Copy
 Bekijk hier de webversie                                  
                                                    Januari 2022
Met deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de stadsbrede aanpak 'Amsterdam Vitaal & Gezond'. Nog geen abonneeMeld je hier aan
Nieuwe website 
De nieuwe website van Amsterdam Vitaal & Gezond is vorige week gelanceerd. Je vindt er nu ook informatie over de verschillende coalities. Zo krijg je een beter beeld van onze doelen en initiatieven. Bekijk de website

Wil je nóg beter op de hoogte blijven? Volg ons dan ook op LinkedIn.
Veranderstrategie 
Het stadsbrede programma Amsterdam Vitaal & Gezond bestaat nu 2 jaar en daar zijn we trots op. Er is hard gewerkt aan het bouwen van een netwerk, formuleren van ambities en opzetten van de uitvoering. Tijd dat de verandering concreet wordt. Om daar richting aan te geven, is een veranderstrategie opgesteld. 
Hierin staat dat we ons gezamenlijk verantwoordelijk voelen om wonen, ondersteuning en zorg voor alle Amsterdammers te veranderen, zodat het passend is. Thuis of in de buurt. We zetten radicaal in op preventie en op een toekomstbestendig en betaalbaar aanbod. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn toegewijde, goed toegeruste en tevreden zorg- en welzijnsprofessionals. We willen dit onder andere bereiken door middellangetermijndoelen te stellen, samen met de burgers en professionals. En anders te gaan werken door digitalisering, data-inzichten en technologie. 
Vacature Programma-ondersteuner 
Wij zoeken een Programma-ondersteuner (24 uur per week) voor Amsterdam Vitaal & Gezond. Help mee om ons mooie doel te bereiken: een vitaal en gezond leven voor alle Amsterdammers en goede en betaalbare ondersteuning en zorg. 

Wat ga je doen?
Je ondersteunt het programma Amsterdam Vitaal & Gezond secretarieel, administratief en organisatorisch. En je bent het visitekaartje van Amsterdam Vitaal & Gezond. Je werkt nauw samen met de programma-adviseur. Lees de details
Health Innovation School Amsterdam brengt creatieve oplossingen voor prangende vraagstukken 
Op 26 november was de eindpresentatie van het opleidingsprogramma Health Innovation School Amsterdam. De deelnemers van het programma hebben prangende vraagstukken uit het programma Amsterdam Vitaal & Gezond onder de loep genomen, door te beginnen bij de doelgroep en wat die nodig heeft. Zij bedachten vervolgens nieuwe en creatieve oplossingen. Bekijk de inspirerende eindpresentaties, met de oplossingen voor de vraagstukken.
De coalities van Amsterdam Vitaal & Gezond gaan nu kijken hoe deze oplossingen een plek kunnen krijgen in het programma. 

Nieuws van de coalities

Coalitie Ouderen
Visie 2040: samenspel cruciaal tussen ouderen, naasten en instanties 
De huidige disbalans in vraag en aanbod op het gebied van wonen, welzijn en zorg vraagt om ingrijpende veranderingen op deze gebieden om het aanbod beschikbaar te houden voor de Amsterdamse ouderen. Nu, maar ook in 2040. De coalitie Ouderen verwoordt het in haar nieuw opgestelde visie. Daarbij geeft ze een eerste doorkijk naar de strategische uitgangspunten.

Schaarste in middelen maakt dat we een maatschappelijk debat moeten voeren over hoe we ervoor zorgen dat ouderen ook in de toekomst voorzien blijven van aanbod op wonen, zorg en welzijn. Prioriteiten en verantwoordelijkheden zullen verschuiven en ieder heeft hierin een rol. Dit nieuwe ‘sociaal contract’ biedt de kaders waarbinnen een toekomstig aanbod gedefinieerd wordt. Aanbod dat aansluit op de behoefte van alle ouderen in Amsterdam. Een pittige maar mooie uitdaging om samen de handen voor in elkaar te slaan. Lees verder.  
Coalitie Groei van de stad
Kick-off regietafel Maatschappelijk Vastgoed

Op 18 januari vond de kick-off-bijeenkomst van de ‘Regietafel Maatschappelijk Vastgoed’ plaats. De coalitie wil hiermee een platform creëren waar zorg- en welzijnsorganisaties het beschikbare vastgoed voor (ver)koop, (ver)huur of gebruik met elkaar delen. Zo krijgen en houden zij regie over de inzet van maatschappelijk vastgoed in Amsterdam. Door aanbod en vraag met elkaar op zorginhoudelijke gronden te verbinden, creëren we ruimte voor het ontwikkelen van alternatieve zorgconcepten.
 
Deelnemers aan de regietafel zijn de gemeente Amsterdam, Zilveren Kruis, Cliëntenbelang Amsterdam en zorg- en welzijnsaanbieders verenigd in Sigra-verband.

Belangstelling om aan te sluiten? Neem contact op met Marieke Maier.
Coalitie Mentale gezondheid
Kom naar lichtkunst 'Flower of people' op het Bijlmerplein 
"Steun elkaar in donkere dagen",  is de oproep van Thrive Amsterdam Mentaal Gezond, Zuidoost en het Light Festival. Lichtkunst zorgt voor verbinding en steun. 'Flower of people' is tot 9 februari te zien op het Bijlmerplein in Zuidoost. 

"De lockdown maakt het minder gemakkelijk contact met elkaar te hebben. Maar praten over hoe het met je gaat, is juist in deze dagen belangrijk", vertelt stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing. "Deel je gevoelens. Juist weten dat je niet de enige bent, dát kan al helpen om lekkerder in je vel te zitten". Ook Thrive teamlid Vanessa Anakwa is enthousiast. Lees verder.   

---------------------------------------------------------------------------

Zijn we het eens en wat gaan we doen? 
Op 13 januari was de derde conferentie van de reeks 'Mentale gezondheid en GGZ in Amsterdam: Visie en actie'. Deze keer ging het om overeenstemming met alle partijen over de richting en kernthema’s. En duidelijkheid over wat een ieder gaat bijdragen.  

Waar zetten we de komende jaren op in? 
  • Preventie, participatie, digitale ondersteuning en herstel. 
  • Het normaliseren van het ‘anders zijn’ en tegengaan van stigma en het verbeteren van de mentale gezondheid van alle Amsterdammers. 
  • Het tegengaan van de ongelijke verdeling van het GGZ-aanbod en consumptie over de stad. 
  • Het aanbod cultuursensitiever maken, zodat de vele culturen die Amsterdam rijk is maatwerk krijgen. 
Lees verder
         
Amsterdam is in beweging en de zorgvraag beweegt mee. Om te zorgen dat ook in de toekomst iedereen vitaal en gezond kan leven én gebruik kan maken van goede en betaalbare ondersteuning en zorg, bundelen wij onze krachten in Amsterdam Vitaal & Gezond. We ervaren dat we door samenwerken het meest voor de Amsterdammers en onze zorgprofessionals betekenen. Vandaag, morgen en in de toekomst.  
Email
Website
LinkedIn
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Amsterdam Vitaal & Gezond
vitaalgezond.amsterdam
info@vitaalgezond.amsterdam 

Aanmelden | Afmelden 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Amsterdam Vitaal & Gezond · Maassluisstraat 574a · AMSTERDAM, Noord-Holland 1062 GZ · Netherlands