header
PERSBERICHT - Museum Prinsenhof Delft 28-04-2015

Framing Vermeer by Menno Otten

Met de presentatie ‘Framing Vermeer by Menno Otten’ brengt Museum Prinsenhof Delft het meesterwerk Brieflezende meisje bij venster van Johannes Vermeer terug in de stad waar het drieënhalve eeuw geleden werd gecreëerd. Maar deze keer in een hedendaagse variant, -gecreëerd door de filmmaker Menno Otten-, als ode aan de vernieuwingskracht en het beeldend vermogen van Delfts belangrijkste meester uit de Gouden Eeuw. De installatie is te zien van 2 mei t/m 2 augustus 2015.
Girl reading Letter at an Open Window
Geheim van Vermeer
Videokunstenaar Menno Otten (1984) is gefascineerd door het werk van Vermeer. In zijn installatie Girl Reading Letter at an Open Window brengt hij het oude meesterwerk tot leven. Met een even vakkundige als betoverende inzet van filmische middelen probeert Otten het geheim van Vermeer te ontrafelen. Voor het oog van de toeschouwer ontvouwt zich een nieuw beeld, een nieuw verhaal dat even mysterieus is als het 17de-eeuwse werk van de Delftse meester zelf. Het brieflezende meisje staat in het middelpunt, maar de echte hoofdrolspeler is het licht. Het licht van Vermeer, gevangen – en bevrijd - door Menno Otten.

Meesters van het licht
Experiment en vernieuwingsdrang zitten in de genen van Delft. De Delftse meester Johannes Vermeer is wereldwijd bekend en geroemd om de onovertroffen wijze waarop hij licht in zijn schilderijen wist vast te leggen. Zijn unieke verbeelding van licht en perspectief in alledaagse taferelen heeft door de eeuwen heen al vele kunstenaars geïnspireerd.  
Menno Otten vertaalt in zijn installatie Girl Reading Letter at an Open Window het licht en vakmanschap van Vermeer naar de 21e eeuw.
Met een centrale presentatie in de Kapittelzaal van Museum Prinsenhof krijgt het werk, als ware het een altaarstuk, een passende entourage in het museum. Ook de making off van de installatie wordt getoond, waarin goed te zien is hoe Otten met behulp van professionele en handgemaakte decorstukken een authentiek beeld creëert.
 
Menno Otten
Otten is videokunstenaar en filmmaker. Na zijn opleiding aan de Filmacademie ontwikkelde hij een persoonlijke stijl op het gebied van documentaires. Verschillende documentaires van zijn hand werden onderscheiden (o.a. In een Vergeten Moment, Face to Face, Via Dolorosa). Daarnaast realiseert Otten video-installaties waarbij hij vaak gebruik maakt van found footage (o.a. City Faces). Sinds 2013 richt Otten zich op kunst-installaties en ‘levende schilderijen’.
Noot voor de pers (niet voor publicatie bestemd)

Meer informatie & beeldmateriaal
Maaike van Kester, Communicatie & Marketing, Museum Prinsenhof Delft, tel. 015 – 260 19 75/ 06 - 106 16 579 , mvkester@delft.nl Lees meer
© Museum Prinsenhof Delft www.prinsenhof-delft.nl
footer