Copy
header
PERSBERICHT - Museum Prinsenhof Delft 20-07-2016

Verdwenen Delfts schuttersstuk terecht

Een schuttersstuk uit het 17e-eeuwse Delft, dat ruim twee eeuwen onvindbaar was, is terecht. Enkele maanden geleden verscheen het vanuit het niets op een veiling in Parijs. Dankzij de steun van Vereniging Rembrandt en een anonieme schenker kon Museum Prinsenhof Delft het schilderij uit 1648 aankopen. Vanaf 26 augustus is het te zien in de tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt.
Portret van Willem Reyersz. de Langue en Daniël Fransz. van der Brugge | 1648 Jacob Delff II
Het teruggevonden werk werd geschilderd door Jacob Delff II en is getiteld Portret van Willem Reyersz. de Langue en Daniël Fransz. van der Brugge. De geportretteerde mannen waren lid van de Delftse schutterij, belast met de verdediging van de stad. Het levensgrote schilderij verdween aan het eind van de 18e eeuw uit beeld en maakte vervolgens een intrigerende zwerftocht door Europa. Uiteindelijk is het geveild als onderdeel van de inboedel van een Zuid-Franse villa. 

Schutters weer samen
Patrick van Mil, directeur van Museum Prinsenhof Delft, is verheugd over de nieuwe aanwinst. “In Delft zijn destijds zeker vijf grote schuttersstukken gemaakt, waarvan er vier al heel lang in ons bezit zijn. Het vijfde was al zo lang spoorloos, daar durfden we niet eens van te dromen. De verrassing was dan ook groot toen het ineens opdook. Nu kunnen we de werken voor het eerst in ruim tweehonderd jaar weer samen laten zien.”
De officieren van het Witte Vendel | 1648 | Jacob Delff II
De tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt vertelt aan de hand van de vijf herenigde schuttersstukken het verhaal van de stedelijke burgerwacht in het Delft van de Gouden Eeuw. Te zien is hoe de stad was verdeeld in kwartieren en hoe die verdedigd dienden te worden. Uit eeuwenoude archiefstukken blijkt wie er lid waren, welke wapens de schutters tot hun beschikking hadden en hoe ze presteerden op de jaarlijkse schietwedstrijd.
Het vijfde schuttersstuk onthult daarnaast zijn eigen geschiedenis: hoe belandde het vanuit de erfenis van notaris Willem de Langue uiteindelijk in een villa in Zuid-Frankrijk? En wat heeft de restauratie aan de oppervlakte gebracht?

De tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt is van 26 augustus 2016 t/m 29 januari 2017 te bezichtigen in Museum Prinsenhof Delft.
 
Voor meer informatie neemt u contact op met Hedwig Zeinstra of Mechteld Blom: 06-20779667.
© Museum Prinsenhof Delft www.prinsenhof-delft.nl
footer