Copy
Dags Att Plocka
Öppna i webbläsaren

Björk

Betula

Många träd ger oss användbara växtdelar året om, även under de kallaste vintermånaderna. Björken är ett sådant träd och såhär års kan du skörda såväl innerbark som vinterknoppar.

VINTERKNOPPAR

Björksläktet är en av våra vanligaste trädsorter. I Sverige finns Vårtbjörk, Glasbjörk och Dvärgbjörk

Det är honhängena som övervintrar inuti vinterknopparna, för att sedan spricka upp och falla sönder när de mognar på våren. Under vintern går knopparna att äta råa som de är eller kokade. De har faktiskt en förvånande frisk och god smak. Lite besk men på ett trevligt sätt. Eftersom de är väldigt fiberrika fungerar de bra som utfyllnad i gröt och annan mat. Björken räknas faktiskt som en av de fjorton viktigaste växterna i en överlevnadssituation.

När du plockar björkknoppar, tänk på att du inte får skada träd hur som helst. Det är alltid bra att kolla av med markägaren innan du klipper av kvistar. Här kan du läsa mer om allemansrätten och vad som gäller.

BJÖRKSAV

Våren är på ingång och då startar säsongen för att tappa björksav. Som vi har längtat efter det! Numera har björksav blivit en rejält hajpad exportprodukt - även kallad Nordens kokosvatten. Den innehåller bland annat Vitamin C, Kalium och Kalcium och har länge använts inom folkmedicinen för att bota skörbjugg och boosta trötta vinterkroppar. När du tappar björksav själv är viktigt att vara försiktig med trädet och se till att alltid fråga ägaren om lov först - det ingår inte i allemansrätten. Här finns ett helt kit för att tappa björksav samt en utförlig beskrivning (OBS på danska).

Birch Bud Ice Tea


En frisk måltidsdryck med smak av vår


INGREDIENSER

  • 0,5 msk nyplockade björkknoppar
  • 1 l vatten
  • En skvätt agavesirap (om man vill)

GÖR SÅ HÄR:


Skölj av knopparna. Koka upp vattnet och häll det över knopparna. Låt detta stå och dra i några timmar tills det fått en ganska mörk gul färg. Du kan smaka av efterhand och välja själv hur starkt du vill ha det. Om du vill att det ska gå fortare kan du låta knopparna koka i vattnet en stund innan det får stå och dra, men se till att det inte blir för beskt. Om du gillar sött te kan du med fördel tillsätta lite agavesirap. Sila av knopparna, men släng dem inte! De är goda att lägga på frukostgröten. Förvara teet i kylskåpet och servera kallt, gärna med en skiva citron i.
 

Vilda kalendern

I säsong just nu

Björk

Gran

Hundkäx

Lind

Tall

Tusensköna

Vinterkrasse

Våtarv

Zine & affischer:

Copyright © 2015 DAGS ATT PLOCKA, All rights reserved.