Copy
Dags Att Plocka | Vecka 27
Öppna i webbläsaren

Älggräs

Filipendula ulmaria

Älggräs hör till familjen rosväxter och är en av våra mest användbara örter. Den har uppskattats av nordborna sedan urminnes tider. Ett tecken på det är att vi har väldigt många namn för älggräs: älgört, mjödört, byttgräs, ölgräs, läkblad, luktört, bigräs, algräs, karsört, korosor, majgräs, spirea, vinblom, rönngräs, kärrört, brakebuske, vanhävdsört och aleskogsgräs och fler därtill.
 

Bi-tjusare, värkmedicin och ölkrydda


I juli går det knappt att missa älggräsets krämvita blomklasar. De ser ut som tuffsiga små dammvippor, som tronar på 1,5 meters höjd över dikesrenar, ängar, hagar och sankmarker. Ofta brer de ut sig i stora bestånd och täcker in hela öppna ytor, så det är lätt att få syn på dem från vägen. Nästa gång du ser dem, prova att stanna till en stund och lukta på dem. Doften de utsöndrar är helt överväldigande söt och i blomklasarna kan du se bin, humlor och alla möjliga pollinerande insekter kravla runt. Tyvärr helt förgäves, eftersom blommorna inte producerar någon som helst nektar, utan enbart stora mängder pollen. De lurar helt enkelt till sig pollinerare med hjälp av sin söta doft. Det här tricket använde sig biodlare förr i tiden av genom att gnida insidan av bikupor med älgörtens blad. På så vis såg man till att bina trivdes och stannade kvar i kupan.

Doften verkar ha en liknande effekt på människor och förr i tiden tog man tillvara den genom att samla in och hänga upp knippen av blommorna inomhus. Vid festligheter brukade allmogen till och med täcka in hela golvet med älggräs. När det var dags att brygga öl tog man först blad av älggräset och smorde insidan av kärl och byttor med dem. De blev både ordentligt rengjorda och gav ifrån sig en fin smak åt ölet.

Det är tydligen bara bin och människor som uppskattar älggräsets doft. De flesta andra djur verkar göra allt för att undvika den, vilket också går att utnyttja. Du kan plantera älggräs på tomten för att göra din trädgård lite mindre intressant för rådjur. Även om det kanske inte fungerar hundra procent mot rådjur är älggräset i vilket fall vackert att titta på, väldoftande och dessutom kan du använda det som medicin!

Det är nämligen så att älgört innehåller salicylsyra, ett ämne som liknar acetylsalicylsyra, vilket är den aktiva ingrediensen i flera huvudvärkstabletter (bland andra aspirin och treo). Ett te på färska eller nyligen torkade älggräsblommor fungerar smärtlindrande, antiinflammatoriskt, svettdrivande, urindrivande och febernedsättande. Dessutom smakar det väldigt gott. Här finns recept på älggrässte.

För den som inte gillar te kan älggrässaft vara ett godare (sötare) alternativ. Den tillverkas precis som flädersaft och smakar minst lika gott, om inte ännu godare! Många tycker att smaken påminner lite om Jenka-tuggummin. Drick älggrässaft bara vid enstaka tillfällen, eftersom den faktiskt har ganska stark medicinsk verkan. Det är praktiskt när du vill bota huvudvärk och lätt förkylning, men som med alla medicinalväxter gäller det att inte överkonsumera.

Älggrässirap

Sötare förkylningskur får man leta efter


INGREDIENSER

  • 60 klasar älgörtsblommor
  • 1,5 kg socker
  • 1 ekologisk citron
  • 1,5 l vatten

GÖR SÅ HÄR:

Utgå från saftreceptet här. När du har silat av saften och kokat upp den igen kan du helt enkelt låta en del av saften puttra vidare och bli sirap. Det kan ta upp till fyra timmar, lite beroende på hur trögflytande och intensiv du vill ha den. Tänk att vätskan ska kokas ned till ungefär hälften.

Det är viktigt att inte låta den stormkoka utan verkligen se till att den småputtrar konstant på låg värme. För att få en riktigt stark blomsmak tog vi silduken med blommorna och lät den hänga ner i sirapskoket under de första två timmarna. Sedan fick sirapen puttra vidare i ytterligare 1,5 timme (alltså blev sammanlagd koktid 3,5 h), tills den började kännas lagom trögflytande. Häll upp på väl rengjorda flaskor eller burkar. Du kan exempelvis ringla sirapen över pannkakor eller använda den som smaksättare i glass och andra efterrätter.

Vilda kalendern

I säsong och på gång

Blåbär

Brännässla

Cikoria

Fläder

Fårticka

Gran

Groblad 

Hallon

Kantarell

Kärleksört

Maskros

Mjölkört

Pepparrot

Spansk körvel

Strandaster

Svinmålla

Tusensköna

Ängssyra

Vilda kalendern som affisch:

Förbeställning för prenumeranter:

Nu kan du förbeställa ett exemplar av vår nya affisch VILDA KALENDERN. En skördekalender på 30x40 cm med 60 utvalda vilda växter som förekommer vanligt i södra Sverige.

Pris: 220 kr/st Prenumeranter får 20 kr rabatt.
TILL BESTÄLLNING >
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 DAGS ATT PLOCKA, All rights reserved.