Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser

De teeltkalender klopt niet meer..


Wat was het nog heerlijk weer, deze afgelopen oktober. Maar hoe lekker wij dat als mens ook vinden, op het land zien we dat alles anders verloopt dan in reguliere seizoenen. En dit zien we nu al een aantal jaren. In de meer dan twee decennia dat wij nu biologische het land bewerken konden we, tot voor kort, met enig zekerheid voorspellen welk groentes eerste oogstklaar waren en welke daarna. Maar dat vaste schema is inmiddels achterhaald. Het is voor ons nu: go with the flow... 

Door het warme najaar is alles heel snel gaan groeien: de veldsla, de postelein, maar ook de boerenkool. En dat betekent dat we dingen eerder gaan oogsten dan we ze hadden ingepland. Ook zorgde het warme najaar ervoor dat een aantal ziektes plagen die normaal met kouder weer verdwijnen nu actief blijven.. 

Het veranderende klimaat maakt dat we als boer ontzettend alert moeten blijven en steeds moeten mee bewegen met dat wat we zien gebeuren. Tot nu toe zijn de veranderingen nog te wisselvallig om te zeggen dat we de teeltkalender kunnen herschrijven. Wij blijven dus heel goed kijken naar wat er op het land gebeurt en passen ons daarop aan.

Boerenkool

Een van die groentes waar de ongebruikelijk warme temperaturen effect op hebben gehad is de boerenkool. Deze is zo hard gaan groeien dat het lijkt alsof hij al verder in het seizoen is. We zien al dat de onderste bladeren al geel gaan worden en afvallen. Om te zorgen dat we toch zoveel mogelijk van de plant kunnen oogsten hebben we daarom besloten deze toch al in het pakket te leveren.  Helaas... de vorst is er nog niet over geweest, maar ook nu is de boerenkool al hartstikke lekker. En misschien is het nog geen echt stampotten-weer, maar ook in de onderstaand recepten komt de boerenkool helemaal tot zijn recht:

Saaie Hollandse wintergroente? Dacht het niet...
Thaise salade met boerenkool

Een lekker romig soepje:
Boerenkoolsoep met prei

Of lekkere snelle gnocchi:
Gnocchi met boerenkool en blauwe kaas

Wat een gezellige dag!

Eind september hebben we een groot aantal van u weer mogen ontmoeten tijdens een ontzettend gezellige open dag. Dat was lang geleden, want door de coronacrisis hadden we deze al enkele jaren niet georganiseerd.
Wij hebben enorm genoten van de leuke ontmoetingen, vragen en gesprekken en willen iedereen die is gekomen hartelijk bedanken!

We blijven de open dag vanaf nu tweejaarlijks organiseren. De volgende is dus weer in 2024.

De zoete spruit

Mooie biologische spruiten telen, dat is een behoorlijke uitdaging! Ieder jaar zijn we weer helemaal in onze nopjes als dat is gelukt, ook omdat we ze zelf gewoon heel lekker vinden.
We weten dat de spruit wat leidt onder een imagoprobleem, toch is dat eigenlijk niet meer nodig want de spruit van vandaag smaakt door de zaadveredeling al een stuk zoeter dan de spruit van vroeger. Maar daar wringt gelijk een kleine schoen, want alles wat zoet is, is ook lekker voor beestjes... in dit geval de luis....

We hadden onze spruiten, met extra aandacht, mooi door de droge, warme zomer geloodst, maar nu het zo warm bleef zag de luis toch zijn kans schoon. Jammer! 
De spruitjes zijn nog steeds goed oogstbaar, maar het betekent in de keuken iets meer schoonmaakwerk. We hopen dat u net zo geniet van de spruitjes als wij, bijvoorbeeld met de onderstaande recepten:

Ovenschotel met spruitjes en aardappelpuree

Spruitjes met rozemarijn uit de oven

Venkel

Deze week vind u ook weer venkel in uw pakket. Dit knapperige witte stronkje leent zich altijd weer voor wat bijzonders:

Onze 'eigen' foodblogster Foxilicious maakt er deze lekkere pasta mee:
pasta-met-venkel-en-citroen/

Of probeer deze kruidige soep eens:
Venkel-uiensoep met peterselie-olie

Andijvie...anders?

Andijvie, een fantastische najaarsgroente, maar wat als je niet van stamppot houdt? Gelukkig kan er veel meer met andijvie. 
Andijvie zit in de wat bittere chicorei-familie en is daarmee verwant aan zowel de paardebloem als witlof. Wij vinden hem zelf ook heel lekker in een knapperige salade, vooral als daar ook nog een zoete appel, of sappige sinaasappel in zit:

Salade met andijvie, venkel en quinoa 

Salade met andijvie, kappertjes, noten en ei

Of maak eens een stamppot met zoete aardappel? Mmm... dat is lekker!

Stamppot met zoete aardappel, rucola en andijvie
Copyright © *|2018/ de lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.

Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Biologische Tuinderij De Lijsterbes · Koningsholster 60 · Beek - Ubbergen, 6573 VV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp