Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief 2 voor ouders - 18 september 2020
Beste ouders
 
Met  drie weken van het schooljaar 2020-2021 achter de rug geven we u graag wat meer informatie over onze schoolwerking. In deze nieuwsbrief leest u over ons nieuw cafetariasysteem, de schoolfoto's, het aanmelden in schoolware... en natuurlijk ook wat corona-informatie.

Met vriendelijke groeten


De directie en het hele BimSem-team

Wat bij COVID-19?


Wat doet u als uw zoon of dochter zich ziekjes voelt en symptomen van COVID-19 heeft, hij/zij iemand kent die besmet is of als hij/zij naar het buitenland is geweest? We krijgen heel wat vragen van ouders die ongerust zijn. We hebben een en ander proberen samen te vatten in dit schema op de website. Bij twijfel kan u steeds de school bellen. Samen houden we BimSem zo COVID-vrij mogelijk!

Als er een mogelijke COVID-19 besmetting is in de klas, dan brengen we u daarvan op de hoogte. Dat doen we zodra er een testing gaat gebeuren bij een klasgenoot van uw zoon of dochter. Aangezien er vaak getest wordt, ook bij jonge mensen, is de kans groot dat u (mogelijk zelfs meermaals) een dergelijk bericht gaat krijgen. Paniek is dan niet nodig, waakzaamheid kan echter zeker geen kwaad. De brief bevat telkens alle informatie die we kunnen geven binnen de bestaande privacywetgeving. Het heeft dus geen zin om bijkomende info te vragen aan de school. Ook bij een bevestigd positief geval in de klas wordt u (logischerwijze) op de hoogte gebracht, in samenspraak met het CLB. In functie van de omstandigheden van het concrete geval zal er dan met de bevoegde instanties beslist worden hoe we hier op reageren. 

Mondmaskerplicht tijdens de middagspeeltijd

 
De COVID-cijfers zien er niet goed uit, ook niet in het Mechelse. BimSem wordt op dit moment nog relatief gespaard. Toch hebben we vandaag onze eerste leerling die positief testte op COVID-19. De leerlingen en leerkrachten die een hoog risicocontact hadden met deze leerling zijn in quarantaine geplaatst en de betrokken ouders zijn ingelicht.
 
Al voor deze besmetting waren we erover aan het nadenken om de mondmaskerplicht op school te verstrengen. Onze leerlingen houden zich in de gebouwen over het algemeen goed aan de mondmaskerplicht, maar toch stellen we vast dat er hoog risicocontacten zijn op de speelplaats (in het bijzonder tijdens de middagpauze).
 
We verduidelijken nog even wat in het secundair onderwijs als een laag of een hoog risicocontact wordt beschouwd:
 
 • Als een personeelslid of een leerling in het secundair onderwijs besmet is met het coronavirus, dan worden andere volwassenen en leerlingen in de volgende situaties als hoog risico contacten (of nauwe contacten) beschouwd:
  • Een persoon met een ‘face to face’ contact van in totaal minstens 15 minuten bij een afstand van minder dan 1,5 meter (bv. tijdens een gesprek);
  • Een persoon die meer dan 15 minuten in dezelfde ruimte was met de besmette persoon, waarbij niet steeds een afstand van 1,5 meter werd gerespecteerd;
  • Een persoon die direct fysiek contact heeft gehad met een besmette persoon (bv. omhelzen);
  • Een persoon die in direct contact rechtstreeks van een persoon tot persoon is geweest met lichaamsvloeistoffen van de besmette persoon.
 • Een laag risico contact of oppervlakkig contact is iedereen die zich in dezelfde gesloten kamer of omgeving bevond als de besmette leerling of personeelslid, maar zonder cumulatieve contacttijd gedurende minstens 15 minuten, binnen een afstand van minder dan 1,5 meter.

In geen enkele school in Vlaanderen waar alle leerlingen op school zijn, zullen hoog risicocontacten helemaal te vermijden zijn. Toch willen we als school deze hoog risicocontacten zoveel mogelijk terugdringen. Daarom hebben we beslist om de mondmaskerplicht ook in te voeren tijdens de middagspeeltijd. Concreet zullen alle leerlingen tijdens de middagspeeltijd hun mondmasker moeten opzetten, uitgezonderd als ze aan het eten zijn (zowel in de refter als op de speelplaats).
 
De korte speeltijden duren niet langer dan 15 minuten en beschouwen we op dit moment volgens de richtlijnen van de overheid als laag risicocontacten. De mondmaskerplicht geldt dus niet voor de korte speeltijden.
 
Deze beslissing is vandaag gevallen. We zullen uw zoon of dochter ook nog per mail inlichten, maar we willen u vragen om dit tijdens het weekend alvast met hem/haar te bespreken. Dank voor uw medewerking.

Fietsen in de fietsenstalling: bedankt


In de vorige nieuwsbrief vroegen we om uw zoon of dochter te wijzen op het fietsenvrij houden van de schoolomgeving, de kasseistrook tussen de Wondertuin en het gerechtsgebouw in het bijzonder. Ook vanuit de school werd hier extra aandacht aan besteed. We zijn dan ook blij met het resultaat, zo ook de wijkpolitie. Bedankt!

(Klas)foto's

Dit jaar hebben we opnieuw gekozen om de schoolfoto’s via een online platform aan te bieden. De inlogkaarten hiervoor werden deze week met uw zoon/dochter meegegeven. U kan inloggen via de unieke inlogcode vermeld op het kaartje of snel met de QR code. Ook de klasfoto’s worden via dezelfde weg aangeboden.

Bestellingen tot en met 4 oktober genieten van een gratis levering via de school. Het is ook nog mogelijk om erna te bestellen. Deze bestellingen worden rechtstreeks naar jullie adres verstuurd, hiervoor zal er een verzendkost worden aangerekend.    

Aanmelden Schoolware


Ouders van nieuwe leerlingen hebben vandaag een code ontvangen om zich mee aan te melden op Schoolware. Zo kunnen ze de agenda en weldra ook de eerste resultaten van hun zoon of dochter opvolgen. Voor de ouders van bestaande leerlingen blijven de vroegere aanmeldgegevens van toepassing.

Vanaf dit jaar is het overigens voor iedereen mogelijk om het wachtwoord aan te passen

Radio 2 in BimSem
Op Open-Monumentendag ontving BimSem zo'n 1 000 bezoekers in het Hof van Coloma. Dit werd voorafgegaan door een rechtstreekse uitzending van Radio 2 vanuit de spreekkamer van het Hof waarin Koen Van den Noortgate (de directeur van de 2e graad) toelichting gaf over de geschiedenis van dit stadspaleis. Meer informatie vindt u hier.

Leerlingenkaart


Zoals u heeft gezien, hebben al onze leerlingen een nieuwe, schooleigen leerlingenkaart ontvangen. Het is echter geen 'gewone' kaart, maar wel een met een RFID in. Door een klein antennetje in de kaart kunnen we de kaart draadloos lezen. In de loop van de komende maanden en jaren voorzien we steeds meer toepassingen voor deze kaart. 

De nieuwe leerlingenkaart kost wel wat geld. Vanuit de school voorzien we de eerste kaart volledig gratis. We verwachten wel dat de leerlingen er goed zorg voor dragen en ze altijd op zak hebben. Indien er (bv door verlies) een nieuwe kaart nodig is, dan rekenen we daar wel 5 euro voor aan. Gelukkig komt verlies niet te vaak voor, zo leren de afgelopen jaren ons.  

Betalen in de cafetaria


Vanaf maandag is het zo ver: het cafetariasysteem in BimSem wordt volwaardig opgestart. Dat wil zeggen dat uw zoon of dochter naar eigen wens een broodje kan eten, soep kan kopen of een hele warme maaltijd kan genieten. Dit alles zonder vooraf te moeten bestellen. Ook voor u als ouder geeft dat de optie om uw zoon of dochter als het beter uitkomt reeds op school warm te laten eten.

Volgende zaken zijn beschikbaar:
 • in de cafetaria (de bovenrefter): broodjes (met of zonder groenten), soep, saladbar, dessert en volledig middagmaal (bestaande uit soep, warme maaltijd, dessert);
 • in de kelderrefter: broodjes (met of zonder groenten), soep
 • in de refter 1e jaar: broodjes (met of zonder groenten), soep
U krijgt een aparte, persoonlijke mail met daarin de gegevens om de kaart van uw zoon of dochter te activeren. Zo kan u online geld op de kaart zetten en de consumptie van uw zoon of dochter opvolgen. Hoewel leerlingen ook aan de uitleendienst geld op de leerlingenkaart kunnen zetten, vragen we toch om zoveel mogelijk online te werken voor het herladen van de kaart. We proberen cash zo veel mogelijk te weren. 

Aan de hand van de opgedane ervaring dit jaar hopen we de cafetaria volgende zomer tijdens een herinrichting definitief in een nieuw jasje te steken. 
Facebook BimSem
Website BimSem
Copyright © 2019 Berthoutinstituut - Klein Seminarie, VZW De Ranken, all rights reserved.

Dit is een interne mail van BimSem. Indien u deze mail per vergissing ontvangt, gelieve deze mail dan te wissen en ons te verwittigen via info@bimsem.be