Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser

Een droge lente, maar groeien dat het doet!


Er waart op de sociale media een mooi verhaal rond van Susan Blanco, over de corona-crisis met als titel 'maar de lente wist het niet'. Het is een mooie beschrijving van alle bijzondere, spannende, rare dingen die nu gebeuren in deze corona-tijd, terwijl de lente gewoon haar vrolijke gang gaat en zich nergens wat van aantrekt.
Want lente is het, ontzettend droog, maar ook ontzettend zonnig. En omdat we gelukkig ons land kunnen beregenen met grondwater, staat alles er fantastisch bij. Wij zijn heel tevreden als we op dit moment rond kijken op het land. Alles komt goed op en staat te glimmen in de lentezon. Het barst van de lieveheersbeestjes dit jaar en ook dat vinden we fijn om te zien. Dus ja, terwijl de wereld van de mensen even flink op zijn kop staat, trekt de lente zich er gelukkig niks van aan.
 
                    De lijsterbes op ons land staat in volle bloei!

Hergebruik van de tassen

Neemt u ons niet kwalijk dat we u periodiek weer even herinneren aan de tassen. Die gebruiken we namelijk heel graag opnieuw. Dat is wel natuurlijk wel zo duurzaam. Vandaar dat we u met enige regelmaat vragen om de tas weer aan de deur te zetten. Daarbij vragen we u wel om alleen de tassen terug te geven die nog heel en schoon zijn, en waar geen ander papier in zit.

Ook helpt u ons enorm als u de tas even netjes opvouwt door de zijkanten naar binnen te vouwen en de bodem plat tegen de tas aan te vouwen. De groentezakjes hoeven we niet terug, die mogen, net als gescheurde of modderige tassen, bij het oud papier. 

Zo helpt u ons de tassen her te gebruiken zonder dat we er heel veel tijd aan kwijt zijn.  En dat is fijn, want wij zijn druk bezig om uw verse radijsjes te oogsten, tussen uw sla te schoffelen en uw pompoensoepje voor volgend jaar te planten. 

Heel hartelijk dank voor uw medewerking, én de tassen natuurlijk!

De piepers zijn op!

Aan alles komt een einde... ook aan die enorme berg aardappels waar we de hele winter van hebben genoten. Terwijl we nog even moeten wachten op de het groeien van de nieuwe oogst zult u het even moeten zien te eh...rooien zonder aardappels in uw pakket. 

Wij verwachten de nieuwe oogst in juli, die krijgt u dan af en toe in het pakket als lekkere nieuwe aardappel. Maar omdat het land in de zomer vol staat met ander lekkers, wachten we tot oktober om het wekelijks leveren van aardappels weer te hervatten.

In eerdere nieuwsbrieven gaven we aan dat we de aardappels helemaal uit het pakket wilden halen om aparte aardappelroutes te gaan rijden. We hebben onderzocht hoe we dit konden realiseren, maar dit is op dit moment voor ons niet haalbaar. Vandaar dat, vanaf oktober, de aardappel toch onderdeel blijft van het pakket. We hopen dat u toch blijft genieten van onze lekkere aardappels.

 

Koolrabi; een sappige gekke knol


De komende tijd krijgt u met enige regelmaat groene of paarse koolrabi in uw pakket. Deze vitaminerijke knol is lekker sappig en fris van smaak. In tegenstelling tot de meeste knollen groeit koolrabi boven de grond en is het knolletje eigenlijk een verdikking van de stengel. 

Het blad van koolrabi is ook eetbaar en lekker in een soepje of in een groene smoothie. Maar het gaat natuurlijk om het knolletje; even schillen en dan is het de kunst niet gelijk de hele koolrabi op te snoepen, want die is altijd verrassend lekker.

Koolrabi is dan ook heerlijk in een salade, bijvoorbeeld met appel en radijs:

salade van koolrabi met appel en radijs

Wat minder gebruikelijk is een soep van koolrabi, maar ook dat schijnt een aanrader te zijn. Die gaan we eens proberen:

koolrabisoep met geroosterde radijs/
 

Radijs, some like it hot

Er waren tijden dat radijzen een van de eerste eigen oogsten waren in het voorjaar, maar nu we beschikken over twee tunnels en het voorjaar wat warmer van start lijkt te gaan, is dat niet meer zo. Toch blijven deze blozende pittige knolletjes verbonden met de Nederlandse lente. 
Ach radijs, wat moeten we er van zeggen. Superlekker met een dipje bij de borrel, op een boterham met roomkaas... maar ook heel lekker in een simpele spread:

Radijsspread met bieslook:
  • 75 gram volle kwark
  • 75 gram roomkaas
  • 50 gram radijs
  • 50 gram wortel
  • 1 el bieslook
  • 1 el peterselie

Meng de kwark en de roomkaas. Rasp de radijs en de wortel. Snijd de kruiden heel fijn. Meng de radijs, wortel en kruiden door de kwark.

Mmm....rabarber!

Voor veel groentes in uw groentepakket moeten wij een hele serie aan handelingen verrichten: Teeltplan maken, grond voorbereiden al dan niet met mest, zaaien, uitplanten, water geven, schoffelen, en dan ja hoor...oogsten. Rabarber maakt het ons iets makkelijker, dat is namelijk een vaste plant en die komt ieder voorjaar, in haar eigen hoekje, uit zichzelf weer op. Daar hoeven we  weinig aan te doen, behalve hier en daar een hapje mest, een slokje water en een bemoedigende knipoog. Het is een flinke plant die wel 20 jaar oud kan worden. Tjonge! 
Rabarber wordt al 5000 jaar door mensen gecultiveerd. Eerst in Azie waar de wortel als geneesmiddel werd gebruikt. Maar pas 300 jaar geleden bedacht de Britse hofbotanicus dat je de stelen ook kunt eten en, jawel, zelfs lekkere taartjes van kunt bakken. Een belangrijke doorbraak in de wetenschap, als u het ons vraagt. Hieronder een aantal historisch lekkere taarten:

Een lekker kruimeltaartje met iets minder suiker:
Rabarberrumble-taart met dadels

Voor de fijnproever:
Rabartaart met pistache en amandel

Een koolhydraatarme smaakbom:
Koolhydraatarme rabarbercake

 
Links bosuitjes in de tunnel, rechts bloeiende planten van de tuinboon
Copyright © *|2018/ de lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.

Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

 






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Biologische Tuinderij De Lijsterbes · Koningsholster 60 · Beek - Ubbergen, 6573 VV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp