Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser

Winterrust en twee weken kerstvakantie

Het begint nu echt winter te worden en op de tuinderij heerst wat winterrust. Behalve oogsten en inpakken doen we nu weinig meer. Ondertussen denken we na over de tweede helft van de winter en het vroege voorjaar, voor veel mensen de minst favoriete periode om een groentepakket te hebben. Daarover later meer.

Na volgende week treft u twee weekjes even geen pakket aan uw deur. Ook wij nemen twee weken kerstvakantie. Helaas zullen ook dit jaar de feestdagen beïnvloed worden door het coronavirus en de maatregelen die het virus hoplijk indammen. We wensen iedereen toch alvast een mooie tijd toe.

Goede tijden slechte tijden

Zoals gezegd hebben we onze gedachten even laten gaan over de komende maanden. De periode januari tot april is de tijd dat de meesten van u zich nog eens achter de oren krabben en zich afvragen hoe fijn dat nou echt is, zo'n lokaal groentepakket. Want tja, er valt niet echt aan te ontkomen, het gehalte knollen en kolen neemt wel toe, vooral als de winter wat strenger wordt.
Wij snappen dat en kopen daarom af en toe iets in om het pakket een beetje toegankelijker te houden. Maar eigenlijk past dat niet in onze visie. 

Onze afspraak met u is om u lokale groentes van eigen teelt te leveren. Dat is waar we voor gaan. Dure bloemkolen uit Zuid-Spanje invliegen in februari past eigenlijk niet in die afspraak.
 
Vandaar dat wij kiezen voor een compensatiemodel. In de winter krijgt u van ons soms een produkt minder in de tas. In de zomer halen we dat in, als de venkel, tomaten, paprika's en kroppen sla van het land af tuimelen.
We denken dat u zo het beste en lekkerste kunt genieten van lokale teelt in de zomer, en in de winter hoeft u zich wat minder door de kolen heen te kauwen. Dat betekent dat u voortaan van januari tot april vijf á zes producten in uw tas krijgt en in tussen juni en september zes á zeven.

We hopen dat u zich hierin kunt vinden en vooral; dat u plezier blijft houden aan uw groentepakket!

Rode kool

Wat wij nou echt lekker vinden in een winters stamppotje is rode kool. Wat wil het geval: rode kool is erg lekker met kaneel. En wat is nou nog meer lekker met kaneel? Jazeker; appeltjes! Een heerlijk recept met alle zoete smaken die een mens een beetje troost bieden tijdens... we noemen maar wat, een lockdown vlak voor de feestdagen. Ugh...

rode-kool-stamppot-appel

De wereld rond met savooiekool


Als iets er uit ziet als een echte stoere kool is het wel savooiekool. En oh wat kan er veel met deze vitaminebom. Van simpele stamp tot heerlijke koolrolletjes tot Aziatische wok met gember en sesam. 

Lekker oosters umami:
savooiekool Aziatisch wokken

Keep on rolling. Even een werkje maar zeker de moeite waard:
koolrolletjes met rozemarijnlinzen en geitenkaas

Laat het maar lekker vriezen buiten; hartverwarmend stamppotje savooiekool met mosterd en cashews. 
stamppot-met-savooie-kool
 

Let op: bij strengere vorst misschien geen pakket

De komende dagen wordt het lekker koud. Dat is goed voor de boerenkool en de spruitjes, want die worden daar alleen maar lekkerder van. Helaas kan het wel problemen opleveren voor het bezorgen van de pakketten.
Bij temperaturen van 3 graden onder nul en kouder  is er kans dat de pakketten bevriezen tijdens vervoer in onze busjes. Ook staan de tassen bij veel van onze klanten nog een paar uurtjes in de tuin. 
Check bij matige tot strenge vorst dus even onze website. Als bezorging niet mogelijk is vermelden we dit. Uiteraard betaald u niet voor niet geleverde pakketten.

Witlof


In de donkerste week van het jaar krijgt u van ons witlof in het pakket. Wist u dat dit mooie malse witte kropje in het donker groeit? 
Maar hoe lekker witlof ook is, wij mensen doen het het beter met een beetje zon, we zijn dus blij dat de dagen vanaf nu weer wat langer gaan worden. 

Bitter en zoet. Mmmm!

Witlofschotel met peer en walnoot

En hier de salade variant:
Knapperige witlof met peertje en blauwe kaas
Copyright © *|2018/ de lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.

Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Biologische Tuinderij De Lijsterbes · Koningsholster 60 · Beek - Ubbergen, 6573 VV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp