Copy
Dags Att Plocka
Öppna i webbläsaren

Tusensköna

Bellis perennis

STRYKTÅLIG KOMPANJON

Tusenskönan är känd för att tåla både kyla och omild behandling. Vanligtvis har den högsäsong i maj och då täcker den hela gräsmattor med sina rosa-vita blommor. Men den kan faktiskt få för sig att blomma mitt i vintern om marken är bar. På sina håll i landet kommer det snart nya späda blad, som smakar extra gott att äta råa, exempelvis i en sallad.

Faktum är att enligt gammal folktro skulle man äta upp de tre första tusenskönorna man såg under våren. Den som gjorde det var skyddad mot tandvärk resten av året. Antagligen hjälpte det inte så bra mot just tandvärk, men det kan ändå ha fungerat som en allmän “boost” efter vinterns vitaminbrist att tugga i sig lite av de nyttiga vårprimörerna.

Tusenskönans medicinska egenskaper har varit kända i Europa sedan 1500-talet och den har länge använts inom folkmedicinen. Den innehåller flera verksamma ämnen, bland annat saponiner, tanniner, slemämnen, flavoner, garvämne och organiska syror. Det gör att den verkar kramplösande, hostlindrande, slemlösande, smärtlindrande och sammandragande. Den kan alltså användas mot en mängd åkommor som feber, eksem, svamp, hosta, samt till att läka sår. Exempelvis brukade romarrikets fältskärer skicka ut sina slavar att plocka säckvis med tusensköna, vars saft användes till att lägga om svärdshugg och andra djupa sår. Ett ännu vanligare användningsområde var att läka förlossningsskador.

Vi gillar tanken på att tusensköna kan fungera som en vår-boost och tänkte härmed försöka blåsa liv i traditionen att äta upp de första blommorna vi ser, dock helst i form av en varm soppa.

Soppa på tusensköna

En mild vårkur


INGREDIENSER

  • 2-3 dl tvättade, rensade och grovt hackade tusenskönor (blad, stjälkar, knoppar och blommor)
  • 2 st mellanstora potatisar
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk vitvinsvinäger
    salt och vitpeppar efter behag

GÖR SÅ HÄR:


Börja med att lägga undan några blommor att garnera med. Riv potatisarna och hacka vitlöken. Fräs tusenskönor, potatis och vitlök i en stor klick smör eller en skvätt matolja. Häll på buljong och vitvinsvinägern och låt allting puttra på medelhög värme i 5-10 min (tills du tycker att potatisen blivit lagom mjuk). Smaka av med lite salt och peppar om det behövs. Strö över blommor som dekoration.
 

Vilda kalendern

I säsong just nu

 

Björk

Gran

Hundkäx

Lind

 

 

Tall

Tusensköna

Vinterkrasse

Våtarv

 

Zine & affischer:

Copyright © 2015 DAGS ATT PLOCKA, All rights reserved.