Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser

Met volop nieuws naar een nieuwe lente

Het is maar dat u het weet: Wij hebben enorm veel zin in een nieuw seizoen! Nu is het voorjaar altijd wel iets om naar uit te kijken, dan wel naar te snakken, maar dit jaar kriebelt het bij ons wel heel sterk.

Nieuwe nieuw nieuw
Er is namelijk van alles in beweging. Allereerst zijn we enthousiast om ook dit jaar zonder ploegen onze bodem verder op te bouwen. Dat doen we geheel plantaardig met lokaal gemaakte bokashimest, die voor de winter op ons land  ingekuild en waarvan nu een laag op het land is aangebracht. 
Ten tweede hebben we een nieuw stuk land gepacht aan de Wylerbaan, zo kunnen we onze vruchtwisseling wat ruimer houden en dat voorkomt ziektes en plagen. Het land is al biologisch gecertificeerd dus dat komt mooi uit.

En last maar zeker niet least verwelkomen we een mooie samenwerking op ons land! 

Kruidentuin en voedselbos
Inmiddels is er een kruidentuin gerealiseerd op ons land, door Monique Theunissen. Monique had de afgelopen jaren een prachtige medicinale kruidentuin in Alverna, maar deze moest helaas plaats maken voor nieuwbouw. Of wij misschien een plekje hadden? Dat moesten we natuurlijk even over nadenken. Al snel zeiden we ja. Wat wij willen is namelijk zoveel mogelijk diversiteit op ons land. In dat kader onderzoeken we samen met Monique en collega's ook de aanleg van een klein voedselbos. 

Transitie naar een nieuwe manier van landbouw
We realiseren ons steeds meer dat landbouw in een hele spannende transitie zit en wij maken daar heel graag deel van uit. Uiteraard hebben wij altijd ons best gedaan om zo ecologisch mogelijk te werken. Maar we zien nu; het kan nog beter.  Het belang van de bodem, de co2 opslag daarin en ruimte maken voor biodiversiteit zijn items waar we nu extra aandacht aan  kunnen en willen besteden. En ook al betekent dit dat we, met vallen en opstaan, overschakelen naar een nieuwe werkwijze, we worden er hartstikke blij van. 

Dus, wij staan te popelen om weer een nieuw seizoen groente voor u te gaan telen!

Rode biet en ui, een lekker stel


Sommige groentes zijn samen gewoon een lekker stel. Dat geld zeker voor het rode bietje en de rode ui. Waar ze ook  in belanden, samen zitten ze altijd goed. Voeg eventueel ook nog hun vriendje walnoot toe en het feestje is compleet:

Mmm, een smaakexplosie!
Bietjes en ui met waterkers (of evt rucola)

Supersimpel en heerlijk:
salade van bietjes, ui en gember

Ga je echt voor pretty in pink, dan is dit een fantastisch gerechtje:
Bietenburger met pickles rode ui

 

Pomtiedom Pompoen

Nu alle online teamvergaderingen, jaarplanningen en online nieuwjaarsborrels achter de rug zijn komt ook dit werkjaar alweer aardig op stoom. Fijn om wat snelle recepten achter de hand te hebben! Pompoen is daarbij de kampioen. Een snelle soep, of juist geroosterd uit de oven, het kan allemaal. Het is even hakken, pitjes er uit en hop in de pan of in de oven. Hieronder 3 snelle en makkelijk recepten met pompoen:

Pompoen met couscous, nog zo'n snelle jongen. En lekker!
Pompoen met couscous en feta

Mmmm soep! Nog een beetje extra smaak toevoegen? Hang de pompoenpitten en vruchtvlees in een metalen zeef of groot thee-ei in het kookwater in de pan. Door de pitjes gaat de soep extra notentachtig smaken. 
Snelle pompoensoep

Ook een simpel bordje pasta is zo gepiept met pompoen:
Pasta met pompoen en balsamico-champignons

Volgende week een groente minder

In de vorige nieuwsbrief beschreven we u het compensatie-model wat we willen hanteren wat betreft wat 'magere' tijden in de winter versus de overvloed in de zomer. Volgende week is dus zo'n week dat wij, zonder inkoop ven groente uit het buitenland, het pakket niet kunnen vullen. Volgende week vind u daarom één product minder in uw tas, maar dat halen we deze zomer zeker in. Wat dacht u bijvoorbeeld van een bosje verse tuinkruiden extra in het pakket?

Workshops in de kruidentuin van Monique 

Nieuwsgierig geworden naar de kruidentuin van Monique? Volg dan eens een van haar workshops. De komende staan al in de planning. Ook is ze nog op zoek naar vrijwilligers! Zie daarvoor onderaan deze nieuwsbrief.
 

Workshop 1: Voorjaarskruiden & reiniging

Op 2 april 2022 van 13-16 uur is er een workshop voorjaarskruiden en reiniging. In deze workshop leer je de reinigende kruidjes kennen die in de lente als eerst hun kopje boven de grond steken. Met deze kruiden ga je op verschillende manieren aan de slag, zodat je ze van binnen en buiten leert kennen. Tevens komt het onderwerp voorjaarsreiniging uitgebreid aan bod.

Workshop 2: EHBO met kruiden

Op 4 juni 2022 van 13-16 uur is er een kruidenworkshop en besteden we aandacht aan kruiden die direct in te zetten zijn als EHBO. Denk aan vallen, stoten, insectenbeten, jeuk, verbranding, wondjes etc.

Workshop 3: Oliën, zalven & tincturen

Op 30 juli van 13-16 uur kun je met Monique aan de slag met het maken van olie, zalf en tinctuur.Je leert hoe je dit aanpakt, hoe je het juiste tijdstip bepaalt en welke delen van de plant je kunt gebruiken. Alle basisproducten zullen aanwezig zijn. 

Wil je graag wat meer informatie of deelnemen, mail dan naar:
monique.shiatsu@gmail.com of bel naar 06- 13235200

 

Helpen in de kruidentuin?


Heeft u ook de lentekriebels? Misschien heeft u dan zin om een of meerder dagen te helpen in de kruidentuin of met het maken van balsems en tincturen. In ruil deelt Monique haar kennis met je, kun gratis wat groente oogsten in de moestuin en tegen kostprijs meedoen aan de workshops. 

Meer weten? Mail dan naar 
monique.shiatsu@gmail.com of bel naar 06- 13235200 

Veldsla, omega 3 uit een plantje

Ook al hebben wij als mensen vaak wat moeite met vet (teveel, te lekker, te ongezond), we weten allemaal dat juist de goede vetten belangrijk zijn. Vette vis, zegt men, is gezond vanwege omega 3 vetzuren. Die zijn, om maar wat te noemen, fijn voor je brein en daar blijf je slim van.  Nu laten we graag nog wat vis in de zee zwemmen, maar we stellen ook wel prijs op een paar aardig functionerende hersencellen. Tja... Gelukkig zijn er  plantaardige alternatieven; chiazaad, lijnzaad, walnoten maar ook veldsla! Veldsla is voor een plantje uitzonderlijk rijk aan omega 3. 

Het is dus een uitermate verstandig idee om daar nou eens een lekkere salade van te maken.

Salade van veldsla met appel en geitenkaas
 
Copyright © *|2018/ de lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.

Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Biologische Tuinderij De Lijsterbes · Koningsholster 60 · Beek - Ubbergen, 6573 VV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp