Copy
DeLimes Nieuwsbrief november 2015
Nederland kantelt. Steeds meer mensen zeggen het. En dan is het ook zo; het wordt vanzelf waar. Dan ook is het spel op de wagen. We zijn de blijmoedige fase van naïviteit voorbij. Want de transitie heeft in de praktijk toch meer voeten in aarde (en meer natuurlijke tegenstanders) dan velen van ons dachten. Het wordt tijd dat er mensen opstaan die de verandering serieus nemen en de kanteling in goede banen weten te leiden. 
 

 
Geen opgewarmde kliekjes,
maar OD4HR

Als de verandering jouw organisatie bereikt, moet er iemand zijn die hem in goede banen leidt. Misschien ben jij dat wel. Speciaal voor HR-professionals (en andere stafprofessionals die zien dat het op de oude manier niet meer werkt) ontwikkelden wij een state of the art leergang organisatieontwikkeling: OD4HR. Geen opgewarmde kliekjes verandermanagement, maar een heuse verandering van de eerste orde. Waarbij de verandering vanuit de mensen komt. Dit is trager, maar ook toekomstbestendig. ‘Veranderen gaat één voor één,' zegt deelnemer Diralda van Dijke, van de Nationale Politie hierover.

Wapen je voor de kanteling:
17de Rijnlandweek
Wie van betekenis wil zijn in de kanteling, heeft een scherp wapen nodig. Zichzelf. Daarvoor is er de Rijnlandweek. De enige echte. De komende Rijnlandweek staat alweer voor de deur: 4  tot 8 januari 2016. Maar dat de Rijnlandweek ook een prima plek is om een netwerk van gelijkgezinden op te bouwen – ook broodnodig als je van betekenis wilt zijn−, laten de deelnemers van de vorige Rijnlandweek (van juli 2015) zien. Behalve verschillende ontmoetingen sinds juli, heeft de lichting een eigen, zeer actieve What’s App-groep.
Nederland wordt weer een Rijnland
Het moment is daar. Nederland wordt weer een Rijnland. We nodigen alle deelnemers aan de voorbije 16 (en straks 17) Rijnlandweken, alle deelnemers aan de leergang OD4HR en de Veranderbus, alle deelnemers aan de ontwikkeltrajecten binnen organisaties van de voorbije tien jaar, alle mensen in ons netwerk met wie de afgelopen tien jaar hebben samengewerkt, alle deelnemers aan onze congressen en al onze Rijnlandse opdrachtgevers uit. Voor de eerste Rijnland Praktijkdag. 
Grensverleggers
Een verandering kun je terugdraaien, een inzicht niet. Dus waar moet je verandering borgen? Juist, tussen de oren en in de harten. In de praktijk blijkt dat daarbij heel wat kwartjes moeten vallen. Steeds loop je toch weer op tegen de grenzen van je paradigma. Om zo'n grens te kunnen verleggen heb je heel erg hard je rechterhersenhelft nodig. Daar waar je voorstellingsvermogen zit, je vermogen om met complexiteit om te gaan, je vermogen tot veranderen.
Nieuwe tijden
Wie nog beter wil begrijpen waarom Rijnlands zo relevant is, kome op 8 december naar De Bilt voor het congres 'Nieuwe tijden, anders organiseren'. Een dag onder begeleiding van Jaap Peters, Harold Janssen en Mathieu Weggeman, waar je kennismaakt met de principes van Rijnlands organiseren, wat de verschillen zijn tussen de Anglo-Amerikaanse en Rijnlandse manier van werken en organiseren, en waar je handvatten krijgt voor het initiëren en faciliteren van deze verandering in jouw organisatie.
Collegereeks voor onderwijs
Eveneens boordevol inspiratie is de vrijwel gelijknamige collegereeks 'Nieuwe tijden, anders, Rijnlands, organiseren' in Noord-Holland. Een collegereeks die stichting Flore organiseert in samenwerking met DeLimes, speciaal voor mensen in het onderwijs. Hoe bied je kinderen de mogelijkheid zich heuse toegang te verschaffen tot een plek in de wereld? Hoe maken we de transitie van be-leren naar leren? In ieder geval door het onderwijs de oorspronkelijke betekenis van het woordje school (in het klassiek Grieks `σχολή`), terug te geven.
Over de grenzen
Letterlijk grensverleggend zijn onze studiereizen. Om de kunst af te kijken. Maar misschien nog wel meer om in de spiegel naar jezelf te kijken. Daar zorgt de deskundige begeleiding wel voor. In oktober waren we in het Baskische, coöperatieve bolwerk Mondragón. In 1956 wilde de priester José Maria Arizmendiarietta zijn gemeenschap uit de armoede en ellende veroorzaakt door de Spaanse Burgeroorlog trekken en stichtte een kleine technische school. Uit deze school vloeide in 1955 Talleres Ulgor voort, het allereerste coöperatieve bedrijfje van het dorp.
Snuffelmuis is boek geworden
Intussen is het zaak om zoveel mogelijk de veranderaar in je collega’s wakker te kussen. Het nieuwe boekje van Harold Janssen, De Snuffelmuis, past uitstekend in de zak en onder de boom. En kost 9,95 euro. Het is eens een ander boekje over ‘veranderen’. Namelijk, een verhaal over hoe het écht werkt. Harold Janssen bracht de metafoor van de snuffelmuizen al een aantal jaren geleden in stelling in zijn workshops. Telkens deed het vele kwartjes vallen. Vervolgens veranderde de snuffelmuis in een aantal blogposts en nu dan in een handzaam boekje Prachtig geïllustreerd door Els Visser.
Verder lezen...
De Rijnland Reeks is weer uitgebreid. Deel 5 heet Dorp in bedrijf. Hoe een werkgemeenschap oude waarden in een eigentijdse jas steekt. Ton Baaijens en Anneke Bode verhalen over een initiatief van maatschappelijk ondernemers in het dorpje Leur, vlakbij Wijchen. Lokaal ondernemerschap staat centraal; als sleutel tot leefbaarheid en participatie. Onder het motto ‘niet lullen, maar poetsen’ zet de stichting Dorp in Bedrijf kleinschalige bedrijvigheid in gang. Burgers, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden worden uitgenodigd om aan te sluiten. 
Agenda
20 november 2015
5 en 25 december 2015
Cadeautip voor in de schoen of onder de boom:
De Snuffelmuis van Harold Janssen
11 december 2015
Netwerkmiddag Noord en Zeeland 
4 t/m 8 januari 2016
17de Rijnlandweek
8 januari
Landelijke netwerkmiddag / nieuwjaarsborrel ter afsluiting van de 17de Rijnlandweek
Baarn
Uitschrijven van de nieuwsbrief | Wijzig voorkeuren


Email Marketing Powered by Mailchimp