Copy
DeLimes Nieuwsbrief 46
In onze tijd maken we mee dat de het initiatief weer komt te liggen op de plek waar-ie eigenlijk hoort; daar waar het gebeurt, daar waar de bedoeling wordt gerealiseerd. Die stelling durven wij best aan.Vanuit organisatieperspectief heet dat de voorste linie, vanuit samenlevingsperspectief middenin de werkgemeenschap. Na jaren en jaren dokteren aan organisaties hadden we bijna het kind met het badwater weggegooid; het initiatief gesmoord, het vakmanschap gesloopt.
 
Kom naar het Rijnland Praktijkfestival
Dat er nog volop leven in de brouwerij zit, kun je ervaren op het jaarlijkse feest van de voorste linie, het Rijnland Praktijk Festival. Dat vindt dit jaar plaats op de ochtend van de van de 20e juni in Deventer. Praktijkmensen voor praktijkmensen. Over het organiseren van het echte werk. Ook interessant voor wie die dynamiek beter en in de volle breedte wil leren kennen. Dus niet te missen voor zowel management en bestuur, de ondersteunende diensten als de voorste linie zelf. En natuurlijk iedereen die probeert hen tot hulp te zijn. ’s Middags kun je dan in één moeite door mee swingen met het grootste kennisfestival van Nederland. Je zult zien dat daar weer volop de organisatie centraal staat, maar dat kind moeten we natuurlijk in onze ijver het initiatief weer bij de voorste linie te krijgen ook weer niet met het badwater weggooien.
 
12,5 jaar Rijnlandweek
Een andere manier om die nieuwe werkelijkheid te verkennen is jezelf een weekje onderdompelen in de Rijnlandse manier van organiseren. De Rijnlandweek is al een kwart eeuw het ijkpunt op dit gebied. Sla toe nu het nog kan, want het is niet gezegd dat we er eeuwig mee doorgaan. Eerste week van juli kan zomaar de laatste kans zijn. En vanwege het jubileum maken we er natuurlijk sowieso een bijzondere aflevering van.
 
Schaam je
Een van de even onderschatte als venijnige problemen die ten grondslag liggen aan het vraagstuk van het kind en het badwater is zondermeer het denken voor een ander. Zeker als dat gepaard gaat met de beste bedoelingen. Daar krijg je niet even een, twee drie je vinger achter, maar je er vlijmscherp van bewust zijn voorkomt al een hoop kosten en andere ellende. We besteden er twee dagen aan in juni in Veenhuizen. Een prettige en nuttige hersenkraker.
 
Holistische visie op veranderen
Overal worden stappen gezet. Niet zelden heten ze zelfsturing of iets wat erop lijkt. Maar dat zijn natuurlijk maar dingen in een groter geheel. Vanuit bestuurdersperspectief is het zaak daar een holistische visie op de ontwikkelen. Want dit gaat over veranderingen in de samenleving, in alle uithoeken van organisaties en in het dagelijks leven van alle Nederlanders en daarbuiten. In september beginnen we weer met de leergang Nieuwe Wegen en de belofte niks minder dan dat je zelf gaat meemaken waartoe je anderen wilt verleiden. Nieuwe Wegen is dan ook in alle opzichten even totaal iets anders dan het dagelijkse gangetje.
 
Meer dan de som der delen
Dan nog even aandacht voor een heerlijk boek dat onlangs met deze titel verscheen bij Management Impact. Heerlijk voor organisatieprofessionals als wij dan. Brechtje Kessener en Leike van Oss hebben monnikenwerk verricht door een overzicht te fabriceren van alles wat er zoal op het gebied van systeemdenken te koop is. Wat ons betreft een must voor wie wil begrijpen wat management wèl heeft bij te dragen aan een fijne wereld.
 
Kortom
Kortom, geachte lezer, voor nieuwe wegen moeten we weer even terug naar het Rijnlandse pad. Intussen blijven ook wij ons vernieuwen.
 
Agenda
20 juni 2019
Rijnland Praktijk-festival
Deventer
1 juli 2019
Rijnlandweek
Baarn
27 juni 2019
Denken voor een ander
Veenhuizen
19 september 2019
Leergang Nieuwe Wegen
Doorn (o.a.)
Uitschrijven van de nieuwsbrief | Wijzig voorkeuren


Email Marketing Powered by Mailchimp