Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser

Open Dag

Op 26 september organiseren we weer een open dag. Door de corona-crisis is het alweer even geleden en daarom hebben we er extra veel zin in. Komt u dus vooral even kijken hoe uw groentes er bij staan! U kunt deelnemen aan een rondleiding, en elkaar ontmoeten tijdens een gezellig drankje met taart of zelfgebakken pizza

De open dag vind plaats op zondag 26 september
U bent van harte welkom tussen 12 en 16 uur.


Het adres is Grafwegen 55 in Bredeweg. U vind de tuinderij bij het bord 'einde Bredeweg'.

Het is droog...


Wat een lange en verschrikkelijk droge zomer! Maar we zijn heel blij om u te kunnen melden dat hier op het land alles nog goed gaat. 

Om te beginnen zitten we hier namelijk zo'n beetje op de beste bodem die we ons maar voor kunnen stellen; op het Groesbeeks Lössplateau. Deze grondsoort, löss, heeft van nature al de eigenschap goed vocht vast te houden. 
Daarbij wordt er op deze grond al bijna 40 jaar biologische landbouw bedreven. Al bijna 25 jaar door ons en daarvoor door onze voorgangers. Dat houdt in dat deze grond ieder jaar organisch wordt bemest. De afgelopen jaren met biologische stalmest, nu met bokashi. Daarnaast zaaien we ieder jaar ongebruikte percelen in met groenbemesters. Daardoor is dat mooie löss ook nog eens jarenlang verrijkt met heel veel organisch materiaal, wat werkt als een spons. Natuurlijk moeten we wel beregenen, maar we merken dat de grond het water goed vasthoud.

Beregenen doen wij met grondwater van 24 meter diep. Dat pompen we elektrisch omhoog, met elektriciteit van onze 40 zonnepanelen. Deze panelen laden ook onze elektrische auto's op, koelen onze koelcel, laten de lampen branden én zorgen dus dat het water op het land komt. Zo speelt de zon nogmaals een belangrijke rol in de kringloop van ons bedrijf. 

We hopen natuurlijk dat de droogte niet nog veel langer aanhoudt. We zien de enorme schade aan de bomen en de natuur. Maar onder de omstandigheden zijn wij heel blij dat we onze mooie grond jarenlang zo goed hebben verzorgd. Het betaald zich in dit soort tijden van droogte dubbel en dwars terug.

Mais zoet/niet zoet, een klein mysterie


Laatst kreeg u van ons suikermais in het pakket. Mmm, lekker zoete mais, dachten een aantal van onze klanten, om na een hap helaas te moeten constateren dat er niks zoets aan te ontdekken viel. Na wat reacties zijn wij verschillende kolven gaan proeven en kwamen inderdaad tot de gekke conclusie; niet alle mais was uitgegroeid tot zoete suikermais...
Hoe dat heeft kunnen gebeuren is ons nog een beetje een mysterie. Hopelijk komen we er nog achter.

Deze week krijgt u weer mais in uw pakket. We denken dat deze mais wel allemaal zoet is. Houdt u van echt zoete mais, laat de mais dan niet te lang in de groentela liggen. Hoe verser hoe zoeter, dus hup...lekker in de grillpan of op de barbecue

Gegrilde maiskolf van de bbq of grill

Gegrilde mais met limoenmayonaise

Gegrilde mais met cashewcreme

 

Eén euro prijsverhoging per 2023


Helaas zien ook wij ons genoodzaakt periodiek onze prijs te verhogen. Dat betekent dat wij vanaf 1 januari alle pakketten één euro duurder maken. De nieuwe prijzen zien er dan zo uit:
  • 1 persoonspakket 9,00 €
  • 2 persoonspakket 10,50 €
  • Gezinspakket 13,00 € (3-4 pers.)
  • Groot pakket 16,00 € (4 pers.)
  • Extra groot pakket 18,50 € (4-5 pers.)
We hopen dat u dat nog steeds een mooie prijs vind voor uw groentepakket. We zullen u in het najaar nog even vragen uw automatische overschrijving aan te passen
 

Spek, snij, pronk- of sperzieboon

U krijgt ze al een paar weken in uw pakket; Stokbonen in allerlei variaties. We hopen dat u ze net zo lekker vind als wij. Deze stevige lange bonen hebben natuurlijk niks van een dunne haricots vert, maar juist de vlezige structuur van deze bonen vinden wij heerlijk.

Hieronder een paar lekkere en snelle recepten met stok- en sperziebonen:

 Drie heerlijke en snelle recepten met stokbonen

Spekbonen met tomaat en paprika

Roti met sperziebonen en kerrie-ei

 

Nieuwe aardappel


Hoewel we pas later in het najaar weer starten met de wekelijkse levering van aardappels, leveren we u deze week wel lekkere nieuwe aardappels in het pakket. Deze heeft nog een lekker vers babyvelletje en hoeft echt niet geschild. 

Voor het klaarmaken van nieuwe aardappels is ons credo: Hoe simpeler hoe beter. Koken in de schil, klontje roomboter, beetje grof zout en versgemalen peper... nommm....

Nog steeds blij met hele tassen retour


Nu alles duurder is, zien we dat ook de prijs van onze papieren groentetassen en zakjes flink is gestegen. Ook daarom zijn we dus hartstikke blij als we netjes gevouwen tassen weer retour krijgen. Deze kunnen nog een ronde mee en dat is natuurlijk fijn!
We zien dat veel mensen het al helemaal in hun systeem hebben om de tas na gebruik netjes langs de vouwlijnen aan de zijkant weer op te vouwen en aan de deur te leggen. Dank daarvoor! Toch hopen we op nog meer tassen retour.

Gescheurde, gekreukte tassen of groentezakjes mag u bij het oud papier doen, helaas kunnen we die niet hergebruiken.
Copyright © *|2018/ de lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.

Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Biologische Tuinderij De Lijsterbes · Koningsholster 60 · Beek - Ubbergen, 6573 VV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp