Copy
header
PERSBERICHT - Museum Prinsenhof Delft 8-10-2015

VERMEER KOMT THUIS
 
‘Het Straatje’ na 320 jaar terug in Delft
 

Na 320 jaar komt het wereldberoemde ‘Straatje’ van Johannes Vermeer terug naar Delft. Dankzij een bijzondere samenwerking tussen Museum Prinsenhof Delft en het Rijksmuseum is het meesterwerk volgend jaar te zien in de stad waar Vermeer het omstreeks 1658 schilderde. Het Straatje van Vermeer behoort tot de topstukken van het Rijksmuseum en wordt zelden uitgeleend. 
Gezicht op huizen in Delft, bekend als 'Het Straatje', Johannes Vermeer
| ca. 1658 | Rijksmuseum
Van Johannes Vermeer zijn wereldwijd niet meer dan zo’n 35 werken bewaard gebleven. Delft, de stad waar de schilder zijn leven lang woonde en werkte, bezit geen enkel werk van zijn hand. Het is 60 jaar geleden dat er voor het laatst een Vermeer in Delft was te zien. ‘Het Straatje’ heeft sinds jaar en dag een prominente plek in de vaste presentatie van het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum bezit vier schilderijen van Vermeer, deze behoren tot de absolute topstukken uit de collectie.

Voor Patrick van Mil, directeur van Museum Prinsenhof Delft, is de komst van Vermeer naar Delft een droom die uitkomt: ‘Het is geweldig dat dankzij het Rijksmuseum Vermeer wordt herenigd met zijn geboortestad en dat ‘Het Straatje’ terugkomt naar de plaats waar het is gemaakt. Vermeer is één van de beroemdste schilders ter wereld. ‘Het Straatje’ is een fraai voorbeeld van de vernieuwing van de Delftse schilderkunst in het midden van de 17de eeuw. In combinatie met andere Delftse topstukken in onze collectie kunnen we dat in Museum Prinsenhof Delft prachtig laten zien.’ 

De locaties die met het leven van Vermeer en ‘Het Straatje’ zijn verbonden bevinden zich allemaal in de directe nabijheid van Museum Prinsenhof Delft. De stad zelf biedt de context voor het verhaal. Na een bezoek aan de tentoonstelling kan de bezoeker letterlijk in de voetsporen van Vermeer treden.
De expositie in Museum Prinsenhof Delft staat gepland voor voorjaar 2016 en valt hiermee samen met het toeristisch hoogseizoen. De komst van Vermeer is dan ook niet alleen een unieke kans voor het museum, maar ook voor Delft. Van Mil: ‘Dit biedt de kans om Delft weer op de kaart te zetten als dé Vermeerstad. Met nieuwe wandelroutes door de stad, een  speciale virtual reality App, Vermeerarrangementen etc. brengen we het Delft van Vermeer voor de bezoekers tot leven. Om dit te realiseren zoeken we samenwerking met verschillende partijen zoals de Oude Kerk, het Vermeer Centrum, de TU Delft, Delft Marketing en het bedrijfsleven. Samen kunnen we een aantrekkelijk programma ontwikkelen waardoor Delft volledig in het teken komt te staan van Johannes Vermeer en 'Het Straatje': Delft is Vermeer en Vermeer is Delft!‘ 

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met :

Léanne Selles, Hoofd Publiek,
Museum Prinsenhof Delft, 06 53986131

Elles Kamphuis, Pers & Publiciteit,
Rijksmuseum, 020 6747172


 
© Museum Prinsenhof Delft www.prinsenhof-delft.nl
footer