Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief 8 voor leerlingen - 30 november 2020
Beste leerling

Ondertussen merken we ook op school dat de pandemie positief evolueert: na de verlengde herfstvakantie hadden we bijna geen quarantaines meer bij leerlingen en personeelsleden. Hout vasthouden dat dit ook niet in de ST-periode gebeurt!

We wensen je heel veel succes met de synthesetoetsen! Zet je beste beentje voor! En voor jouw ouders hopen we dat ze deze periode zonder al te veel nagelbijten doorkomen...

Met vriendelijke groet


De directie (die voor je duimt)
Ook dit jaar organiseren we op Bimsem een inzamelactie voor Welzijnszorg!


 
We besloten opnieuw de plaatselijke Sint-Vincentiusvereniging te steunen, een katholieke vennootschap van leken in dienst van noodlijdende medemensen, ongeacht hun ras, afkomst, godsdienst of overtuiging. Hun vrijwilligers verdelen gratis voedselpakketten, helpen bij administratieve problemen, doen aan schuldbemiddeling, bieden een luisterend oor, zoeken mee naar oplossingen, allemaal met de uiteindelijke bedoeling minderbedeelden beter in het maatschappelijk leven te integreren. Via een speciaal fonds steunen zij ook de schoolgaande kinderen uit probleemgezinnen financieel.

Dit jaar is de Sint-Vincentiusvereniging van start gegaan met het openen van een supermarktje waarin goederen tegen een lage prijs worden aangeboden. Kansarmen kunnen daar beperkte aankopen doen tegen lage prijzen in functie van het aantal gezinsleden. 2 keer in de week is dit supermarktje geopend. Concreet willen wij dit jaar met BimSem verzorgingsproducten inzamelen voor baby’s, kinderen en tieners die dan zullen worden aangeboden in het supermarktje. Mocht u het project van de Sint-Vincentiusvereniging willen sponsoren, dan kan dat door de schenking van toiletartikelen zoals zeep, douchegel, shampoo, haargel, een kam, een borstel, toiletzak, tandpasta, deodorant... Gezien de feestperiode ook voor deze mensen in aantocht is, zijn wat feestelijkere producten zeer welkom. De inzamelactie zal plaatsvinden gedurende de periode van ma. 23 nov. tot ma. 14 dec. Artikelen kunnen worden gedeponeerd in een doos die vooraan in het klaslokaal staat.
 
Nu alle klassen een vast lokaal hebben en ook gedurende de examens in dat lokaal zullen vertoeven, zal het vullen van de doos ongetwijfeld vlot verlopen. Een warme oproep aan alle leerlingen om bij de start van de les ‘DE DOOS” te vullen.
 
Voor meer info kunnen jullie bij jullie godsdienstleerkrachten terecht.

Alleszins al op voorhand bedankt voor jullie vrijgevigheid in naam van de Sint-Vincentiusvereniging en het welzijnszorgteam BimSem.

Examenplanning


De examenplanning staat op de schoolwebsite, onder 'kalender'. Je kan er ook snel komen als je hier klikt.

In het examenlokaal


De synthesetoetsen zijn een heel belangrijk moment in het checken van de vorderingen die je dit schooljaar al hebt gemaakt. Er gelden dan ook strikte regels:
 • schooltas, jassen en andere zaken staan nooit bij je tafel. Ze worden voor- of achteraan in de klas gelegd;
 • je hebt geen smartphone bij je in de buurt: ofwel leg je hem bij je leraar of wel zit hij in je boekentas. Zet je smartphone altijd uit, een trilfunctie kan ook heel storend zijn;
 • je horloge leg je op de bank, zo kan je ook zelf goed opvolgen hoe laat het is. Een smartwatch kan spijtig genoeg niet, om begrijpelijke redenen;
 • kladbladen geef je mee af
 • rekentoestel, atlas... mag enkel gebruikt worden als het op de ST staat;
 • schrijfmateriaal zit in een doorzichtig zakje, pennenzakken blijven in de boekentas.

Lees nog eens goed na


Heb je gedaan met je synthesetoets en is er nog wat tijd over, lees dan je antwoorden goed na. Geeft datgene wat je neer hebt geschreven een antwoord op de vraag van de leerkracht? Is het volledig? Is het duidelijk verstaanbaar? Hoeveel zou de leerkracht je geven voor het neergeschreven antwoord? En is er een manier om dat te laten stijgen?

En als je echt tijd te veel hebt? De leerkracht wenst je meestal fijne feestdagen toe op het examen. Stuur je wensen (niet je verwensingen) terug. Altijd leuk voor de leraar...

My game is fair play


We weten dat het onnodig is om dit nog eens te zeggen, omdat de overgrote meerderheid bij de synthesetoetsen eerlijk wil laten zien wat lukt en wat niet goed lukt. Toch zijn er elk jaar meerdere leerlingen die zich tijdens de examens bezondigen aan spieken en betrapt worden.

We hopen deze examens in BimSem een spiekvrije zone te realiseren: niemand spieken, iedereen eerlijk verdiende punten. Maak jezelf, je ouders en je leerkrachten niets wijs door ongeoorloofde hulpmiddelen te gebruiken. Bij een onregelmatigheid (spiekmateriaal, opzij kijken, praten, smartphone in de broekzak...) wordt de situatie aan de klassenraad voorgelegd en volgt (bijna) altijd een nulscore voor het examen.

We rekenen op je fair play!

Wanneer mogen leerlingen naar huis?


Vorige nieuwsbrief was er wat verwarring ontstaan over het moment dat leerlingen naar huis mogen. Leerlingen uit alle jaren geven hun ST af bij het eerste of tweede afgeefmoment. Eens je afgegeven hebt, mag ze naar huis. Het is niet zo dat je eender wanneer mag afgeven en naar huis mag. De regeling van de afgeefmomenten blijft behouden. Maar als je bij het afgeefmoment afgeeft, mag je vertrekken.

Hoe laat beginnen we nu aan het examen en hoe laat is het examen afgelopen? Dat vind je in het schema hieronder terug. De leerlingen van de tweede graad beginnen dus om 9.20 u., die van de derde graad om 12.55 u. 

Rust in de gebouwen


Jij hebt met je examen gedaan, maar er zijn nog andere leerlingen die te zitten zwoegen op die laatste lastige vraag. Wees dus altijd stil in de gebouwen, ook als je zo je mondeling moet afleggen. Iedereen wil geconcentreerd kunnen werken!

Binnenleveren toetsenmap


Leerlingen van 1 tot 4 brengen hun toetsenmap mee op maandag 14 december (bij het laatste examen).  Leerlingen 5 en 6 brengen hun toetsenmap mee bij het laatste schriftelijk examen.

Laatste examen: uitgeleende computers binnenbrengen


Aan de leerlingen van de tweede en derde graad die een laptop van de school hebben uitgeleend vragen we om die ten laatste op de laatste dag van de synthesetoetsen binnen te brengen op de uitleendienst.
 

De laatste week van het eerste trimester


De laatste week staat er op maandag nog een synthesetoets gepland. Dan zit het zware werk er voor de leerlingen op. De leerkrachten verbeteren snel maar degelijk de examens en gaan vanaf dinsdag in klassenraad. Drie dagen lang wordt iedere leerling individueel besproken. Op vrijdag verwachten we de leerlingen terug op school voor het afhalen van het rapport. Dat geeft volgende laatste week:

 • maandag 14 december: leerlingen mogen naar huis na laatste ST 
 • dinsdag 15 december: geen school (klassenraad) 
 • woensdag 16 december: geen school (klassenraad) 
 • donderdag 17 december: geen school (klassenraad) 
 • vrijdag 20 december: afhalen rapport door de leerlingen: 
 1. Eerste graad: 1ste en 2de lesuur (8u30-10u10) 
 2. Tweede graad: 3de en 4de lesuur (10u25-12u05)
 3. Derde graad: 5de en 6de lesuur (13u20-15u00) 
De rapporten worden dit jaar uitzonderlijk enkel door de leerlingen alleen afgehaald. 

Lesplanning


De leerlingen van de 1e graad worden altijd op school verwacht voor contactonderwijs. Onder voorbehoud zijn dit de momenten dat de leerlingen van de tweede en derde graad op school zijn na de kerstvakantie. Natuurlijk hopen we dat we iedereen snel voltijds op school kunnen ontvangen!Let op: de derde graad heeft geen drie weken kerstvakantie, wel twee weken en daarna een week afstandsonderwijs.

#ValOp Challenge


Zoals jullie wellicht al gezien hebben heeft de ouderraad ook dit jaar weer een actie gelanceerd rond verkeersveiligheid. Met de #ValOp Challenge hebben ze het dit jaar over een hele andere boeg gegooid, en wordt er gerekend op jullie actieve bijdrage en creativiteit - er zijn mooie prijzen te winnen!

Hieronder vind je nog eens de details over hoe je kan meedoen en wat er valt te winnen, maar laten we vooral niet vergeten waarom ouders hier elk jaar tijd en moeite in steken. Deelnemen aan het verkeer is levensgevaarlijk, hier zijn jammer genoeg dagelijks voorbeelden van te vinden in België. Jullie kennen waarschijnlijk zelf ook wel iemand die verkeersslachtoffer is geworden. Ook BimSem kende in het verleden al verkeersslachtoffers onder de leerlingen, soms met dodelijke afloop. We herinneren ons allemaal ongetwijfeld nog het overlijden van Maarten Decat twee jaar geleden.

Als fietser zijn jullie enorm kwetsbaar en zeker nu de dagen zo kort zijn, maar er is ook goed nieuws: met enkele eenvoudige acties kan je de kansen op een ongeval zeer sterk verkleinen... fluoresceren, reflecteren en een goed licht op je fiets! En het is echt niet nodig om als verlichte kerstboom rond te rijden, alle beetjes helpen. Een kleine moeite toch?


Meedoen en winnen kan door een filmpje te maken over verkeersveiligheid (alleen of met een groepje van maximum 6 leerlingen), en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten dit liken. De hoofdprijs is een bon voor een escape room bij de Gouden Kooi voor je groepje, en daarnaast worden er 50 Moochiebonnen verloot, grote kans dus om een prijs in de wacht te slepen als je meedoet. Alle details over de #ValOp Challenge vind je terug op leerling.bimsem.be. De ouderraad heeft zich ook even laten gaan om het voorbeeld te geven, zoals je hier kan checken.

Eten in de klas


Leerlingen eten deze dagen in de klas. Het is belangrijk dat ze op hun vaste plaats blijven zitten tijdens het eten. Het heeft geen zin om iedereen dan van plaats te laten veranderen, net op het moment dat er geen mondmasker gedragen wordt. Eten doen we dus aan de vaste bank. Tijdens de daaropvolgende pauze kan er buiten met mondmasker bij de allerbeste klasgenoten gezeten worden. 
Kijk maar goed...spot je een knappe dame vol vuur en mét mondmasker? Yes! Safa (4 HUWA) vertegenwoordigt al onze gemaskerde helden van BimSem. Safa, en bij uitbreiding alle gemaskerde helden... BimSem is fier op jullie! Laat het mondmasker jullie glimlach niet doven en hou jullie energie hoog. De examens staan voor de deur, grijp jullie kans om te schitteren. Wij supporteren!

Verloren voorwerpenOp de website kan je zien welke verloren voorwerpen op BimSem zijn gevonden. Ze liggen nog heel deze week op de uitleendienst (dus tot 4 december). Er snel bij zijn is de boodschap!

De foto's van de voorwerpen vind je onder de bol 'praktisch'. Je komt er meteen door hier te klikken. Het zijn er meer dan op de foto's hierboven!

Cadeautjes kopen en de ouderraad steunen? Dat kan!


Met de feesten voor de deur koopt je familie mogelijk online heel wat cadeautjes. Zonder een euro meer te betalen kan je mama of papa (of nog iemand anders) de ouderraad van BimSem toch steunen via Trooper. De ouderraad krijgt een klein percentage van de webshop en kan hiermee de werking ten voordele van uw zoon of dochter financieren.

Je kan bij meer dan 600 winkels terecht. Gebruik onderstaande knop om door je inkopen de ouderraad te steunen:
 
STEUN DE OUDERRAAD VIA TROOPER
Facebook BimSem
Website BimSem
Copyright © 2019 Berthoutinstituut - Klein Seminarie, VZW De Ranken, all rights reserved.

Dit is een interne mail van BimSem. Indien u deze mail per vergissing ontvangt, gelieve deze mail dan te wissen en ons te verwittigen via info@bimsem.be