Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Νοεμβρίου 2019


Newsletter

 

Κάθε φορά που αναλαμβάνει νέος ή νέα Υπουργός Παιδείας εισάγει μια σειρά από αλλαγές, που όπως είναι λογικό, σε κάποιους από εμάς αρέσουν και σε κάποιους όχι. Εδώ και μερικά χρόνια παρέχεται η θεσμική και μη θεσμική, δυνατότητα online δημόσιας διαβούλευσης, όπου μπορεί κάθε άτομο με πρόσβαση σε υπολογιστή να τοποθετηθεί και να κάνει τις δικές του προτάσεις ή να σχολιάσει. Επιπλέον, υπάρχουν διαδικασίες τοποθέτησης και διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικοτήτων.
 
Την ίδια στιγμή, και ενώ θεσμοθετημένες ή μη συζητήσεις εξελίσσονται, γεγονότα ήδη συμβαίνουν και επηρεάζουν όχι μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά και την εκπλήρωση των προγραμμάτων και των σχεδίων μας. Οι καταλήψεις των πανεπιστημίων, το κλείσιμο των δρόμων και οι Ρουβικωνικού τύπου διαμαρτυρίες είναι και πάλι στο προσκήνιο και το ερώτημα που τίθεται -χωρίς πρόθεση τοποθέτησης επί της ουσίας, αλλά μόνο επί της διαδικασίας- είναι κατά πόσο αυτές οι αποφάσεις που λαμβάνονται από λίγους, υλοποιούνται από ακόμα λιγότερους και επηρεάζουν πάρα πολλούς, μπορούν να θεωρηθούν δημοκρατικά ειλημμένες.
 
Ωστόσο ισχύει και εδώ ό,τι σχεδόν σε κάθε περίσταση, παθαίνουμε δηλαδή, αυτά που αφήνουμε χώρο, που επιτρέπουμε να μας συμβούν. Όταν, δηλαδή, είμαστε ανενεργοί ως πολίτες, ως φοιτητές ή ως επαγγελματίες του κλάδου μας, χωρίς συμμετοχή και δημιουργική παρουσία, χωρίς τεκμηριωμένες προτάσεις, χωρίς πρωτοβουλίες, τότε αφήνουμε περιθώριο να διαμορφώνονται πράγματα για εμάς, χωρίς εμάς.

Σημαντικά links

Το SingularityU Summit επιστρέφει στην Ελλάδα στις 11 & 12 Νοεμβρίου 2019

 
Το SingularityU Greece Summit επιστρέφει στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μουσικής στις 11-12 Νοεμβρίου 2019, με θέμα: «Vision Forward». Διακεκριμένοι ομιλητές, όπως μεταξύ άλλων, ο David Roberts, o Ramez Naam και ο Αmin Toufani, θα μυήσουν το κοινό στον κόσμο των εκθετικών τεχνολογιών και θα μοιραστούν μαζί τους το όραμα για την επόμενη ημέρα. 
Περισσότερα

Εργασία & μάθηση μαζί: Ανασχεδιασμός πολιτικών ανθρώπινου δυναμικού για σχολεία
 

Το προσωπικό που εργάζεται στα σχολεία είναι το πιο σημαντικό «κεφάλαιο» για τα σημερινά εκπαιδευτικά συστήματα, τόσο εκπαιδευτικά όσο και οικονομικά. Στόχος της παρούσας έκθεσης είναι να παράσχει καθοδήγηση για τον σχεδιασμό πολιτικών ανθρωπίνων πόρων που ενισχύουν, αναγνωρίζουν και διατηρούν τις θετικές επιπτώσεις που έχουν οι δάσκαλοι, οι σχολικοί υπεύθυνοι και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων στους μαθητές τους.

Περισσότερα
 
Δύο μετάλλια, πολλά χαμόγελα στην Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής 

 

Δεκάδες μαθητές γυμνασίου και λυκείου, από δώδεκα βαλκανικές χώρες και την Ιταλία, διαγωνίσθηκαν στην 27η Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής BOI (Balkan Olympiad Informatics) που διεξήχθη στην Αθήνα. 
Περισσότερα


 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Υπ. Παιδείας: Επτά παρεμβάσεις για την τρέχουσα χρονιά

Τροπολογίες σε επτά επί μέρους τομείς για όλες τις κλίμακες της εκπαίδευσης καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, με στόχο, όπως επισημαίνει τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Αφορούν μία ευρεία γκάμα ζητημάτων από τους σημαιοφόρους στα δημοτικά έως τη λειτουργία των πρότυπων και πειραματικών σχολείων και τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. 
Περισσότερα

To KinderDocs 2019 – 2020 επιστρέφει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!


Το θέμα της εφηβείας, των ανθρώπινων σχέσεων και της εκπαίδευσης, καθώς και οι συνέπειές τους στα παιδιά και τους νέους διαπερνά όλο τον κορμό του φετινού προγράμματος, που περιλαμβάνει 28 βραβευμένα ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, 13 εκ των οποίων ελληνικές πρεμιέρες.
Περισσότερα

Υποχρεωτική η φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία -Το νέο σχέδιο νόμου

Με νέα ρύθμιση που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή καθίσταται υποχρεωτική η φοίτηση παιδιών προσφύγων, αιτούντων άσυλο, στα σχολεία της χώρας. Οι εν λόγω διατάξεις για την υποχρεωτική φοίτηση των προσφυγόπουλων περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Περί Διεθνούς Προστασίας», που κατατέθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη -και όχι το υπουργείο Παιδείας.
Περισσότερα

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2018 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας