Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser

Winterse rust... en nieuwe plannen!

We gaan de wintermaanden in en dat betekent dat het tempo voor ons iets lager komt te liggen. Alles staat er lekker bij en wij komen toe aan de klussen die in de drukke zomermaanden zijn blijven liggen.
Ondertussen broeden we op ideeën voor een ingrijpend nieuwe manier van werken. In de biologische landbouw is een revolutie aan het starten die ons bijzonder aanspreekt; No dig, het telen van groente zonder daarbij de grond te ploegen of te frezen. Daarmee wordt het bodemleven beschermd en vindt er veel meer co2 opslag plaats in de bodem. We komen hier later in deze nieuwsbrief nog even op terug.

Insta inspiratie! 

Wie googled op wat minder bekende groentes, zoals snijbiet, kan zomaar ineens op de site van Foxilicious terecht komen. En verhip...daar zagen we bij de verwijzingen naar de groentetas ineens onze eigen bedrijfsnaam voorbij komen. Wat blijkt, deze leuke foodblogster laat zich, onder andere, inspireren door ons groentepakket!

Ook op Instagram laat één van onze abonnees haar schone kookkunsten met ons pakket zien. Wauw! We zouden zo willen aanschuiven voor zo'n lekker maaltje!

Wie nieuwsgierig is kan even een kijkje nemen op: https://foxilicious.nl

En op: https://www.instagram.com/lijsterbessie/

We hopen dat beide dames zich nog lang geïnspireerd blijven voelen door onze groentes!
 

Postelein, klein maar fijn

Het lijkt zo delicaat, maar dit mooie plantje trekt zich maar weinig aan van kou of vorst. En dat zorgt dat we iedere winter weer heerlijk vers groen van het land blijven hebben. 
We weten niet of het juist door de kou komt, maar evenals veldsla, die ook graag wat minder warmte heeft om in te groeien, is postelein een plantaardige bron van essentiele vetzuren. Dat is bijzonder, omdat die doorgaans vooral in vis en algen voorkomen. 

Postelein is heerlijk in een stamppotje, als sla of gewoon als een verse pluk knapperig groen tussen je boterhammen met kaas.
Wil je toch eens wat anders proberen, ga dan eens voor pasta met pesto!

spaghetti-met-postelein-pesto

 

Gele snijbiet

Hadden we het al over snijbiet? Door het zachte weer de afgelopen maanden bleef deze bladgroente nog lekker even doorgroeien. Deze week krijgt u daarom weer zo'n mooi gekleurd bosje in het pakket.
Geen fan? Of weinig tijd? Probeer dan eens. het recept van Foxilicious. Lekker snel en smaakvol!

https://foxilicious.nl/2019/05/29/snijbiet-uit-de-oven/
 

Onze bodem, het zwarte goud

Wie al een poosje met ons mee gaat weet; wij innoveren graag naar een zo duurzaam mogelijk bedrijfsmodel. Dat vertaalt zich onder andere in zonnepanelen op het dak en investeren in elektrische auto's. Maar ook in onze teelmethodes streven we na de aarde niet alleen zo min mogelijk te belasten, maar haar waar mogelijk ook een beetje beter achter te laten. 
Dat betekent groenbemesters, bloemrijke akkerranden en een valkenkast bij een muizenplaag in plaats van gif.

Nu broeden we op een ingrijpender stap; omschakelen naar een werkwijze waar we onze ploeg en frees aan de wilgen hangen en overstappen op 'no dig', een methode waarbij de bodem niet alleen met rust wordt gelaten maar juist zoveel mogelijk wordt opgebouwd met compost en mestcompost. Dit komt ten goede aan de biodiversiteit in de bodem, maar betekent ook een veel hogere opslag van Co2 in de grond. Zo kan de landbouw (en ook de veeteelt) een belangrijke bijdrage leveren aan het klimaatprobleem. Misschien verandert er voor uw pakket weinig, maar voor ons betekent dit een flinke omschakeling. 

Ben u nieuwsgierig geworden? Op Netflix is de film 'Kiss The Ground' te bekijken. Dat gaf voor ons de doorslag. Wij gaan daarom deze winter eens goed bedenken hoe we een start kunnen maken met deze methode. We houden u daarvan uiteraard op de hoogte.

Pastinaak

Binnenkort oogsten we ook weer wat pastinaak voor u. Dat is lekker als frietjes, of in de soep, maaarrr, ook lekker in een taartje!
Net als worteltjes lekker zijn in carrotcake, zo zijn pastinaken dat ook. 
De pastinaak geeft een lekkere zoete smaak én smeuigheid aan de cake. Zo lust iedereen wel een flinke portie groente!

Pastinaakcake met walnoten

Hergebruik tassen; mogen we ze terug?

Ook aan al onze nieuwe abonnees willen we vragen om tassen die nog heel zijn weer aan de deur te leggen op de dag dat uw pakket wordt gebracht. De bezorger neemt ze dan graag weer mee. Zo kunnen de tassen nog een ronde worden gevuld en dat is dubbel zo duurzaam.

De zakjes zijn minder geschikt voor hergebruik en mogen wél bij het oud papier

Hartelijk dank!

Risotto van pompoen

Wie houdt van lekker makkelijke eenpansgerechten kan zijn lol op met risotto. Wat ons betreft heeft risotto, in vele variëteiten, alles wat je kan verlangen van een lekkere maaltijd: Het is smeuig, romig, en bomvol smaak. 
In de winter is een heerlijke risotto van pompoen een traktatie, Maak het af met een salade van postelein of veldsla en succes is gegarandeerd.

Het mooie van risotto is ook dat je eigenlijk altijd teveel maakt. Draai van de restjes de dag daarna kroketjes of balletjes en gooi die (met of zonder paneellaagje) even in het frituurvet. Dubbel pret!

recept-pompoen-risotto-met-paddenstoelen
 
Copyright © *|2018/ de lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.

Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Biologische Tuinderij De Lijsterbes · Koningsholster 60 · Beek - Ubbergen, 6573 VV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp