.).
Wierook kankerverwekkend noemen is geboren uit onwetendheid 
Wierook kankerverwekkend noemen is grenzeloos overdreven en buiten elke maat. Het is ronduit onzinnig. 
 
                 
Je kunt in al onze webshops tegelijkertijd winkelen,
want alles gaat in 1 mandje:

winkel.wierook.nl
voor alle wierookgeuren en wierookhouders, voor cadeausetjes en geurkussentjes

www.bijenwasgeuren.nl
voor 100% bijenwas vormpjes met natuurlijke bloemenoliën voor in een aromalampje. Bijenwas miniatuurtjes, en bijzondere spekstenen aromalampjes.

www.gels4.me
voor meer dan 100 voelgels en de nieuwste voelgels.

www.dewarevrouw.nl
hier vind je het boek De Ware Vrouw, voor vragen en antwoorden...

Wil je langskomen om de voelgels te voelen en te ervaren, en/of onze andere producten te zien, te ruiken, te testen, dan kun je van dinsdag t/m vrijdag vanaf 17:00 uur tot 19:00 uur bij ons in Almere langskomen om te kiezen (graag even bellen om af te spreken).

 

Contactinformatie de Moeder's Geuren:
Mira International BV
Edvard Munchweg 27 (bedrijventerrein Het Atelier)
1328 MA  Almere Tussen de Vaarten Zuid
Tel: 036-5348610
Email: 
info@wierook.nl
Website: www.wierook.nl

Bestelinformatie
op zaterdag, zondag of maandag voor 12:00 besteld en betaald, dinsdag in huis
op dinsdag voor 12:00 besteld en betaald, woensdag in huis
woensdag voor 12:00 besteld en betaald, donderdag in huis
donderdag voor 12:00 besteld en betaald, vrijdag in huis
vrijdag voor 12:00 besteld en betaald, zaterdag in huis


Klantenservice
Vragen over bestellen? Andere vragen? 
Neem dan contact op met onze klantenservice: 
036-5348610 

Telefonisch of per email bij ons bestellen? 
Geen probleem, ook dan krijgt u korting (genoemd op de websites).

Bestelling ophalen in Almere? 
Ook geen probleem! U kunt langskomen in ons magazijn:
Edvard Munchweg 27, 1328 MA, Almere (tussen de Vaarten)
(wel even bellen van te voren)


Laat al je vrienden en vriendinnen ook meegenieten van deze nieuwsbrief en stuur het door en deel via Twitter of Facebook! 

Volg ons op:
De Moeder's Geuren Facebook pagina
De Moeder's Voel-gel Facebook pagina
EM-winkel Facebook pagina

 
U ontvangt deze email, omdat u ingeschreven staat in ons klantenbestand.
Afmelden? Klik hier

Deze mail is verstuurd met:
Email Marketing Powered by Mailchimp