Copy

Nyhetsbrev vecka 47 2021

För webbversionen Klicka här
Församlingens evenemang 
Vi har öppnat, men...

vi uppmanar alla våra besökare att hålla avstånd, tvätta händerna​ och stanna hemma vid sjukdom. Vi förutsätter att ni som deltar i våra gudstjänster eller aktiviteter och som har möjlighet att vaccinera er, är vaccinerade. Vaccinationsbevis vid våra sammankomster och tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare gäller från 1 december. För icke-vaccinerade gäller samma restriktioner som innan 29 september.
Snart är det chanuka!

All information om chanuka och vad församlingen erbjuder i samband med helgen hittar du på vår hemsida. 
 
Här!

Beloveds konsert

Torsdag 25 november kl 18.00, centrala Stockholm

Beloveds är en cabaret, en begravningsplats, en cirkus, en godnattvisa. 
Hösten 2019 släpptes deras debutskiva Så tar natten dig åter (Abrovinsch Records). Skivans nav är enkla, starka melodier med noga utvalda och lyhört framförda texter. Så tar natten dig åter tar avstamp i erfarenheter som flykten, kampen, exilen och kärleken.

Läs mer

Shabbesmiddag för alla födda 2008

Fredag 26 november kl 17.00, centrala Stockholm

Kabbalat shabbat som följs av kiddush, hamotzi och en fantastiskt god shabbesmiddag. För alla födda 2008 och gratis. 

Läs mer

Chanukafirande för barnfamiljer

Söndag 28 november kl 14.00, centrala Stockholm

Varmt välkomna till Judiska Församlingens klassiska chanukafest för barn! 
Det blir massor av pyssel, fika med sufganiot, hoppborg, ansiktsmålning och chanuka-experiment med vår egen Beppe Singer! Vi tänder första ljuset och firar både chanuka och att vi alla kan mötas igen.

 
Läs mer

Workshop med Paideia och JF: Our symbolic gestures med Darya Efrat

Tisdag 30 november kl 18.30, centrala Stockholm 
OBS! Sista anmälningsdag idag 24 november! 

”Investigate depicted iconographic and practiced gestures from various spiritual and religious traditions. Focus on the role of movement within Jewish tradition as a mode of communication and self-expression – complimentary to the spoken and written word. Movement session and discussion about the relevance of somatic traditions. Come in comfortable clothing.” På engelska. Gratis. Tack till Kulturrådet. 

 
Anmäl dig bums!

Chanuka med Jeschurun

Onsdag 1 december kl 16.00, centrala Stockholm

Träffa vår sagofé som berättar om chanuka, ät lite mellis och delta i flera roliga aktiviteter som att göra din egen chanukia, pynta dina sufganiot och lära dig hur man slår in fina paket. Givetvis kommer det att finnas korv! Vi avslutar med att tända ljusen och sjunga tillsammans.

Läs mer
Chanukalunch för seniorer
Torsdag 2 december kl 12.00, centrala Stockholm

Välkommen till socialas chanukalunch för seniorer! Vi äter latkes och lax, tänder chanukaljus och ser på uppträdanden. Det ska bli så kul att se dig igen! Vi förutsätter att du som anmäler dig är fullt vaccinerad. Som vanligt gäller att du håller dig hemma om du känner dig det minsta sjuk. 

 
Läs mer
Glämsta 2022 - Obs! Tidigarelagd anmälningsperiod
Ansökningsperiod 1 december till 14 december 

Ansökan till Glämsta för sommaren 2022 öppnar redan första december! Information om nya rutiner för anmälan, datum för nästa års kolloverksamhet, priser och mer finns nu på vår hemsida.
Läs mer

Boksamtal med Göran Rosenberg

Torsdag 2 december kl 19.00, centrala Stockholm

Välkommen till ett författarsamtal med Göran Rosenberg, aktuell med boken "Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek". Det är en berättelse om ofullbordade drömmar, obesvarad kärlek och förintade möjligheter.
Samtalsledare: Anneli Rådestad, chefredaktör Judisk Krönika.

Läs mer

Forskarsöndag: Professorn och kocken

Söndag 5 december kl 19.00, Zoom

Lena Roos, professor i religionshistoria vid Södertörns högskola, och Vilhelmina Szpiro, matprofil och programkoordinator vid Paideia, samtalar om mat med Judiska Församlingens Malin Norrby.

Sabich, gefilte fish, kryddiga indisk-judiska rätter och judisk-japansk fusion med kneidlach och ramen. Judisk mat är i ropet och kan vara så mycket beroende på var och vem den lagas av. Samtidigt finns en grund i tradition, kultur och religion. 

Läs mer
Dangerous Mirror:
Controversies on Polish-Jewish Past

Tisdag 7 december kl 18.30, centrala Stockholm

Föreläsning och samtal med professor Dariusz Stola. Bland länderna i Central- och Östeuropa har Polen stuckit ut genom antalet och intensiteten av offentliga debatter om Förintelsen och judisk historia. Denna föreläsning ska presentera ursprunget och utvecklingen av debatterna, som började långt före 1989, utvecklade ett stabilt mönster och nådde sitt klimax i början av 2000-talet, för att möta en motreaktion, symbiotisk med framväxten av populistisk politik och identitetspolitik under det följande decenniet.
Läs mer

Kabaret Jiddisch

Lördag 11 december 19.00 och söndag 12 december 16.00, centrala Stockholm

För hundra år sedan var jiddischkulturen vital och expansiv och växte tillsammans med dåtidens avantgarde på alternativa scener. I Kabaret Jiddisch plockar Sofia Berg-Böhm, Anne Kalmering, Nils Harning och Miriam Oldenburg upp kabarettraditionen från Warsawa, Odessa, Paris, Vilnius, New York och gör den till Stockholm 2021. Teatersånger, folksånger, drag, vaudeville, vad-du-vill om vartannat med fyra av Sveriges främsta uttolkare av judisk musik idag. En generös kväll där det mesta kan hända.
Läs mer

Vinprovning

Torsdag 16 december kl 18.30, centrala Stockholm

Vinprovning med viner från Galil Mountain Winery. Var med och utforska vad Galileen har att erbjuda! Du får prova tre röda och tre vita viner från Kibbutz Yiron med vinimportören Dan-Louis Schneider. Allt är givetvis kosher!

 
Läs mer

Utdelningsceremoni av Aaron Isaac-priset

Torsdag 16 december kl 18.30, centrala Stockholm

Styrelsen för Judiska Församlingen i Stockholm har enhälligt beslutat att ge årets Aaron Isaac-pris till Stefan Löfven "för hans insatser för att Förintelsens offer inte ska glömmas och för att motverka antisemitismen och rasismen i dagens samhälle”.
Aaron Isaacs pris delas ut i form av en medalj utformad av Annie Winblad Jakubowski. 

Endast för medlemmar, obligatorisk föranmälan.

Läs mer
Gudstjänster & religiöst innehåll
Stora Synagogan 
Fredag 26 november kl 17.30 och lördag 27 november kl 9.15, Stora Synagogan

Tider denna vecka: 
Kabbalat shabbat kl 17.30
Shacharit shabbat kl 09.15

 
Gudstjänster Adat Jeschurun
Fredag 26 november kl 14.44 och lördag 27 november kl 09.30

Tider denna vecka: 
Kabbalat Shabbat: 14.44
Shacharit Shabbat: 09.30

En musikalisk shabbes med PJS
Lördag 4 december kl 15.45, centrala Stockholm

Progressiv Judendom i Stockholm välkomnar dig till en speciell Sukkat Shalom-gudstjänst! En musikalisk gudstjänst med bar mitsva och Chanukkafirande. Alla barn får Chanukka geld/chokladpeng. Gudstjänsten leds av Avital Shein tillsammans med kantor Yuval Hed och musiker David Francisco. Benjamin Francisco firar sin bar mitsva.

Läs mer
Morgonminjan med Stora Synagogan
Varje torsdag kl 08.00, Stora synagogan

Äntligen är morgonminjan tillbaka! Alla är hjärtligt välkomna att delta i morgondavnen med gemensam frukost efteråt.
Läs mer
Läs mer
Information från församlingen 

Från församlingens ordförande vecka 47

Kära medlemmar, 

förra söndagen hade vi val till församlingsfullmäktige. Jag skulle vilja rikta ett stort tack till alla er som ställde upp, antingen som kandidater eller som valarbetare. Tillsammans ser vi till att hålla vår församlingsdemokrati levande. Dessvärre var det något färre medlemmar som valde att rösta i år. Jag tror att en viktig fråga framöver kommer att vara att se över hur vi ser till så att vår församling styrs på ett så pass inkluderande och effektivt sätt som möjligt. I slutet av december kommer alla ledamöter som valts att samlas för ett konstituerande möte där man bland annat kommer att välja en ny styrelse och en ny ordförande för Judiska församlingen.

Under den gångna veckan hölls Limmud här i Stockholm. Liksom förra året blev det ett digitalt evenemang med otroligt många spännande sessioner. Ett stort tack till Limmudstyrelsen för ert arbete. Nästa år hoppas jag att vi alla kan träffas fysiskt igen!

Nu på söndag börjar chanuka. Som vanligt har församlingen satt ihop en massa spännande evenemang under helgen som jag hoppas att ni alla kommer att ta del av. Den 30 november ordnar dessutom Chabad Stockholm sin årliga ljuständning på Norrmalmstorg.

Avslutningsvis skulle jag vilja rikta ett stort mazal tov till våra vänner i Oslo som i veckan firar att deras synagoga fyller 100 år!

Chanuka sameach!

 

Protokoll för valet till församlingens fullmäktige

Valdeltagandet fastställdes till 47 % eller 1 458 godkända röster av 3 092 röstberättigade.

Fördelning av röster och fullmäktigeplatser

Valsedlarna kontrollräknades och platserna i fullmäktige fördelades, se bilaga 1

  • Judisk Enhet erhöll 560 röster och tilldelades 8 platser i fullmäktige, varav 404 (Lena Posner Körösis lista) och 153 (Eli Walds lista). Dessutom tillföll 3 röster som innehöll 2 valsedlar för varsin lista gruppen.
  • Judisk Samling erhöll 502 röster och tilldelades 8 platser i fullmäktige.
  • Judisk Mångfald erhöll 266 röster och tilldelades 4 platser i fullmäktige.
  • Judisk Framtid erhöll 112 röster och tilldelades 1 plats i fullmäktige.
  • Det räknades till 10 övriga ogiltiga röster samt 8 övriga ogiltiga röster, blanka.
Läs mer
Församlingen söker en Glämstautbildare och projektledare

Glämsta är en av Församlingens viktigaste och mest uppskattade verksamheter sedan åtskilliga år. Nu förstärker vi vår utbildningsverksamhet med en särskild Glämstautbildare/projektledare som jobbar på vår utbildningsavdelning.
 
Läs mer
Församlingens digitala program/material
Allt digitalt material på vår hemsida samlat

Församlingen producerar kontinuerligt digitalt material (filmer och annat smått och gott) som publiceras på vår hemsida. Titta in då och då för att inte missa något! 
 
Se här
Se senaste fullmäktigemötet i efterhand

Klicka in på vår hemsida för att se fullmäktigemötet från 11 november. Enbart för medlemmar.
Se här
Författarsamtalet med Kenneth Hermele

Se författarsamtal mellan Kenneth Hermele och Margit Silberstein från 11 november på vår hemsida när du vill. 
Se här
Författarsamtalet med Snezana Bozinovska
 
Samtal mellan Snezana Bozinovska och Jonas Eklöf från 15 november i efterhand på hemsidan.
Se här
Evenemang/information utanför församlingen 
Frukost med Jiddischsällskapet och Paideia
Söndag 28 november kl 11.00, Storgatan 41

Med journalisten Tomas Lunderquist och goda bagels. Anmälningstiden är passerad men ett fåtal platser kvar. Läs det finstilta ovan, anmäl dig och kom! 
Memoarer: Som alla andra - min judiska familj och jag 
Tisdag 30 november kl 18.30, Zoom 

Eva Odrischinsky växte upp i ett medelklasshem i Helsingfors. Att familjen var judisk var lika självklart som att hennes pappa talade finska och hennes svenskfödda mamma svenska, och att gojim – icke-judar – inte var att lita på. Anmälan till Eva.prevell@gmail.com
Läs mer
Paideia & Judiska Församlingens kurser 
Sista ansökningsdag är 30 november

Lär dig något judiskt! På Paideia folkhögskola kan du läsa kurser med judiskt innehåll inom språk, liv, kultur, skapande, historia och text, både tillsammans med andra i trevliga lokaler på skolan eller hemifrån på distans. 
Till våren erbjuder Paideia folkhögskola och Judiska Församlingen i Stockholm tillsammans följande tre kurser: 

Alef, Bet: en inre resa med Esther Amster – utforska bokstäverna och deras symbolik. Kursen syftar till att få såväl abstrakt kunskap som praktisk självmedvetenhet genom att skriva, teckna och skapa.  

Mishne Tora, Maimonides med Ute Steyer  – diskutera judiska texter. Mishne Tora är en av de viktigaste halachiska texterna. Maimonides (Rambam) skrev verket som en slags sammanfattning av de olika kommentarerna i Talmud om specifika ämnen. 

Den judiska bönens musik med Yuval Hed  – dyk in i den judiska bönens värld och utforska den genom musiken. Kursen syftar till att göra bönen i synagogan tillgänglig och bekant för alla. 

Läs mer och ansök
Intervjupersoner sökes!

Under hösten och våren 2021/2022 kommer Stockholm stad att utföra en studie kring antisemitism i Stockholms förskolor, grundskolor och gymnasier. Studien kommer att utgöras av en enkät samt ett större antal djupintervjuer med både skolpersonal och elever.
Nu söker projektet personer som kan tänka sig att intervjuas och berätta om sina erfarenheter av antisemitism under skolgången. I nuläget fokuserar projektet främst på personer 15 år och över, som går i högstadiet eller gymnasiet. Bor du i Stockholm och vill ingå i studien? Hör av dig till inforeg@jfst.se

 
Glad chanuka, god jul och ett riktigt gott nytt år önskar Östersjöjudiskt Forum! 
 

Ert stöd möjliggör att vi kan hjälpa behövande judar och stärka judiskt liv i Baltikum. 
Låt en del av ditt helgfirande bli en gåva från dig till dem. 
Swisha din gåva till 1232138899 eller använd bg 5036-6822.

Läs mer
Chanukapresent: antologin Jude i Sverige

Antologin samlar 29 texter där skribenterna reflekterar över vad det innebär att vara jude. Boken är tillägnad Jackie Jakubowski. Finns att beställa på info@judiskkultur.se, hos internetbokhandlare eller gärna på Hedengrens i Sturegallerian.

Läs en recension
Stor familje-chanukafest i Norrköping
Söndag 5 december kl 14.00, Norrköpings synagoga

Under ledning av vår överrabbin Morton Narrowe. Freudenthal Bros underhåller med musik och sång! Latkes, sufganiot, kaffe/te serveras. Inträde 100 kr, barn under 13 gratis. OBS! Obligatorisk anmälan och betalning senast 2 december. Skriv namn på alla som kommer, även barn. Swish 1234736781 eller bankgiro 5766-0896. Alla över 12 år fullvaccinerade. Vaccinpass uppvisas vid fler än 100 deltagare. 

Anmälan
Fira chanuka med judiska föreningen i Västerås
Söndag 5 december kl 16.00, Östermalmsgatan 9

Kom själv eller med familjen, stora som små. Traditionellt firande och sött fika ingår. Kostnad 50 kr, barn och ungdomar under 18 år gratis. Anmälan till Agneta Condén Knutsson på telefon 070-438 1753 (helst samtal). Betala till föreningens konto 293891-8 eller swish 0702-900445 (Jozef Stern) så slipper vi hantera kontanter. 

J! Connery med Naimark & Friend:
Genius & Anxiety

Måndag 6 december kl 19.00-21.00, Historiska museet, Barockhallen

Musik av Alma och Gustav Mahler, Johannes Brahms, Hugo Wolf m. fl. Efterföljande mingel. Judisk Kultur i Sverige med tack till Kulturrådet, Stockholms stad & Region Stockholm. I samarbete med Historiska museet. 

 
Biljetter
En kväll om Anna Margolin och Debora Fogel
Lördag 8 december Kl 18.00, Stadsbibliotekets aula, Odengatan 61D

Välkommen till ett samtal om de två nittonhundratalspoeterna Anna Margolin och Debora Fogel, som båda skrev på jiddisch och nyligen översatts till svenska. Det blir också musik när tonsatta dikter av Debora Fogel framförs.
 
Läs mer
J! presenterar:
Den unge Marcel Proust: Mot Sainte-Beuve

Tisdag 14 december kl 19.00, Konstakademien, Fredsgatan 12

Författaren Ulf Peter Hallberg i samtal med översättaren Jan Stolpe. Moderator litteraturkritikern Emi-Simone Zawall. Henrik Naimark Meyers, violin, Thomas Rudberg, piano. Efterföljande mingel. Judisk Kultur i Sverige i samarbete med Spleen Nordic. 
Biljetter
Änglagård 2022 - ledarskapsutbildning för judiska ungdomar
Anmälan öppnar 1 januari 2022

Är du född 2005? Missa då inte Änglagård 2022. Datumen för sommarens utbildning är 13 - 27 juli och sista dagen för anmälan är 11 mars.
Några frågor eller funderingar? Maila oss! Foreningen.anglagard@gmail.com 
Läs mer
Chanukapresent till utsatta barn i Israel

Vill du hjälpa Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod? En gåva kostar 180 kr. Swish 123 421 88 89, 
pg 454260-1 eller via vår hemsida. Märk alltid din gåva ”Chanukapresenter”. Tack för ditt stöd!
Hemsidan
Share
Tweet
Forward to Friend


This email was sent to jessica.lewin@jfst.se
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Judiska Församlingen i Stockholm · Wahrendorffsgatan 3b · Stockholm 103 91 · Sweden