Copy
View this email in your browser
MONTEVERDIN L'ORFEOSTA PINNIN POLSKAAN

Osana Suomalaisen barokkiorkesterin 30-vuotisjuhlavuotta matkataan Helsingissä 1. maaliskuuta ja Porvoossa 9. huhtikuuta barokin juurille. Maailman synty -nimen saanut konsertti tutkii erästä barokkimusiikin kantavista ajatuksista, puheen ja musiikin yhteyttä. Samalla konsertissa etsitään yhteneväisyyksiä varhaisbarokin ja suomalaisen kansanmusiikin välillä.

Siirtymä varhaisbarokkiin alkoi, kun renessanssin moniääninen tyyli sai osakseen yhä enemmän kritiikkiä ennen muuta tekstin alisteisuudesta musiikin rakenteille. Useat säveltäjät alkoivat etsiä uusia tapoja yhdistää runous, retoriikka ja musiikki. Päämääränä oli liikuttaa kuulijoita ja saada heidät tuntemaan runouden välittämät tunnetilat, affektit. Näin syntyi myös kokonaan uusi taidemuoto, ooppera. Konsertissa kuullaankin otteita ensimmäisestä merkittävästä oopperasta, Claudio Monteverdin L'Orfeosta. Sen päähenkilö, antiikin myyttinen sankari Orfeus lumosi laulullaan niin ihmiset kuin eläimet.

Myös Kalevalan keskushahmolla Väinämöisellä on Orfeuksen tapaan maagisia musiikillisia voimia, joista on kerrottu pisimpään Vienan Karjalassa elävänä säilyneessä runolauluperinteessä ja esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla yhä elävässä kansanmusiikissa. Kansansävelmien alkuperää on usein vaikea selvittää, mutta vaikutteita on tullut puolin ja toisin. Suomalainen kansanperinne yhdistyykin konsertissa kiinnostavalla tavalla varhaisbarokkiin.

Pe 1.3.2019 klo 19 Ritarihuone, Helsinki
Ti 9.4.2019 klo 19 Taidetehdas, Porvoo
MAAILMAN SYNTY

Merula–Monteverdi–Strozzi–Uccellini–Valderrábano ja suomalaista kansanmusiikkia

Virpi Räisänen, mezzosopraano
Taito Hoffrén, runolaulu
Suomalaisia kansanmuusikoita
FiBO Players

Lue lisää täältä.
Osta lippu Maailman synty -konserttiin 1.3.


KONSERTTEJA LAPSILLE SALOSSA JA HELSINGISSÄ

Haluaisitko nähdä lavalla Händelin, Bachin tai Corellin? Kyseiset herrat kavereineen näyttäytyvät kahden konsertin verran Kulttuuritalo Kivassa Salossa 2.3. Lue lisää täältä.

Entä millaista on olla lentokyvytön lintu? Kanneltalossa Helsingissä 13.3. ja 16.3. nähtävä Lintu nimeltä Agata -esitys kertoo nykytanssin ja barokkimusiikin keinoin erilaisuuden ja epätäydellisyyden hyväksymisestä. Lisätietoja löytyy täältä.
Copyright © 2019 Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO), All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp