Copy
Dags Att Plocka
Öppna i webbläsaren

Maskros

Taraxacum

ETT KÄRT OGRÄS 

Maskrossläktet innefattar ett stort antal artgrupper med tusentals så kallade småarter, som uppstår i form av mutationer eftersom de ibland kan bilda frön utan könlig befruktning. Den vanligaste artgruppen är ogräsmaskrosor. De växer nästan överallt i hela Sverige, till många trädgårdsentusiasters stora förtret.
Namnet maskros började användas först på 1800-talet, innan dess hade växten många namn. Bland annat kallades den lejontand, kopiss (Västergötland), skallnacke (Östergötland), monkhuvud (Dalsland) och smörblomster (Österbotten i nuvarande Finland). Enligt gammal folktro skyddade maskrosor mot häxor och troll.

Örten har många medicinska effekter. Exempelvis hjälper den gallsekretionen, verkar urindrivande och kan användas som aptitretande och magstärkande medel. Utvärtes kan den lindra eksem.

Under senvåren och sommaren kan du plocka och använda de hela blomkorgarna. De kan ätas hela, jäsas till vin eller kokas till saft eller sirap (veganhonung).

Nu på våren passar det bra att skörda pålrötterna, eftersom de är som mest näringsrika innan blommorna slår ut. För att kunna äta maskrosrötter på samma sätt som morot eller potatis - till exempel i rotmos eller en gryta - är det viktigt att först koka av dem två till tre gånger för att få bort den beska smaken. Om du skivar, torkar och rostar rötterna blir de ett utmärkt koffeinfritt kaffesurrogat. Här finns ett recept på det, fast med rötter från cikoria.

Maskrosrötter

Medicin för levern

Även bladen ska helst skördas tidigt på våren när de ännu är späda. De kan ersätta exempelvis ruccola eller andra gröna blad i en krispig vårsallad. Plockar du dem senare på året kan du, precis som med rötterna, koka eller ånga bort den beska smaken och sedan använda dem i pesto eller hummus. Se till att inte slänga bort kokvattnet, utan drick det som ett te för matsmältningen.

Vilda kalendern

I säsong just nu

Björk

Brännässla

Cikoria

Gran

Hundkäx

Lind

Ramslök

Sommargyllen

Tusensköna
 

Zine & affischer:

KÖP ZINE >
KÖP POSTERS >
Copyright © 2015 DAGS ATT PLOCKA, All rights reserved.