Copy
Nieuwsbrief oktober 2021
Bekijk in uw browser
Reserveren voor uw bezoek aan het museum mag, maar is niet noodzakelijk. Reserveren kan via onze website. Ook als u een museumjaarkaart heeft (dan is uw bezoek natuurlijk gratis!). De Wieger houdt zich aan het 'Protocol voor veilig en verantwoord museumbezoek’ van de Museumvereniging. De anderhalve meter afstandsregel is losgelaten. Voor het bezoek aan het museum hoeft u geen coronatoegangsbewijs te tonen, maar voor de (podium-)evenementen is dit wel nodig.
Nu te zien bij De Wieger

Hooggeëerd publiek! Het circus in de beeldende kunst 1900-1950
t/m 7 november 2021

Een eeuw geleden was het circus één van de meest geliefde vormen van vermaak voor jong en oud. Ook voor veel kunstenaars was het circus een bron van inspiratie. In de expositie is te zien hoe onder meer Kees Maks, Leo Gestel, Frits Klein, G.H. Breitner en Gerard Hordijk het circus verbeeldden. Daarnaast is aandacht voor de geschiedenis van het circus, waaronder het bijzondere verhaal van het Deurnese circus ’t Hoefke.

Topstukken uit de collectie
t/m eind 2021

Deze eerste tentoonstelling met Topstukken uit de collectie van De Wieger is ingedeeld in vier stromingen: het realisme, het impressionisme, De Stijl en het kubisme. Te zien is werk van onder meer Edgar Fernhout, Jan Mankes, Gerrit van Blaaderen, Isaac Israëls, Theo van Doesburg, Hendrik Valk, Wobbe Alkema en Dick van Luijn. De basis voor de collectie werd gelegd door arts, schilder en mecenas Hendrik Wiegersma.

In de ateliers:
Monique Rutten - Van hier tot het gouden licht

t/m 7 november 2021

In het oeuvre van Monique Rutten (Heerlen, 1963) staat de mens centraal. En dan vooral: de mens onder de oppervlakte, achter de maskers. Kwetsbaar, puur en echt. Soms pijnlijk in al zijn naaktheid, soms boos, eenzaam of in verzet. In haar kunst wringt het vaak, waarmee ze een stil of openlijk protest tegen opgelegde verwachtingen verbeeldt.

Kijk nou eens! - archeologische vondsten van Hendrik Wiegersma
t/m 19 september 2021 - verlengd t/m 7 november 2021

Een tentoonstelling met de archeologische vondsten van Hendrik Wiegersma. Een (kunst)historische tentoonstelling waarbij wordt ingegaan op de wortels van Deurne en over Hendriks interesse voor de oorsprong van Deurne.

Podium

Nu met ingang van 25 september de coronamaatregelen voor een groot deel vervallen, gaat de Podiumwerkgroep weer nadenken over en starten met het programmeren van podiumactiviteiten in het Groot Atelier.

In de afgelopen periode is door corona vaak nee gezegd tegen optredens binnen; fijn dat dit binnenkort weer mogelijk is.

Kijk bij Agenda op de website wat we van plan zijn!

Ode aan Deurne, De Wieger en Wiegersma: kunstwerk Worteling onthuld

Het kunstwerk Worteling van Jeanne Melief in de museumtuin van De Wieger is geopend. Op donderdag 9 september onthulde directeur Katjuscha Otte in aanwezigheid van een aantal genodigden de boom waar Jeanne vanaf maart 2021 aan gewerkt heeft.

In vijf maanden tijd veranderde de dode eikenstam in een mozaïek kunstwerk. De titel Worteling staat voor je ergens vestigen, maar ook voor groei en ontwikkeling. Wortels gemaakt van glas kronkelen ook door het hele kunstwerk heen.

De kunstenares werkt al jaren met glas en eerder al aan grote boom projecten, zoals de vier-seizoenenboom in het Zandbos in Deurne en de kunstboom in het Duitse Frauenau. Jeanne Melief wil met Worteling graag een bijdrage leveren aan het feit dat Deurne 1300 jaar bestaat. Vanuit dat gegeven ontstond het idee om de eikenstam in de museumtuin nieuw leven in te blazen.

Verder lezen over deze bijzondere boom? Ga dan naar onze website. Daar staan alle elementen uitgelegd!

Foto’s: Wendy van der Wallen en Ton Hartjens 

Tekenlessen zijn weer gestart

De tekenlessen in het Kinderatelier van De Wieger zijn van start gegaan en de potloden, gummen en linialen zijn weer tevoorschijn gehaald! Hieronder een impressie van de eerste lessen. Wat een feest!

Proefles tekenen in de herfstvakantie

Ben jij tussen de 8 en 12 jaar en ben je gek op tekenen? Kom dan gezellig mee tekenen is ons Kinderatelier! In het Kinderatelier geven wij tekenlessen op woensdag en op vrijdag en het goede nieuws is dat je op woensdag 27 oktober een gratis proefles kunt komen volgen. Tijdens de proefles kun je kennismaken met onze tekendocenten en kijken of tekenles in De Wieger iets voor je is. Klinkt dit super leuk, schrijf je dan snel in! Inschrijven kan via de site van Leef Deurne!

Hopelijk tot snel in De Wieger! 

Museumkidsweek: word museuminspecteur!

Van 16 t/m 31 oktober 2021 vindt de jaarlijkse Museumkidsweek plaats. Museum De Wieger nodigt kinderen uit naar het museum te komen (gratis tot 12 jaar) en het museum te inspecteren! 
Als Museuminspecteur kun je tijdens en na je bezoek over het museum vertellen. Door de vragenlijst in te vullen laat je aan andere kinderen weten hoe leuk dit museum is. De Wieger gebruikt jullie antwoorden om nog betere kinderprogramma's te bedenken, en jij maakt kans op mooie prijzen.

Zo doe je mee: klik hier

Bij de balie van het museum ontvang je meer informatie en een leuke button als je deelneemt. 
Museumtuin letterlijk en figuurlijk op de schop
De werkzaamheden in de museumtuin van De Wieger begonnen maandag 20 september. Er wordt een slingerend pad aangelegd door de gehele tuin, waarlangs bloemen en planten geplant worden. In de borders komen informatiezuilen te staan waarop bezoekers meer kunnen lezen over Het tuinpad van mijn vader en Wiegersma’s werk als apotheker. Ook kunnen er kunstwerken geplaatst worden. Het idee is om de tuin meer te benutten als tentoonstellingsruimte (een verlengstuk van de ruimte binnen) en bezoekers zo nog meer te laten beleven bij De Wieger!

Tijdens deze weken kan het terras gewoon gebruikt worden voor een drankje, al kan het zijn dat het wat lawaaiig is. Activiteiten vinden voorlopig niet buiten plaats. 

We verwelkomen u graag in de vernieuwde museumtuin!

Gratis kaarten voor bezoekers - Bij bezoek aan De Wieger of Willibrorduskerk Deurne

Tot en met zondag 24 oktober 2021 ontvangen bezoekers van de Sint Willibrorduskerk en bezoekers van Museum De Wieger in Deurne een bon. Tegen inlevering van de bon ontvangen ze bij een bezoek aan of de kerk of het museum gratis een set kaarten. Bij de Willibrorduskerk is dat een set ansichtkaarten, bij het museum een set kunstkaarten.

De Sint Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne is tot en met 24 oktober alle dagen behalve zaterdag geopend van 14-16 uur.

Cursus 'Zijderoute' door Wil Boetzkes

In het najaar van dit jaar organiseert Wil Boetzkes op 7 maandagmiddagen de cursus ‘De Zijderoute; geschiedenis, architectuur, kunst’. De cursus vindt plaats in De Kluis aan de Kluisstraat 19 in Ommel, gemeente Asten op 11 en 18 oktober, 1, 8, 15, 22 en 29 november 2021, van 14.15 tot 16.15 uur. Aanmelden kan via info@posterheidebrabant.nl.

Meer info via de website.

In de ateliers: Henk Kneepkens en Dorothé Koolen

In de ateliers is van 13 november 2021 tot en met 6 maart 2022 werk te zien van het kunstenaarsechtpaar Henk Kneepkens en Dorothé Koolen.

Over de kunstenaars

Henk Kneepkens is geboren in Venlo (1940). Hij volgde de Academie voor industriële vormgeving in Eindhoven. Werkte een aantal jaren als illustrator bij uitgeverij De Spaarnestad in Haarlem. Trouwt in 1968 met Dorothé Koolen en gaat in Deurne wonen. Hij maakt dan exotische dessins voor Vlisco in Helmond, werkt daarna als freelance illustrator van vooral jeugd -en kinderboeken en als vrij kunstenaar.

Over zijn werk:
“De boom als beeld voor het leven is voor mijn werk bijzonder. Boomfiguren, bosfiguren, vogelbomen en planten vormen beelden van overeenkomst met de menselijke figuur. Ik gebruik vaak de verschijningsvormen van wortels, stam, vertakkingen en bladeren als basismotief.”

Dorothé Koolen is geboren in Helmond (1940). Na de middelbare school volgt ze een opleiding aan de academie in Eindhoven. Voor haar afstuderen maakte ze o.a. een fotoboek over paarden. Na haar opleiding gaat ze een aantal jaren werken en tekenen in een manege, ook in opdracht. Daarna geeft ze enkele jaren teken- en handarbeidles. Als haar drie kinderen wat ouder zijn, gaat ze weer intensiever schilderen en les geven aan eigen groepen.

Over haar werk:
“In de keuze van mijn onderwerpen, paarden en planten, zijn het vaak monumentale vormen die mij aanspreken. Het paard is beeld en beweging, tegelijkertijd licht en donker. Natuur is beeld en beweging en licht en donker. Compositie en licht bepalen hoe ik vorm geef aan het schilderij.”

Henk Kneepkens - krijttekening
Dorothé Koolen - olieverf

Schenking van Renée Smithuis

Een paar maanden geleden is de collectie van De Wieger uitgebreid met een schilderij van Piet van Wijngaerdt (1873-1964), grondlegger van de Bergense School, geschonken door Renée Smithuis. Zij verraste ons vorig jaar ook al met werk van deze kunstenaar: twee Brabantse landschappen uit de zomers die hij doorbracht in Heeze.

Renée Smithuis verzorgde in 2018-19, als gastconservator, een monografische tentoonstelling over Piet van Wijngaerdt in het Stedelijk Museum te Alkmaar. De aan de Rijksacademie in Amsterdam opgeleide Van Wijngaerdt maakte rond 1912-13 de ommezwaai naar het modernisme. Met zijn publicatie van zijn ideeën over vernieuwing in de kunst gaf hij het theoretische fundament aan het donkere, kubistische expressionisme dat verbonden is met de kunstenaarsplaats Bergen. Hoewel Van Wijngaerdt altijd is beschouwd als een Amsterdamse schilder, heeft Renée in haar catalogus bij de tentoonstelling aangetoond dat hij wel degelijk ook in Bergen heeft gewerkt, waar hij grote invloed had op de kunstenaars van de Bergense School. 

In deze catalogus, die in de bibliotheek van De Wieger is in te zien, staat ook het nu door haar geschonken bloemstilleven Aronskelken afgebeeld.

Gedurende zijn hele loopbaan schilderde Van Wijngaerdt bloemstillevens; dit schilderij behoort tot een periode waarin hij een sobere compositie gebruikte, in donkere kleuren, waarin de witte aronskelken helder oplichten. Niet lang daarna zouden zijn bloemstillevens feller en expressionistischer van kleur worden, zoals in zijn Rode en gele chrysanten, een schilderij dat ook tot onze collectie behoort en een mooi contrast vormt met deze nieuwe aanwinst.

Terugblik Vriendendag

Op 21 september jl. kon eindelijk weer een Vriendendag voor Vrienden van De Wieger plaatsvinden!

Kunstenaars Jan Althuizen en Jolanda Tielens hielden beiden een lezing/praktijkles. In de aanwezigheid van de Vrienden zetten zij vanaf het begin een schilderij op. Althuizen demonstreerde zijn unieke aquareltechniek met strepen wit vetkrijt en na een uur had hij al (het begin van) een mooi peellandschap gereed. Op de binnenplaats van het museum liet Tielens zien hoe ze met olieverf te werk gaat en schilderde een voorstelling met een boom en raampartij, terwijl ze vertelde over haar schildertochten in de Peel en 'In de ban van de Aa'. 

Inge van Beek, lid van de museumwerkgroep, verzorgde een rondleiding door het museum.
Op deze dag werd ook het 'Wiegertje' gepresenteerd en geproefd: een petitfourtje met het nieuwe logo van museum De Wieger.

Hieronder een terugblik in beelden van deze geslaagde dag!

Foto’s: Wendy van der Wallen 
Website
Website
E-mail
E-mail
LinkedIn
LinkedIn
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
YouTube
YouTube
Copyright © 2021 De Wieger, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp