View this email in your browser
                        Küppersweg 7
                        NL- 2031 EA  Haarlem
                             I :  www.wijnvriend.nl
                          E : wijn@wijnvriend.nl
                          T : 0031655138445

Wijnbrief Lente 2019

Beste Wijnvrienden,                                                                                             Haarlem, 1 april  2019
 
U leest onze wijnbrief van Lente 2019.
Vers terug uit Parijs, met zijn vele fijne natuurwijn bistrots. Tjonge wat een geweldig aanbod is daar toch. Volgende week ook nog even naar Arles, La Remise, voor de lekkerste natuurlijke zuidwijnen. We zitten dus boordevol zin om weer aan de slag te gaan met onze eigen wijn.

Dat we een beetje laat zijn met deze wijnbrief, komt ook doordat de 2018’s lang nodig hebben voor ze klaar zijn. Een hete zomer, een extreem vroege oogst (Nicolas Renaud van Grillons begon op 12 augustus). Hogere niveaus van suiker, matig zuur en veel materie vragen langer om in balans te komen.
 
Maar nu. Met de komst van de lente komen ook de eerste 2018’s en krijgt de begeestering ons weer helemaal te pakken. Want wat zijn ze lekker, die 2018’s.
Zoals u weet wordt van ieder jaar wel door íemand beweerd dat het een ‘topjaar’ is, maar veel franse 2018’s steken echt met kop en schouders boven de laatste 3 à 5 jaar uit. In veel streken zijn uitbundige, volle, gebalanceerde wijnen gemaakt en vaak ook nog eens véél (helaas geen reden tot prijsverlagingen, ook altijd wat). Maar plaatselijk hebben wijngaarden wel te lijden gehad van hagel en storm eind juli, zodat daar de oogst toch weer klein is. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Gramenon, we komen daar de komende maanden nog op terug, en bij Mas del Perie in Cahors. Maar dat beetje wat er is, is eveneens erg goed.
 
We hebben nu vooral de nieuwe (2018-) oogst van oude bekenden en nieuwe cuvées van hen. Later in het voorjaar stellen we u weer een paar nieuwe wijnboeren voor.
In deze brief: onze zeewijn uit de Muscadet van Moulin de la Gustais, de sappige en vrolijke Tue Boeufs uit de Loire, de fluweel-chique Lapierres uit de Beaujolais, de aardse Maupertuis’ uit de Auvergne, de compacte en levendige Cahorswijnen van Mas del Perié en de nieuwe oogst pinot noir (2017) van Enderle & Moll uit Baden. En, voor de grote dorst, de zonnige witte Riesling liters van Dennis Wolf.


Terzake. Voor praktische informatie: zie het einde van deze wijnbrief. Hier melden we kort:
De ophaaldag is, nog net op tijd voor uw paasmaaltijd: 
zaterdag 20 april tussen 11.00 en 13.00 uur, Küppersweg 7 in Haarlem. Of ieder ander moment, maar op afspraak.
Bezorgen doen we in principe binnen 72 uur na uw bestelling, maar pas vanaf dinsdag 16 april.
We zouden het fijn vinden als uw bestelling uiterlijk donderdag 18 april bij ons binnen is. Van sommige wijnen is de voorraad beperkt, dus snelheid kan geen kwaad.
Minimum bestelling: 6 flessen, ook gecombineerd. Uiteraard kunt u ook uit onze vaste voorraad bestellen, kijk op de website.


Ik verheug me op uw reactie.

Henk Struijs
De Wijnvriend
Moulin de la Gustais 2018, Muscadet

Van domaine Haute Fevrié, brengen we al jaren maar één wijn uit hun uitgebreide gamma, de voordeligste en direct de lekkerste: de Muscadet sur Lie van 50 jaar oude wijnstokken. Meer heb je niet nodig. En een voorjaar zonder deze wijn kan niet.
Geweldig als aperitief en bij alles uit de zee. Je ruikt de zee, je proeft de branding.

 
Moulin de la Gustais 2018 (w)    € 8,70
 
Ga hier naar Moulin de la Gustais op de website en om te bestellen.
Clos du Tue Boeuf - Cheverny/ Loire

De broers Puzelat van clos du Tue Boeuf zijn natuurwijn tovenaars van het eerste uur. Ze maken verrukkelijke wijn voor altijd en overal. Elegant, uitbundig, zwoel, verleidelijk, sappig. Ook deze wijnen mogen niet ontbreken dit voorjaar, op het borreluur of de maaltijd daarna. Of daarvoor.
De nooit stilzittende Thierry Puzelat heeft ook wat nieuwtjes, kijk maar.

 
Vin Blanc 2018. Van sauvignon, speciaal gemaakt voor degenen die menen niet van die druif te houden. Fruitig, druivig, zinderend, heerlijk.
Heette tot deze oogst P'tit Blanc du Tue Boeuf; ook de naam is nu terug naar de essentie. 
 
Vin Rouge 2018. Van gamay. Net zo fruitig als die uit de Beaujolais, maar wat kruidiger. Sappig, energiek, gul..
 
Coteaux du Giennois 2015. Nieuw bij Tue Boeuf, deze rode wijn uit het dorp Gien, richting Sancerre. Van 75% gamay, de rest pinot-noir.  En uit het mooie jaar 2015, dus nu helemaal in balans. Fruit en body.
 
Rouillon 2018. Altijd de meest typische Tue Boeuf, van gamay 50%, de andere helft pinot-noir. De een voor het uitbundige fruit, de andere voor de diepgang. Vrolijk maar gedistingeerd, een rebel in maatpak.

Er zijn nog meer Tue Boeufs, maar deze brief is al lang genoeg, dus zie daarvoor de website. 

 
Vin Blanc 2018   (w)                   € 12,40
Vin Rouge 2018  (r)                    € 12,40
Coteaux du Giennois 2015 (r)   € 16,95
Rouillon 2018 (r)                         € 15,95

 
Ga hier naar Tue Boeuf op de website en om te bestellen.
Domaines Lapierre – Beaujolais
 
Een lente zonder die heerlijke gouleyante huiswijn van Lapierre, de Raisin Gaulois, dat kan natuurlijk niet. Van gamay, puur meeslepend druivensap. In de geur een suggestie van Beaujolais Nouveau, in de mond toch meer diepte en lengte.
De Raisins Gaulois 2018 is van de jonge stokken van de Morgon. Hij is net weer anders dan de Cambon hieronder, brutaler, feller.
Komt over als ongecompliceerd, gelukkig, maar alleen grote wijnmakers kunnen dit maken. Geniaal
is het. Dé alternatieve energiebron bij uitstek, we wachten nog op overheidssubsidie.

Daarnaast hebben we de gróte Morgon 2018, één van de eerste natuurwijnen en nog steeds een enorm genot om te drinken. Zie de website voor deze wijn.
Ook Marie Lapierre op château Cambon heeft van de oogst 2018 iets héél lekkers gemaakt. Uitzonderlijk levendige, sappige, fruitige, fluwelige gamay's, met de bekende natuur-Beaujolais doordrinkfactor. Degenen die de Nouveau 2018 van Cambon hadden, kunnen er over meepraten.
De château Cambon 2018 heeft nu, na 6 maanden langer rijpen, natuurlijk meer body en inhoud naast het levendige fruit. Komt in rood, en dit jaar gelukkig ook weer in de onovertroffen, frisse en gulle rosé.

Twee dingen zijn makkelijk: de druivensoort is steeds gamay, de kleur is rood!
 
Raisins Gaulois 2018                                 €   10,90
Idem in 10 liter Drinking out of the Box   € 104,00
Château Cambon Rouge 2018                  €   12,70
Château Cambon Rosé 2018                    €   12,70
Ch. Cambon Brouilly 2018                        €   16,50


Zie voor nog meer cuvées de website.

 
Ga hier naar de Lapierres op de website en om te bestellen.
Jean Maupertuis - Auvergne

Karakter. Dat is wat me te binnen schiet als ik deze wijnen drink. Behalve dat speciale dat natuurwijn zo lekker maakt, behalve het fruit dat gamay en pinot noir zo lekker maakt, behalve die lichte rode kleuren, behalve het aardse van wijnen uit dit vulkanische gebied in de Auvergne, is er nog iets meer. Namelijk dát allemaal bij elkaar: karakter. En het verlangen naar méér daarvan. Gevaarlijke wijn dit.
We hebben een aantal verschillende cuvées gamay. Wat moet je ervan zeggen? Ze zijn allemaal verschillend, en allemaal ontzettend lekker. Ze delen hun aardsheid, hun heldere rode fruit.
De Pierres is de lichtste en fruitigste, de Gauillaume de volste en krachtigste (al is dat een relatief begrip), de Plage de meest verfijnde en subtielste. De Neyrou heeft het fijne, aardse en rode fruit van de pinot-noir, lijkt wel wat op soortgenoten uit de Elzas, maar dan speelser. De ene rosé is ondeugend en fris, de ander, de Lave, wat dieper en serieuzer (al is ook dat een relatief begrip). De Bulles is de bruisende rakker waar u zomaar verliefd op zult worden.


Les Pierres Noires 2018 (r)             € 13,95
La Guillaume 2018 (r)                      € 15,20
La Plage 2018 (r)                              € 15,20
Neyrou 2018 (r)                                € 15,20
Gris Clair 2018
(rosé)                        € 12,40
Lave Grise 2018
(rosé)                      € 15,20
Pink Bulles 2018
(rosé bubbels)          € 14,30
 
Ga hier naar Jean Maupertuis op de website en om te bestellen.
Mas del Perié - Cahors
Ooit één van de gróte wijngaarden van Frankrijk, maar door allerlei oorzaken wat in de vergetelijkheid geraakt. Tot De Wijnvriend er een paar jaar geleden mee kwam! Want, deze wijn is opnieuw gróóts, nu hij in een wat lichtere en toegankelijker stijl wordt gemaakt. En bij ons ook helemaal natuurlijk.
De rode wijn wordt gemaakt van malbec,oftewel cot of auxerois rouge. Dat is weer eens wat anders dan de usual suspects cabernet, merlot etc.
Maar onbekend maakt onbemind, en het beetje reputatie die de malbec heeft steunt op van die 15% alcohol-blockbursters uit Chili en omstreken. Niet onze smaak.
Maar gelukkig, er bestaan ook toegankelijke, volle en zachte malbecs, waarvan de beste die van Mas del Perié van Fabien Jouves is. Puur natuur, zuiver, lekker, ánders.
Laatst dronken we blind één van de laatste flessen 2014. We wisten niet wat we proefden! Letterlijk en figuurlijk. Wat een verrukking! Dus, snel naar Fabien gebeld, waar bijna alles al op bleek. Maar gelukkig had hij nog wel wat van de Haute Cote de Fruit, zijn basiscuvée, bij iedere goede wijnboer altijd één van de beste wijnen. Niet te verwarren met de Haute Cote de Nuits uit de Bourgogne.

Haute Cote de Fruit 2018. Rode wijn van100% malbec. Sappig en gouleyant, met olijf, amandel, bramen, beetje tijm, snufje laurier, veel smaak en energie, zonder zwaarte.
Les Escures 2018, rood, malbec van 30 jaar oude stokken. Combineert terroir met een zuiver en natuurlijk karakter en een zachte en gulle expressie. Stevig en vol, maar ook zijdezacht, kruiden en bramen en een hint van vuursteen.
Les Agudes 2018, witte wijn van sauvignon blanc, sauvignon gris, chardonnay, semillion. Klinkt complex, maar dat is deze wijn helemaal niet, ondanks bakken vol karakter. Bloemen, wit fruit, vol, vief en sappig, aromatisch en verkwikkend.
Eén probleem: we hebben er heel weinig van.
Les Pièces Longues 2017, wit, van 100% chenin, de Loire druif die Fabien hier 12 jaar geleden heeft geplant. Experimentje. Maar hij doet het hier fantastisch! Laag rendement, een jaartje rijping op conische foeders van 500 liter. Heeft het rijke van een goede chenin, tegelijkertijd een honingachtige èn een droge impressie. Zuiver, puur natuur, heel aromatisch, vol, krachtig, verrukkelijk.


Haute Cote de Fruit 2018 (r)        € 10,60
Les Escures 2018 (r)                    € 13,20
Les Agudes 2018 (w)                   € 13,80
Les Pièces Longues 2017 (w)     € 20,50

 
Ga hier naar Mas del Perie op de website en om te bestellen.
Enderle & Moll - Baden, Duitsland
 
Dit zijn van die wijnen die we met genoegen allemaal zelf zouden opdrinken. Zo lekker, zo energiek, ontspannend en boeiend. Maar ja, de dokter, de gezondheid...en we hebben nog wel meer waar we gek op zijn.
Maar als we het u nou gewoon niet vertellen? Dan moeten we wel...
Maar goed, hadden we maar geen wijnimporteur moeten worden, dus het is u gegund, één van de lekkerste rode wijnen van Duitsland. Vinden wij. Op en top pinot noir, met weelde, fruit en verrukking.
 

Enderle & Moll - Pinot Noir basis 2017 (r)        €  14,40

Zie voor meer cuvées van Enderle & Moll de website

 
Ga hier naar Enderle& Moll op de website en om te bestellen.
Dennis Wolf - Pfalz, Duitsland
 
Dennis Wolf, op de drempel om zijn ouders’ wijngoed over te nemen en van nieuwe energie te voorzien, doet dat als eerste met de droge Riesling literflessen. Bij veel Duitse wijngoederen zijn die het sluitstuk, met hoge rendementen (100 liter per hectare is geen uitzondering) en stijf van de sulfiet. Zo niet bij Dennis. Die maakt een wijn met een prima 55 hl/ha en 28 mg/l sulfiet. Dat is echt heel goed. Ik ken meer dan een handjevol 'natuurboeren' die het slechter doen.
Een no-nonsens, zuivere, gulle, sappige en dorstwekkende wijn voor de grote dorst. Maar ook duidelijk Riesling, met zijn fijne bloemengeur en het snufje petrol, zoals het hoort. En na een uitbundige avond, dus ook nog gezond weer op! 


Dennis Wolf - Riesling Trocken 2018, literfles  € 8,50
 
Ga hier naar Dennis Wolf op de website en om te bestellen.
Totaallijst Lente 2019
  prijs in      prijs in proef- prijs
    per fles lente lente doos proef-
      doos doos   doos
Domaine Haute Fevrie, Muscadet            
Moulin de le Gustais 2018 w € 8,70 2 € 17,40 1 € 8,70
             
Clos du Tue Boeuf, Loire            
Vin Blanc 2018 w € 12,40 2 € 24,80 1 € 12,40
Vin Rouge 2018 r € 12,40 1 € 12,40 1 € 12,40
Coteaux Giennois 2015 r € 16,95        
Rouillon 2018 r € 15,95        
             
Domaines Lapierre, Beaujolais            
Vin Gaulois 2019 fles r € 10,90 2 € 21,80    
Vin Gaulois 2019, 10 liter box r € 104,00        
Chateau Cambon rood 2018 r € 12,70        
Chateau Cambon rosé 2018 rosé € 12,70        
Cambon Brouilly 2017 r € 16,50        
             
Jean Maupertuis, Auvergne            
Pierres Noires 2018 r € 13,95 1 € 13,95 1 € 13,95
La Guillaume 2018 r € 15,20        
La Plage 2018 r € 15,20        
Neyrou 2018 r € 15,20        
Gris Claire 2018 rosé € 12,40        
Lave Grise 2018 rosé € 15,20        
Pink Bulles 2018, rosé Bubbels rosé € 14,30        
             
Mas del Perie, Cahors            
Haute Cote de Fruit 2018 r € 10,60 2 € 21,20 1 € 10,60
Les Escures 2018 r € 13,20        
Les Agudes 2018 w € 13,80        
Les Pièces Longues 2017 w € 20,50        
             
Enderle & Moll, Baden, Duitsland            
Pinot-noir basis 2017 r € 14,40        
             
Dennis Wolf, Pfalz, Duitsland            
Riesling Trocken 2018, literfles w € 8,50 2 € 17,00 1 € 8,50
             
TOTAAL     12 € 128,55 6 € 66,55
      6 wit   3 wit  
      6 rood   3 rood  
           

Prijs Lentedoos 12 flessen (6 wit, 6 rood):  € 128,55 (excl. evt. bezorgkosten)
Prijs Proefdoos 6 flessen (3 wit, 3 rood):  € 66,55 (excl. evt. bezorgkosten)

De prijzen zijn inclusief 21% BTW.
 
Klik hier voor alle wijnen uit dit aanbod en om ze te bestellen
Klik hier om naar dit totaaloverzicht te gaan op de website en om te bestellen.
Practische informatie:
 
Afname:              De minimum afname is 6 flessen totaal.
Looptijd:              Als u uw wijn komt halen,stellen we het zeer op prijs als u uw 
                           bestelling uiterlijk donderdag 18 april doorgeeft.
Afhaaldag:          Zaterdag 20 april tussen 11.00 en 13.00 op Küppersweg 7, Haarlem.
                           Of een andere dag op afspraak. 
Bezorgen:           binnen 3 dagen na uw bestelling, ijs en weder dienende.
                         
Komen deze data u niet uit, dan maken we een aparte afspraak.

Bezorgtarief:       Amsterdam, Haarlem: € 9,00
                           Elders: tot 12 fln= € 12; 24= €14,00; 36= €16,00; 48= €17,50. 
                           Zie ook onze website.
Betaling:             Binnen 1 week na levering per ING bank
                           NL59INGB0004044828  van De Wijnvriend in Haarlem.  _______________________________________________________________________________________
De Wijnvriend:   IBAN: NL59INGB0004044828, KvK: 34067229, BTW/TVA: NL 773.096.62B01
                                              
 
                    De Wijnvriend – al 30 jaar
de lekkerste Vins Naturels

 
Copyright © 2019 De Wijnvriend, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp