Copy
Veckans digitala insikt 140713
 

#27 Det har gått 6 år sen världen fick en helt ny marknadsplats. Det är dags att utvärdera Appstore.

 

Det startas inte nya marknadsplatser så ofta. Nya globala marknadsplatser startas väldigt sällan. Men för 6 år sedan hände det. Då föddes Appstore.

Vad har Appstore betytt för mänskligheten, för affärerna, för utvecklingen? Det ska vi unna oss en fördjupning i, med Veckans digitala insikt. 

Häng med!


Vinnare och förlorare.

1,2 miljoner appar senare. 75 miljarder nedladdningar senare. Det är enorma volymer och Appstore har skapat stora vinnare och många förlorare. Ca 21 %, motsvarande ca 250 000 appar är absoluta förlorare. Många av dessa är bokappar... 


Bland vinnarna märks framförallt Sociala medier appar, Messenger appar, Spel och en ficklampa (!). Mest nedladdad är Facebook's app och därefter Pandora (musktjänst), Instagram och Youtube. På 5:e plats kommer Skype (heja Sverige). Det mest populära spelet är Temple run och Angry birds är det näst mest populära spelet. Tittar vi på betalappar handlar det nästan bara om spel, avancerad teknikappar och nyttoappar. Här märks spelappar som Cut the rope med över 100 miljoner köp och Fruit Ninja med över 300 miljoner köp. Men ingen är i närheten av Angry birds (eläköön Suomi!) som köpts mer än 650 miljoner gånger. 

Förutom överlägsna kategorin spel har apparna fördelat sig så här sedan starten: Rating och reviews 

Det laddas upp över 60 000 nya appar varje månad och bakom de här apparna finns entusiaster, entreprenörer, nya företag, etablerade företag och gigantiska företag. Alla drömmer om framgång. I kampen om att bli en vinnare på Appstore spelar användarnas betyg och omdömen en stor roll. Så här har betygen fördelat sig för de 1 000 mest nedladdade apparna sedan starten: Otydliga spelregler

Men Appstores listor har också gjort många appägare förvirrade. Apple's hemlighetsfulla algoritmer som ständigt verkar förändras har gjort att appägare har fått satsa enorma investeringar och resurser på att hålla användarna lojala och engagerade. Det har gynnat de stora aktörerna och missgynnat nya entreprenörer vilket gjort att andelen "första" appar som bara utvecklats för Google Play ökat. 

I det här blogginlägget kan du läsa mer om det spekuleras om Apple's algoritmer kopplad till ranking.
 

Minskad lojalitet


En rapport som publicerades nyligen visar att apparnas "stickiness" - förmåga att behålla användarna - minskar. Bara 22 % av en apps användare klassas som "power users" eller "loyal users" och det är lägst bland spel (16 %).

Ja, sexåringen Appstore fortsätter att växa. Apple's intäkter ökar och det som driver försäljningen är "in app purchase" som å andra sidan bromsar Appstore's möjligheter till spridning i sociala medier.

Så här i semestermånadens mitt när vädret är som allra viktigast vill man ju gärna ha en app som bara skapar bra väder. Någon sådan finns inte än, men jag rekommenderar alla att ladda ner WeatherPal - en app som väger ihop vädret från norska YR.no, en amerikansk vädertjänst och SMHI. Den har levererat riktigt bra väder den senaste veckan.

Väderpositiva hälsningar!

Johan Svensson


Mest lästa #Digitalainsikter senaste veckan

  1. Hur du genererar leads i sociala medier. Ladda ner whitepaper
  2. Skapa ditt dreamteam med 5 olika typer av innehållsmarknadsförre
  3. En vampyrpappas belåtenhet (Krönika)

 
2014 ExploreCurate