Copy

Påske-nyhedsmail fra ELM

Evangelisk Luthersk Mission ønsker alle en rigtig god påske. Kristus er opstanden!
 

I denne påske-nyhedsmail, har vi følgende til jer: 
  • Andagt v. Helene Koefoed-Jespersen, familiekonsulent og missionssekretær
  • Lejr for ELM/ELU København v. Per Munch, præst i København ELM
  • Bibelweekend på Hedemølle Efterskole v. Pernille Løkkegaard 
  • Påskeægget v. Frederik B. Smidt, landsleder
  • Påskekrea for børn og kreative sjæle – lav et lam/får v. Hanne N. Cramer, informations- og økonomimedarbejder
  • Vinger som ørne - boganmeldelse v. Frank R. Kristensen, ELM-konsulent
  • Musical på Hedemølle Efterskole v. Pernille Løkkegaard 
  • Bibelcamping på Bækkely v. Søs Kjøller, missions- og netværksmedarbejder Bornholm

 

Hvis dette var det eneste, jeg vidste om kristendommen...

Når jeg går i min lokale kirke i Poulsker, så møder jeg dette kalkmaleri.

Jeg synes, at kalkmalerier er lidt spændende, fordi de udtrykker malerens måde at se troen på. Jeg kender ikke den person, der malede disse malerier – men han får hver gang, jeg går forbi dem, lov til at prædike for mig. Og så kan jeg se mig selv gå ind i en lang række af kirkegængere, der uanset, hvad præsten har sagt, har kunnet se, at Jesus blev korsfæstet, begravet, og for til himmels.

I må selv lave lidt billedanalyse hjemme hos jer. Men noget af det, jeg fæstner mig ved er, at det billede, hvor Jesus står op – der farer alting til en side. Død og dom, tempelvagter og onde herskere.

I påsken får vi lov til at fejre, at dødens, ondskabens stemmer skal tie, for Jesus har sejret, han opstod, og graven er tom.

Malerierne er fysisk sådan placeret, at døbefonten står nedenfor dem. Der hvor vi modtager nye i menigheden, hvor de får tegnet korset for bryst og pande.

Jeg passerer billederne, når jeg går op til alteret for at knæle ned og høre ordene: "Dette er Jesu legeme" og "Dette er Jesu blod". Ord, billeder og handling taler sammen.

Så før et menneske har sagt noget i kirken, har rummet talt til mig. Der er noget stort ved at møde evangeliet på denne måde.

I Biblen kan vi læse, hvad det er, maleren har forsøgt at sige i sit maleri.

"Døden er opslugt og besejret. Død, hvor er din sejr? Død, hvor er din brod? Dødens brod er synden, og syndens kraft er loven. Men Gud ske tak, som giver os sejren ved vor Herre Jesus Kristus." 1. Kor 15. 54-57

Læs gerne hele 1. Korintherbrev 15 og synk ned i, hvad Jesus har gjort for dig og mig.

Lad os fejre påske i taknemmelighed over, at Jesus har sejret! Så ondskab i os og omkring os har ikke det sidste ord. Det har Jesus!

Med ønsket om, at du må få en god påske, hvor Jesus må få lov til at blive centrum!

Helene Koefoed-Jespersen, familiekonsulent og missionssekretær

ELM/ELU i København afholdt i weekenden d. 24-26/3 2023 den årlige lejr på Birkedal i Vestsjælland. Der var et bredt sammensat program for både børn, teenagere og voksne. Børnene og teenagerne hørte om Paulus, og de voksne fik en god gennemgang af hele Filipperbrevet i 3 bibeltimer, som Benjamin Rasmussen stod for. Lejren sluttede med en gudstjeneste ved Per Ole Rasmussen, hvor vi blev mindet om det forunderlige budskab, som englen Gabriel gav til Jomfru Maria, at hun skulle føde Guds søn.

En af pointerne i bibeltimerne var, at vi "med én sjæl kæmper sammen for troen på evangeliet" (Fil 1,27). Den kristne menighed kæmper sammen som et hold, og derfor understreger Paulus så ofte fællesskabets betydning. På lejren kom dette stærkt til udtryk ved, at deltagerne løftede i flok og gav en hånd med.

Per Munch, præst i ELM København

Bibelweekend på Hedemølle Efterskole

Tilbage i februar havde vi en fantastik weekend med fokus på biblen og bøn. Hedemølles dejlige ungmedarbejdere arrangerede det, og ville gerne lave en weekend fuldt af Jesus med forskellige tilbud, så eleverne selv kunne vælge, hvad de syntes var spændende.

Derfor var der forskellige seminarer med mange forskellige emner: "Hvile vs. præstation", "Jesus i GT", "Trosvar" og en krea-workshop "Kreativ Tro". Temaet var "Frelste idioter i bibelen" for at vise, at Gud bruger alle mennesker, og selv bibelske personer lavede også fejl, men Gud brugte dem alligevel.

Caféen var åben om aftenen, hvor der blev samlet ind og hygget. Udover en masse spændende seminarer var der også gang i spikeballturnering og volley, for at der også bare skulle være hygge og sjov i løbet af weekenden. Lørdag aften tog vi ud af huset til lovsangsfest med en masse andre mennesker, og søndag spillede vores eget lovsangsband EKKO nogle dejlige sange, og der blev mulighed for vidnesbyrd.

Weekenden bød også på mulighed for tid til Gud med et bønne- bibelrum, der var åben hele weekenden. Normalt sker der rigtig meget på skolen, og det er ikke altid nemt at finde ro og stilhed, men her prøvede vi at skabe et rum for netop det. Vi prøvede non-stop-prayer, for at se om eleverne havde mod på at prøve et nyt koncept af, og mærke at det er fedt at bede sammen. Mange af tiltagende var frivillige for eleverne, for at de selv har kunnet vælge, om de ville med eller ej, og ikke skulle tvinges til noget. Det var fantastik at mærke den store opbakning fra eleverne, og den glæde de fik ved at dykke ned i biblen og bønnen.

Pernille Løkkegaard 

Påskeægget
Man har farvet æg i Danmark helt tilbage fra 1600-tallet. Chr. 4's datter, Leonora Christine, har i sine erindringer, "Jammersminde", skrevet, at hun i 1667 udvekslede malede påskeæg med en anden fange, da hun sad i Blåtårn. Ægget var desuden en fin spise efter de mange fastedage. Flere steder i Danmark var det i 1800-tallet sædvane, at især fattige børn ved påsketid gik fra gård til gård med en medbragt kurv og "sang for æg" ved dørene og citerede vers fra Bibelen.

Ægget har gennem historien symboliseret nyt liv. Ligesom Jesus brød ud af graven påskemorgen, bryder livet igennem æggeskallen til verden udenfor. Ægget minder os om opstandelsen. En tradition vi bruger i min familie, der vist stammer fra den ortodokse kirke, går ud på følgende: Påskedag bringer man de kogte æg ind til påskefrokosten. Enhver får sit æg med skal på. Den, der starter legen siger "Kristus er opstanden" til sidemanden, som svarer "Ja, han er sandelig opstanden." Derefter slår de to deres æg mod hinanden. Det æg, hvis skal revner, kan nu pilles og spises, mens den anden deltager fortsætter til den næste ved bordet: "Kristus er opstanden," og så fremdeles, indtil alle æg omkring bordet kan pilles og frokosten begynde. Sådan får man gentaget budskabet på en legende måde, som er sjov for både børn og barnlige sjæle
Frederik B. Smidt, landsleder
Påskekrea for børn - og kreative sjæle: Lav et lam/får
  1. Find karton i forskellige nuancer af hvid, grå, brun og sort og find garnrester.
  2. Tegn en ring på karton. Til det store får er der først tegnet efter en underkop, og så er den inderste ring tegnet efter en kop. Klip ringen ud og klip den inderste cirkel ud.
  3. Vikl garn omkring ringen – så meget du synes.
  4. Klip et hoved i karton og ben – lim på ringen med limstift. Klip lidt garn og sæt som "hår" på hovedet. Tegn øjne eller klister øjne på, hvis du har sådan nogle liggende.
  5. Sæt en snor i og hæng dit lam eller får op.
Hanne N. Cramer, informations- og økonomimedarbejder

 Vinger som Ørne21 forskellige konfirmandord forklaret i øjenhøjde af Andreas Engedal Bøge, Sognepræst i Aalborg

 "Hvor meget kan der egentlig ske på 21 dage?" Sådan begynder Andreas Bøge velkomsten på side 3 i "Vinger som ørne". Pointen er, at der kan ske enormt meget på 21 dage. Bogen er målrettet til at lede konfirmander og teenagere på en fantastisk rejse gennem Bibelen på 21 dage.

 Sognepræst Andreas Bøge fra Ansgars kirke i Aalborg gennemgår 21 klassiske konfirmationsord. Stilen er personlig og sproget er som taget ud af hverdagen. Med QR-koder kan læseren selv hurtigt finde den relevante bibeltekst, og få dem åbnet op igennem de 21 forklaringer. Vinger som ørne er oplagt gave til en konfirmand.


Efterskolelærer Peter Blem Bruun, skriver om det nye konfirmand- og teenagehæfte:

"Vinger som ørne er en fantastisk bog til teenageren og konfirmanden, der gerne vil have en lille portion bibel forklaret i øjenhøjde. Forfatteren har formået med hverdagssprog og små eksempler fra sit eget liv at gøre 21 klassiske konfirmationsord til 21 små lækkerbiskener, som giver anledning til bibelglæde og refleksion."

Musical på Hedemølle Efterskole

Uge 10 var en helt fantastisk uge på mange måder. Den var fyldt med skønne oplevelser, fantastik samarbejde og en spændende musical. Eleverne arbejdede hårdt på at skabe en fantastisk musical. Og fantastisk blev det, for der var fuldt hus til alle forestillinger, og glæden var stor hos elever, forældre, besøgende og skolens personale.

Musicalugen er en alternativ uge for vores elever. Det er en uge, hvor de prøver kræfter med håndværk, teknik, musik, sang, skuespil og design. I år opførte vi stykket "Skønheden og udyret", som for mange var en kendt historie om kærlighed, venskab og mod.

På få dage oplevede vi, hvor stort vores fællesskab er, og hvor vigtigt det er, at vi løfter i flok. Der er mange bolde i luften, når en musical skal opsættes, men det er en stor velsignelse at mærke, hvordan fællesskabet blomstre og glæden ved at skabe noget større sammen.

Pernille Løkkegaard

HUSK at sætte kryds i kalenderen til årets bibelcamping på Bækkely
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2023 Evangelisk Luthersk Mission, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp