Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Ιανουάριος 2021


Newsletter

 

Ο νέος χρόνος συνήθως συνδέεται στη σκέψη μας με νέα ξεκινήματα και με βελτιωτικές αλλαγές. Σε αυτήν την κατεύθυνση τείνουμε να ανταλλάσσουμε ευχές και να παίρνουμε αποφάσεις στις αρχές του χρόνου. Τι γίνεται όμως όταν μια πανδημία έχει καταφέρει να ισοπεδώσει ακόμα και τον χρόνο; Όταν τα Σαββατοκύριακα, ελάχιστα διαφοροποιούνται από τις καθημερινές, όπως και το πρωί από το απόγευμα; Όταν η έννοια του σχολικού διαλείμματος για τον μαθητή ή του κενού ανάμεσα σε δυο ώρες διδασκαλίας για τον εκπαιδευτικό δεν έχουν καμία σχέση με το μέχρι τώρα βίωμά μας; Ίσως τότε συνειδητοποιούμε ότι ακόμα και ο χρόνος και ειδικά με τον τρόπο που εμείς τον δομούμε, είναι σχετικός. 

H στιγμή για μια απόφαση είναι πάντα κατάλληλη. Το ζητούμενο είναι να μπορεί κανείς να κάνει ένα βήμα πίσω, να βλέπει την εκάστοτε εικόνα από μακριά, όπως αυτή φαίνεται από έξω, όσο πιο αποστασιοποιημένα και αντικειμενικά γίνεται. Να έχει ξεκάθαρη αντίληψη του εκάστοτε στόχου και να αξιολογεί κατά πόσο παραμένει προσανατολισμένος σε αυτόν και αν χρειάζεται να αναθεωρηθεί ο στόχος ή η πορεία. Να είναι ανοιχτός σε κριτική, να αυτοελέγχεται, να είναι συνδεδεμένος με το περιβάλλον στο οποίο υπάρχει και δρα και να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Έτσι, μόνο μπορεί κανείς να προοδεύει μέσα στον χρόνο παίρνοντας τις αποφάσεις που κάθε φορά χρειάζεται είτε αυτό γίνεται την 1η Ιανουαρίου, είτε οποιαδήποτε άλλη από τις 365 ημέρες του ημερολογιακού έτους. Οποιαδήποτε στιγμή είναι στιγμή αποφάσεων. 

Ας ευχηθούμε ότι μέσα στο 2021 και μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ρευστότητας, θα μπορέσουν εκείνοι που διαμορφώνουν την εκπαιδευτική πολιτική να κάνουν αυτό το βήμα «έξω από το κουτί» και να δουν ότι τα σχολικά συστήματα του κόσμου δεν προσφέρουν την εκπαίδευση που χρειάζονται σήμερα τα παιδιά. Αν δεν αναπροσδιορίσουν τον στόχο, τις δομές, τις πρακτικές και τα μέσα, θα αστοχούν. Και αν συνεχίσουν να αστοχούν θα εξακολουθεί να αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που βλέπουν φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν, εκείνων που αρνούνται την ύπαρξη του ιού ή τη σκοπιμότητα των περιοριστικών μέτρων και του εμβολιασμού εν μέσω μιας φονικής πανδημίας, εκείνων που υπακούν τυφλά σε έναν παρανοϊκό «ηγέτη» στην άλλη άκρη του κόσμου. Η εκπαίδευση χρειάζεται ριζικές αλλαγές! Μακάρι να τις δούμε φέτος. Καλή Χρονιά!
 

Σημαντικά links

Μαθητικά debates για το 1821: Κάντε τώρα την αίτησή σας στο πρόγραμμα «Δράσεις Ιστορικής Αντιλογίας»Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, το Ίδρυμα Λαμπράκη σχεδίασε σε συνεργασία με τον Ο.Ι.Ε.Ε. και με το Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δράσεις Ιστορικής Αντιλογίας. Αντικείμενο του προγράμματος, είναι η σε βάθος διαπραγμάτευση ιστορικών ερωτημάτων που συνδέονται με τη σχολική αφήγηση για την Επανάσταση του 1821 και πρόκειται να υλοποιηθεί σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
Περισσότερα

Η εκπαίδευση των κοριτσιών στην Ανατολική Ασία την περίοδο του COVID-19Η νέα μελέτη της UNICEF συνοψίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην εκπαίδευση των κοριτσιών σε χώρες από την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό και θέτει προβληματισμούς στους πολιτικούς εκπροσώπους και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την επανέναρξη των σχολείων.
Περισσότερα
 
Δεύτερος Μαθητικός Διαγωνισμός «ΕΡΜΗΣ» στα Οικονομικά 2021Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκηρύσσει τον Δεύτερο (2ο) Μαθητικό Διαγωνισμό στα Οικονομικά «ΕΡΜΗΣ» για μαθητές Γ’ Λυκείου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ο οποίος καθιερώθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).
Περισσότερα

 

Πρόσφατες αναρτήσεις
 

15 επιστήμονες από το ΔΠΘ στο πρώτο 2% της λίστας των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
 Στο πρώτο 2% της ανανεωμένης λίστας με την παγκόσμια κατάταξη των επιστημόνων “Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators” (2020), που δημοσιεύτηκε από ομάδα καθηγητών του Stanford University, βρίσκονται 15 επιστήμονες από το ΔΠΘ.
Περισσότερα


Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης, ένας νέος κόσμοςΤο Μουσείο Ακρόπολης, ανταποκρινόμενο στις συνθηκες της εποχής παρουσιάζει τα εκθέματά του στο διαδίκτυο, μπαίνοντας έτσι δυναμικά στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας. Μέσα από το πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» που μόλις ολοκληρώθηκε, ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας με το κοινό του και δημιουργεί έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο για μικρούς και μεγάλους.
Περισσότερα

Οι σημαντικές αλλαγές στις φετινές Πανελλήνιες και τι πρέπει να προσέξετεΟι νέες αλλαγές στις Πανελλήνιες που αναμένεται να εφαρμοστούν από τη φετινή χρονιά, θα εστιάζουν σε 2 πολύ σημαντικά σημεία που είναι η βάση εισαγωγής, αλλά και η διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.  
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2018 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας