Copy
En (1) digital insikt varje vecka. 131218.
 

#4 Den viktigaste digitala insikten 2013

 

Det är lockande att ge sig på en sammanfattning när året börjar lida mot sitt slut. Men när andra skapar långa listor håller vi oss såklart till formatet. En (1) digital insikt. Det ska ju finnas tid att praktisera insikten som vi redan konstaterat. Dessutom går vi mot terminsavslutning och julen står för dörren.

Därför räckte de här digitala insikterna inte ända fram
Jag kommer inte att gå djupare in på alla de digitala insikter som fick vika ner sig i det omfattande arbetet med att utse den viktigaste digitala insikten 2013. Jag kommer inte att beskriva fenomenet "second screen" som är något varenda TV-produktionsbolag nu behöver ta hänsyn till. Jag kommer heller inte att göra mig lustig över alla API:n som avgjort genererat fler debiterbara timmar för teknikkonsulterna. Hela innehållstrenden har vi ägnat en vecka åt nyligen så det är inte läge för klyschan "content is king". Instagram hade troligtvis fått en egen vecka om året helt plötsligt omfattat 54 veckor. I den ständiga kategorin "svenska entreprenörer står sig starkt i världen" skulle jag gärna ha lyft fram svenska startups som Tictail, Truecaller och Narrow. För att balansera det patriotiska hade insikten om att stora elefanter som Netflix fortsätter att göra mos av de lokala aktörerna haft en given plats. Jag var länge frestad att skriva rubriken "webben har blivit töjbar", men eftersom jag inte har resurser att göra ett A/B test med rubriken "webben har blivit responsiv" kändes det för osäkert. Afrika brottas fortfarande med stora utmaningar, men mobil- och Internetpenetrationen ökar snabbt och en hel kontinent får nu access till kunskap som i sin tur skapar grund för tillväxt. Ser man till vad företagen spenderat sina pengar på är Big data för andra året i rad den stora strategiska investeringen och det är faktiskt också en relevant ledtråd om den viktigaste digital insikten 2013. Men först en tomte i den svenska statliga televisionen.Den här julen blir inte som tidigare jular. Det kommer att ske två förbättringar. Tiden har hunnit ikapp SVT så vi kommer inte att få se den glada svarta dockan i tomteverkstaden. Inte heller kommer vi att kunna skymta nidbilden av judar i julklappsparaden. SVT har i min mening gjort en förbättring.

Men årets viktigaste digitala insikt är ständiga förbättringar. 

" - 2013 blev året då vi upptäckte att det digitala ger oss möjligheten till att ständigt förbättra. Därför att vi kan följa beteendet i realtid. Därför att vi kan ändra i realtid. Därför att vi kan testa i realtid". 

Det digital innebär inga genvägar, snarare en arbetsmetod som tar bort sköna arbetsmetoder som "min magkänsla säger..." och "jag tycker det blir snyggare om bilden är större...".


Åren fram till 2018 kommer det att finnas ett behov av 190 000 personer med djup analytisk kompetens och 1 500 000 personer som förstår hur de ska tolka data för att ta kloka beslut. Det är både Gartner och Mckinsey överens om och siffrorna avser endast USA.

Så m a o. Känner du en analytiskt lagd person? Ta väl hand om den värdefulla varelsen under julen.
 
 
Nästa Digitala insikter kommer v. 2. Ladda batterierna och försök ha en analog julhelg helt fokuserade på nära och kära!

God Jul & Gott Nytt År!

Johan Svensson
Digital Business Consultant

Fler digitala insikter
Den här och tidigare publicerade Digitala insikter hittar du här: http://www.slideshare.net/ExploreCurate

Hur många digitala insikter behöver du?
En (1) digital insikt per vecka är tillräcklig för en del. Andra behöver fler. Min mission är att hjälpa dig att filtrera de mest intressanta digitala insikterna.
Du kan besöka mitt nyhetsflöde Digitala Insikter eller följa mig på Twitter @explorecurate eller Twitterkanalen #digitalainsikter. Prenumererar du inte redan på En (1) digital insikt per vecka anmäler du dig på http://eepurl.com/H6n41.

Har du frågor om digital affärsutveckling, digital strategi, content marketing, socialt, mobilt, hackathons eller vill tipsa om en bra digital insikt eller anlita mig för en inspirerande föreläsning eller ett utmanande konsultuppdrag?

Välkommen att kontakta mig på johan@custer.se eller 073 5411825.
 
Tell a friend | follow on Twitterfollow on ScoopIT
Interested to syndicate this weekly digital insight at your market? Apply here!
Copyright © 2013/2014 ExploreCurate. All rights reserved.