Copy
Veckans digitala insikt 140124
 

#6 Därför ska du använda "selfies" i din marknadsföring.

 

Tidernas mest omtalade "selfie" gjordes i Soweto under minnesceremonin av Mandela för drygt en månad sedan. I huvudrollen en blond kvinna inklämd mellan Obama och Cameron som snabbt identifierades som Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt.  

Idag vill alla företag synas i alla kanaler och då ger selfietrenden möjlighet till kreativa kampanjer som flyger när konsumenterna delar med sig av sina fotografier. Det ska Veckans digitala insikt handla om och vi ska visa på ett par exempel, men först en tillbakablick.


När startade selfietrenden egentligen?
En del experter menar att det var MySpace som 2006 skapade selfietrenden med sina "MySpace Pic" som man kunde ladda upp på sin profilsida. Andra menar att det uppstod med Facebook och när Apple lanserade sin "vändbara" kamerafunktion med Iphone 4. Men kanske ska vi gå ännu längre tillbaka i historien som i den här grafiken "the evolution of the selfie". Sociala, mobila och unga
75 % av dagens "självporträtt" generation är mellan 18 och 24 år, vilket är samma målgrupp som är mest sociala och där flest har en smartphone. Inte så konstigt kanske, men samtidigt en oerhört attraktiv målgrupp för många konsumentföretag. 

Exempel på framgångsrika selfiekampanjer


Turkish Airline's film "The selfie shootout" med Kobe vs Messi har haft 136 miljoner visningar. En mer morbid kampanj är reklamkonceptet för TV-serien "The walking dead" där man skapade en kameraapp som tittarna kunde använda för att skapa "zombie-selfies". Appen har blivit nerladdad 3 miljoner gånger sedan i april förra året och över 100 miljoner zombie-foton har skapats och delats.


Johnson & Johnson lanserade en "Selfless Selfie app" som en del i deras välgörenhetskampanj där man skänkte 1 dollar för varje foto som laddades upp i appen. Även Toyota har använt selfies för att göra "social good" och i den här selfiekampanjen för New Yorks stadsbibliotek. De här kampanjerna har blivit väldigt framgångsrika och kanske för att det känns bra att balansera den smått narcissistiska selfieandan med att göra en god insats. Ytterligare ett exempel på selfie effekten är kampanjen #unselfie som skapades för att stödja de drabbade i Filippinerna. 

Fler exempel på selfiekampanjer 


För dig som driver en restaurang.För dagstidningar


Om du driver en skönhetssalong för husdjur.

Till sist om du nu gått igång på selfietrenden. Här får du en lektion i hur du tar den perfekta selfiebilden. 
 


Ha en bra vecka!

Johan Svensson

Tidigare publicerade artiklar
Tidigare publicerade artiklar i serien Veckans digitala insikt hittar du här: Johan Svensson Portfolio

Hur många digitala insikter behöver du?
Veckans digitala insikt är tillräcklig för en del. Andra behöver fler. Min mission är att ge dig de mest relevanta digitala insikterna för din professionella roll.
Du kan besöka mitt nyhetsflöde Digitala Insikter eller följa mig på Twitter @explorecurate och #digitalainsikter. Prenumererar du inte redan på Veckans digitala insikt anmäler du dig på http://eepurl.com/H6n41.

Är du intresserad att anlita mig som skribent, föreläsare eller vill diskutera ett konsultuppdrag? Välkommen att kontakta mig på johan@explorecurate.com eller 073 5411825.
 
Tell a friend | follow on Twitterfollow on ScoopIT
Interested to syndicate this weekly digital insight at your market? Apply here!
Copyright © 2013/2014 ExploreCurate. All rights reserved.