Copy
DeLimes Nieuwsbrief maart 2015
Veranderen is straks doen wat je nu nog gek vindt. Daar kunnen we kort over zijn, toch? Het is ook wel lekker overzichtelijk. Alle aanpakken die je nu normaal vindt, zijn dus ongeschikt. En alles wat er binnen organisaties op is gericht onvoorspelbare avonturen tegen te gaan – en dat is ongeveer alles – moet op de schop. Tja, daar kunnen alleen chaoten en Rijnlanders mee omgaan…
Tegenlicht volgt Nationale Politie
Het televisieprogramma Tegenlicht is De Hark Voorbij op het spoor gekomen. Dat is het veranderprogramma dat DeLimes vormgeeft samen met de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie. Niet gek: het is een bijzonder veranderprogramma waarbij de politievakmensen zelf hun professionele ruimte leren te organiseren. Zich emanciperen in hun vakmanschap. De uitzending van Tegenlicht was afgelopen zondag 15 februari te zien en is hier nog steeds te bekijken. Het thema is natuurlijk breder dan De Hark Voorbij en gaat over ‘nieuw organiseren’. Of, zoals Tegenlicht het noemt: het einde van de manager.
Nieuw: DeLimes | Communicatie
Verhalen vangen.
Woorden geven aan nog ongrijpbare begrippen.
De onderstroom aan het woord laten.
Waardevolle ideeën verspreiden.
De dialoog op gang houden.
De droom actueel houden.
De toekomst wakker kussen.
 
Change is changing the conversation. Vandaar DeLimes | Communicatie. Vanuit een sterke journalistieke basis, gebruik makend van de juiste crossmediale mix en vernieuwende, activistische werkvormen, helpen Esther Barfoot en Harold Janssen jou en je collega’s de toekomst binnen te stappen.

Kom op 8 mei naar de lancering van DeLimes | Communicatie tijdens de netwerkmiddag West in Den Haag. 
Rijnlandweek voelt als thuiskomen
Het gaat maar over een vorm van bedrijfskunde zou je zeggen; waarom roept het aan de slag gaan met de Rijnlandse principes - bijvoorbeeld tijdens de Rijnlandweek - dan vaak zulke emotionele reacties op? Het gaat eindelijk weer eens over de mensen, zegt de een. Het voelt als thuiskomen, zegt de ander. Een veel gehoorde reactie is ook: ik dacht dat ik alleen stond in mijn vervreemding over de gebruikelijke bedrijfsvoering, maar nu begrijp ik dat hele volksstammen zijn zoals ik. We hebben een aantal reacties voor je verzameld.
Schrijf je in! Avontuurlijke
leergang voor HRM'ers
Ook de begeleiders zijn er na vijftien afleveringen van de Rijnlandweek nog niet aan gewend. ‘Ik krijg steeds meer het gevoel,’ zegt Harold Janssen, ‘dat het managementtijdperk ons iets fundamenteels heeft afgenomen. Een soort zelfbeschikkingsrecht. Een recht dat je het grootste deel van je wakende leven moet inruilen voor aansturing. Ik denk dat wij, geboren in het industriële tijdperk − dat juist dankzij de uitvinding van management zo succesvol was−, het effect daarvan onderschatten. The system must come first, zei Taylor in 1911 en sindsdien zijn mensen, managers incluis, gedegradeerd tot een (human) resource van dat systeem.’ Dat er een vorm van bedrijfskunde bestaat waar de mens wel centraal staat, spreekt alle beroepsgroepen aan. Maar toch vooral de HRM-professional. Hopeloos ingekapseld in het systeem – wat alleen al blijkt uit de benaming human resource management – ziet deze in het Rijnlands leerstuk een weg om diep gekoesterde verlangens en ambities nu eens echt te gaan waarmaken.

Speciaal voor hen heeft DeLimes een leergang ‘Organisatieherontwikkeling’ in de aanbieding.
Meest verkochte e-book
Deel 1 van de Rijnland Reeks is op managementboek.nl het meest verkochte e-book van 2014. ‘Nieuwe tijden, anders organiseren’ − dat ook al vier uitverkochte congressen opleverde − gaat over de noodzaak terug te keren naar de Rijnlandse principes van organiseren om de toekomst aan te kunnen. Binnenkort verschijnt deel 4 in de Rijnlandreeks. De andere delen die in de serie zijn verschenen, zijn: ‘Twee vormen van kapitalisme’ door Jan Reedijk en ‘Klein binnen groot’ door Jaap Jan Brouwer. Al sinds de lancering van ‘Nieuwe tijden, anders organiseren’ in april vorig jaar worden de auteurs Jaap Peters en Harold Janssen gevraagd deze om te werken tot ‘gewoon’ boek.
Meest gewaardeerde titel
En het kan niet op, want ook is  - opnieuw - een artikel van Harold Janssen en Jaap Peters door de lezers van Managementsite.nl uitgeroepen tot een van de meest gewaardeerde artikelen van het jaar. Het gaat om de bijdrage ‘Rijnlands voor de verandering’, waarin de stelling wordt uitgewerkt dat de ambities in het regeerakkoord van het kabinet Rutte/Asscher in feite een oproep vormen om de Rijnlandse weg in te slaan. Maar dat, net als in de meeste organisaties, die ambities vastlopen in oude aanpakken en structuren. In een recenter artikel op dezelfde site gaan de auteurs in op die oude aanpakken en structuren. ‘Is veranderkunde ook alweer achterhaald?’ vragen ze zich af in de kop; om daarna uit te werken dat het antwoord op die vraag toch eigenlijk bevestigend moet zijn. Het artikel betoogt dat de tijd rijp is voor een fundamentele herontwikkeling van onze instituties om weer in de pas te raken met de veranderingen in de samenleving.

Interim anno nu
Er was een tijd dat interim betekende: stoere jongens die vertellen hoe de wereld in elkaar steekt. Ingrijpen en aansturen. Maar die tijd is voorbij. Het nieuwe interim is: vragen stellen, verbinden en - in de woorden van Jan Tolhuijs, het gezicht van DeLimes Onderwijs, - ‘helpen het noorden en het zuiden te hervinden en vooral de kunst van het navigeren te versterken.’ Op dit moment doet Jan een interim-klus bij twee Montessori-scholen in Amstelveen. Een gesprek met Jan over interim. 
Toeristen in Detroit
Wie gaat nou als toerist naar Detroit? Nou, de malloten uit het DeLimes-netwerk. Het congres van het Organizational Development Network (ODN) is ieder jaar een uitstekend excuus voor een ommetje door de Verenigde Staten om te leren over nieuw organiseren aan de overkant van de grote plas. DeLimes-collega Fokke Wijnstra schreef een indringend verslag over zijn ervaringen. En er staat ook alweer een nieuwe VS-reis gepland.
Agenda
13 maart 2015
Netwerkmiddag Zeeland en Noord
10 april 2015
Netwerkmiddag Zuid
Vught
8 mei 2015
Lancering DeLimes | Communicatie; 
Netwerkmiddag West.
Den Haag
12 juni 2015
Netwerkmiddag Oost
6 juli 2015
Rijnlandweek
Baarn
15 tot 24 oktober 2015
Studiereis: Rijnlands in Amerika
Met als eindbestemming: Portland, Oregon
Uitschrijven van de nieuwsbrief | Wijzig voorkeuren


Email Marketing Powered by Mailchimp