Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Μάιος 2019


Newsletter

 

Οι πολλαπλές τροποποιήσεις και αναδιατάξεις του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με τη συγχώνευση, κατάργηση και ίδρυση νέων πανεπιστημίων, σχολών ή τμημάτων - πολλές φορές ίδιου ή παρεμφερούς αντικειμένου σπουδών -, οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στην παγκοσμιοποιημένη πλέον αγορά εργασίας και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τον εκθετικό ρυθμό ανάπτυξης της νέας τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τη φύση του ελληνικού σχολείου, που δεν ευνοεί την αυτογνωσία και τη λήψη απόφασης από μέρους του μαθητή, καθιστούν την ύπαρξη ενός ορθά διαρθρωμένου συστήματος συμβουλευτικής επαγγελματικού και ακαδημαϊκού προσανατολισμού επιτακτική ανάγκη. 
Σήμερα λειτουργεί η συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού αποσπασματικά και στο περιθώριο της σχολικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην υποστηρίζονται αποτελεσματικά στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους. Παράλληλα, οι νεοεισαχθέντες στις σχολές τους φοιτητές βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με προγράμματα σπουδών πολύ διαφορετικά από αυτά που φαντάζονταν κατά την επιλογή της σχολής τους.
Ο ακαδημαϊκός προσανατολισμός αποτελεί βασική παράμετρο στην επιλογή της κατεύθυνσης σπουδών. Οι μαθητές επιλέγουν κάποιες φορές μία ακαδημαϊκή σχολή με βάση το μακροπρόθεσμο μέλλον και τις προοπτικές απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις γενικές και ειδικές γνώσεις που θα αποκτήσουν στην ακαδημαϊκή τους πορεία, καθώς και τις πραγματικές δυνατότητες που απορρέουν από αυτήν.  Σε μια εποχή όπου η σχέση τομέα σπουδών και επαγγελματικής πορείας δεν διατηρεί πλέον την αυστηρή αντιστοίχιση του παρελθόντος, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο και σταθερό πλαίσιο αλληλεπίδρασης και διαλόγου μεταξύ δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα συμμετέχουν διδάσκοντες και διδασκόμενοι και από τις δύο πλευρές. Η σύνδεση των εκπαιδευτικών βαθμίδων μεταξύ τους, αλλά και παράλληλα με την αγορά εργασίας, θα οδηγήσει σε πιο εύστοχες και γόνιμες επιλογές τους νέους ανθρώπους που οραματίζονται την επαγγελματική τους πορεία.Σημαντικά links

Οι εθελοντές – φοιτητές που κάνουν πράξη τον ακαδημαϊκό προσανατολισμό

  
Εσύ ξέρεις τι θέλεις να σπουδάσεις; Με αυτό το ερώτημα έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου καθώς πλησιάζουν οι Πανελλαδικές και καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Πόσοι από εμάς όμως σκεφτήκαμε στα φοιτητικά μας χρόνια ότι τελικά δεν ήταν η Σχολή μας όπως την περιμέναμε;
Εκπαίδευση και αγορά εργασίας στην Ελλάδα: Επιπτώσεις της κρίσης και προκλήσεις


 
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να καταγράψει, να εξετάσει και να αναλύσει τις επιπτώσεις της κρίσης που ξέσπασε το 2009 στη σχέση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.
Περισσότερα
 

6ος πανελλήνιος διαγωνισμός κατά του σχολικού εκφοβισμού. «Όχι» είπαν για 6η χρoνιά οι μαθητές

 

Mε μία εκδήλωση γεμάτη από παιδικά χαμόγελα, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε η βράβευση των σχολείων που διακρίθηκαν στον 6ο πανελλήνιο διαγωνισμό κατά του σχολικού εκφοβισμού.
Περισσότερα

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Ποια Ελληνίδα φυσικός πήρε υποτροφία από τη NASA

Μία Ελληνίδα μεταδιδακτορική ερευνήτρια στις ΗΠΑ είναι ανάμεσα στους 24 νέους επιστήμονες που επέλεξε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) για να χορηγήσει υποτροφία στο πλαίσιο του υψηλού κύρους προγράμματος NASA Hubble Fellowship Program (NHFP).
Περισσότερα

85ο Διεθνές Συνέδριο της ΙFLA στην Αθήνα: Οι Βιβλιοθήκες με το βλέμμα στο μέλλον


Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνδιοργανώνουν το 85ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA), με θέμα “Libraries: dialogue for change” (“Βιβλιοθήκες: διάλογος για αλλαγή”).
Περισσότερα

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου με τις αλλαγές στην παιδεία

Σε φορτισμένο κλίμα ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου που περιλαμβάνει και αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 
Περισσότερα

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2018 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας