header
PERSBERICHT - Museum Prinsenhof Delft 22-07-2015

Ervaar ‘Framing Vermeer by Menno Otten’ in Museum Prinsenhof Delft

Nog t/m zondag 2 augustus is de video-installatie ‘Framing Vermeer by Menno Otten’ te zien in Museum Prinsenhof Delft. De presentatie van de installatie in de Kapittelzaal geeft de bezoeker de tijd om stil te staan en zo bewust de magie van het licht van Vermeer te ontdekken en te ervaren. 
‘Girl reading letter at an open window’
‘Girl reading letter at an open window’

Licht in de hoofdrol

In Delft werd het ‘Brieflezende meisje bij venster’ gecreëerd door Johannes Vermeer en in Delft komt ditzelfde meesterwerk drieënhalve eeuw later tot leven door videokunstenaar en filmmaker Menno Otten. Na zijn opleiding aan de Filmacademie ontwikkelde Otten een persoonlijke stijl op het gebied van documentaires en sinds 2013 richt hij zich op kunst-installaties en ‘levende schilderijen’.

In zijn installatie ‘Girl reading letter at an open window’, ‘vangt’ Otten het licht en door de vakkundige inzet van filmische middelen ontvouwt zich een mysterieus verhaal. Het brieflezende meisje staat gedurende 13 minuten in het middelpunt, maar alle aandacht gaat naar de rol van het licht. Schrijver en filmmaker Peter Delpeut toonde tijdens de opening van Framing Vermeer zijn bewondering voor het werk van Otten en diens ode aan Vermeer:“‘Framing Vermeer’ laat ons in een luttele dertien minuten de varianten van ochtendlicht naar avondlicht zien. Daarin zijn alle keuzes die het zonlicht Vermeer gaf vervat. Niet de mise-en-scène, niet het acteren of de houding van het model, maar het licht is de tovenaar”, aldus Delpeut.
Detail van ‘Girl reading letter at an open window’
Detail van ‘Girl reading letter at an open window’

Neem de tijd

‘Framing Vermeer’ wil volgens Delpeut niet zozeer een visie of een gedachte presenteren, maar een ervaring. En de manier waarop deze is gepresenteerd in Museum Prinsenhof Delft geeft het publiek die mogelijkheid: “De installatie heeft in het Prinsenhof een ruimte gekregen die uitnodigt tot contemplatie en verstilling. Installaties zoals deze geven de museumbezoeker de tijd terug. Om een installatie te bekijken moet je tot stilstand komen, even stil staan of gaan zitten, liefst de volle dertien minuten of gewoon nog een tweede keer.” Wanneer bezoekers de tijd nemen, ervaren ze het licht, door de ogen van Vermeer.

‘Framing Vermeer by Menno Otten’ is nog t/m 2 augustus te zien in de Kapittelzaal van Museum Prinsenhof Delft.
 
Noot voor de pers (niet voor publicatie bestemd):
 
Meer informatie & beeldmateriaal:
Maaike van Kester, Communicatie & Marketing, Museum Prinsenhof Delft, tel. 015 – 260 19 75 / 06 - 1061 6579, mvkester@delft.nl / pers-prinsenhof@delft.nl
 
© Museum Prinsenhof Delft www.prinsenhof-delft.nl
footer