Copy

Cultuurbosch nieuwsbrief | november 2016

View this email in your browser
Via de Cultuurbosch nieuwsbrief willen wij alle Culturisten en andere geïnteresseerden maandelijks op de hoogte brengen van al het nieuws op het gebied van kunst & cultuur in de gemeente 's-Hertogenbosch.

Alle eerder verzonden Cultuurbosch nieuwsbrieven zijn 
hier terug te vinden.
Enquête Cultuurbosch
Na de succesvolle start van het online podium voor Culturisten uit de gemeente ’s-Hertogenbosch eind 2014, is www.cultuurbosch.nl getransformeerd tot een website voor zowel amateur, liefhebber als professional! Omdat we graag willen weten wat je van de huidige website vindt en wat er volgens jou verbeterd kan worden, ontvang je binnenkort een enquête via de mail. We hopen dat jij als Culturist wil helpen om de website nog beter te maken!
Blog door de Cultuurbosch redactie
Meld je nu aan als aanbieder voor Sjors Creatief 2017


Na het overdonderende succes van vorig jaar, gaat Muzerije in samenwerking met Cultuurbosch dit jaar Sjors Creatief opnieuw uitzetten. Dankzij Sjors Creatief kunnen alle schoolkinderen uit de gemeente 's-Hertogenbosch kennismaken met verschillende facetten van kunst en cultuur.

In februari 2017 zullen alle Bossche scholen het Sjors Creatief boekje ontvangen, zodat de leerlingen nog dit schooljaar leuke kennismakingslessen kunnen kiezen. Wil ook jij kinderen de kans bieden om hun talenten te ontdekken? Meld jouw activiteit dan aan op www.actiefindenbosch.nl.

Voor meer informatie en de voorwaarden kun je mailen naar sjorscreatief@muzerije.nl.
Blog door George van der Zande
A Postcard from Aleppo

Afgelopen zaterdagmiddag was ik bij ‘A Postcard from Aleppo’, een mini-opera in ‘Bij Katrien’, het vroegere Koningstheater. Deze mini-opera, gebaseerd op postkaarten uit Aleppo, is door componist Merlijn Twaalfhoven samen met negen musici, waaronder vier gevluchte mensen uit Syrië, gecomponeerd. Heel bijzonder, dat vier gevluchte Syriërs door het maken van muziek weer meer vreugde hebben gekregen in hun leven. Op weg naar ‘Postcard from Aleppo’ naderde ik een geelwitrood gekleurde Parade.
Lees hier verder
Blog door George van der Zande
Amsterdam-Zuid!

De Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch heeft plannen voor een vestingmuseum in het Kruithuis. Na het veroveren van het Sint Jansbolwerk aan de Dommel is het nu tijd voor een aanval op het Kruithuis, vlak aan de Aa.

Van oorsprong was het Kruithuis een amunitiehuis. Na de verovering door Frederik Hendrik in 1629 werd het een wapenfabriek. Kortom, het Kruithuis heeft een verleden met veel wapengekletter. Later is het nog een tijd het Bossche Stedelijk Museum geweest voor moderne vooral keramische kunst.
Borek Sipek heeft destijds als architect nog geprobeerd om een link te leggen tussen de hedendaagse kunst en Den Bosch als middeleeuwse stad. Tevergeefs! Sindsdien heeft het Kruithuis zijn kruit verschoten. Af en toe een expositie, maar dat is het ook wel. Dus de hoogste tijd om er nieuw leven in te blazen of beter gezegd: ‘oud leven’.

Lees hier verder
 

Nieuws uit de sector:

TERUGBLIK WERKCONFERENTIE AMATEURKUNST
# 5 Sterker in verbinding - 10 november 2016

 Samenwerken en verbinden in de amateurkunstsector: hoe doe je dat?

“Wat is voor jou de waarde van amateurkunst?”, dagvoorzitter Annet Goltstein vraagt het de ruim 130 aanwezigen uit het amateurkunstveld op de man af. “Het anders kijken naar onderwerpen in de samenleving. Waarom noemen we ziekenhuizen geen beterhuizen?”, klinkt het uit de zaal. “Kunstenaars zien vaak mogelijkheden voor veranderingen en bekijken zaken vanuit een andere, creatieve hoek.”
Inspiratie, informatie en een mogelijkheid om te netwerken: tijdens de Werkconferentie Amateurkunst van Kunstbalie en Nieuwe Veste komen deze thema’s samen. Want naar een werkconferentie kom je toch om iets te halen? Of misschien heb je wel iets toe te voegen?
 
“De samenleving en de wereld om ons heen veranderen”, vertelt Marianne de Bie, wethouder Werk, Inkomen en Cultuur in Breda, tijdens het openingswoord. “Cultuur kan hierin een verbindende factor zijn en veranderingen duiden. Het zoeken van verbinding gaat niet vanzelf, daarvoor zijn nieuwe initiatieven nodig.” Ook keynotespreker Jord Neutenboom benadrukt de veranderende maatschappij en de waarde van amateurkunst hierin: “Als kunstenaar moet je de verbinding met jezelf houden, maar ook kijken wat je bij kunt dragen in de samenleving. Ik zie bijvoorbeeld nog veel kansen in de zorg voor kunst en cultuur. Kunst is eigenlijk ook een vorm van zorgen.”
Lees hier verder
Agenda:
t/m zondag 18 december: Exposities in het Kruithuis
Zaterdag 26 november: Spaanse avond
Zondag 27 november: Cuba Ten’s Zzzinderende Zzzondag Matinee met workshop Rueda
Zondag 27 november: Kick-off 2e editie Art United
Zondag 4 december: Tangosalon El Corazon
t/m zondag 11 december 2016: Keramiek expositie Nel Thijssen en Marc van Leeuwen bij Muzerije
Donderdag 8 december t/m 8 januari 2017: Bosch Winterparadijs
Zaterdag 10 december: Kerst, sfeer en meer
Zondag 11 december: Missie X-Mas Benefietconcert 2016!
Vrijdag 16 december: Wijktheater BBS De Kruiskamp
Zondag 18 december: Duketown Ladies present bij Kerstevenement Cello de Binckhorst

Prikbord:

Prinses Christina Concours
 
Jonge muzikanten gezocht!
Het Prinses Christina Concours organiseert in het weekend van 24 t/m 26 maart 2017 weer een muziekconcours voor jongeren in Den Bosch. Jonge muzikanten van 12 t/m 19 jaar (zang t/m 21) kunnen zich nu aanmelden voor dit concours! Ga naar www.christinaconcours.nl voor het online inschrijfformulier.

In dit promotiefilmpje vertellen violist Menno Verloop (13 jaar, Deventer) en trompettist Britt van der Velden (15 jaar, Venlo) waarom het leuk is om mee te doen aan het Prinses Christina Concours.
Speelgoed uitleenservice 't Zuidje zoekt verhalenvertelster

Speelgoed uitleenservice 't Zuidje is op zoek naar een verhalenvertelster die beschikbaar is op zondag 18 december en gekleed als winterkoningin kinderen en volwassen uit de wijk zuid wil entertainen. Het betreft een opdracht op vrijwillige basis. Neem voor meer informatie contact op via 06-55322473 of stuur een e-mail naar buitenspelen5216@outlook.com.

Crewleden gezocht om Art United Festival mee te organiseren

Laatste kans om in te schrijven!
In november beginnen bij Studi073- het creatieve jongerenplatform van Muzerije- de voorbereidingen voor het Art United Festival. Art United is een festival dat door jongeren zelf wordt georganiseerd en waar jongeren op het podium staan.

Ben jij tussen de 12 en 21 jaar, woon je/ga je naar school in 's-Hertogenbosch en wil je graag ervaring op doen bij een culturele organisatie of evenement? Dat kan! Bij Art United krijg je de kans om je talent te ontdekken en verder te ontwikkelen. 
Sta je liever niet in de spotlights, en lijkt het je leuk om achter de schermen te werken? Word dan Crewmember!
Lees hier verder

Schildergroep zoekt nieuwe leden
Beeldend Collectief zoekt nieuwe leden. Heb jij een passie voor schilderen en lijkt het je fijn om dit in een groep te doen? Wat zou het mooi zijn als we bij elkaar passen! Wij vinden het leuk als je vanuit je hart schildert en de nodige ervaring hebt. Je inbreng bij werkbesprekingen wordt erg op prijs gesteld. Het helpt als je jezelf thuis voelt bij mensen die – meer of minder – abstract werken.

Neem eens een kijkje op onze website www.beeldendcollectief.nl. Heb je het gevoel dat we elkaar kunnen versterken, dan kun je contact met ons opnemen. Mailen kan naar: info@beeldendcollectief.nl, of een telefoontje naar Gezien van der Tempel: 073 - 6890760.
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2016 Cultuurbosch, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp