Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Οκτωβρίου 2019


Newsletter

 

Σχεδόν όλες οι μελέτες που γίνονται ανά τον κόσμο για τη μέτρηση των ικανοτήτων των νέων που αποφοιτούν από σχολεία -και πανεπιστήμια πολλές φορές- καταδεικνύουν το έλλειμμα των λεγόμενων «ήπιων ικανοτήτων» (soft skills), καθώς και το χάσμα ικανοτήτων (skills gap) μεταξύ αυτού που ζητά η αγορά εργασίας και των προσόντων που διαθέτουν οι νέοι. Το χάσμα αυτό δεν αναφέρεται σε τυπικά προσόντα, αφού πλέον το ποσοστό των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πολύ υψηλό –ειδικά σε σύγκριση με παλαιότερα. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέσω της τεχνολογίας και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της παγκοσμιοποίησης έχουν μεταβάλει δραστικά το σύνολο των προσόντων και ικανοτήτων που πρέπει να έχει κανείς για να δραστηριοποιείται επιτυχώς στην κοινωνία, στην καθημερινότητα και, φυσικά, στην αγορά εργασίας. Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί συνεπάγονται προκλήσεις που πρέπει να οδηγήσουν στον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης. Η ίδια η εκπαίδευση, ως διαδικασία και ως πρακτική μεταμορφώνεται με ρυθμούς, που οι υπάρχουσες δομές (σχολεία, πανεπιστήμια κ.ά.) δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν, ώστε να προσαρμοστούν έγκαιρα. 
Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα διαθέτει υπερ-επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών. Εκείνο που χρειάζεται, ώστε να καλύπτονται από την άποψη αυτή οι ανάγκες των μαθητών, είναι η σωστή κατανομή και διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι με τις τρέχουσες συνθήκες εφικτή η επιμόρφωση όλων ανεξαιρέτως των εκπαιδευτικών για 3 εβδομάδες ετησίως, αρκεί αυτή να οργανωθεί σωστά και κυρίως να έχει εύστοχο περιεχόμενο, σχεδιασμένο στρατηγικά, ώστε να οδηγήσει όχι απλά σε μεταρρύθμιση, αλλά σε ριζική αναμόρφωση της εκπαίδευσης. Είναι πάμπολλες και ποικίλες οι επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών. Πιο θεμελιώδης είναι όμως η ανάγκη να κατανοήσουν γιατί χρειάζεται να αλλάξει η εκπαιδευτική διαδικασία και το περιεχόμενό της, πώς πρέπει να διαμορφωθεί και πώς μεταβάλλεται ο κόσμος γύρω μας, αλλά και πολύ πιο μακριά από εμάς. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είναι στην πλειονότητά τους ασύνδετοι με τις παγκόσμιες εξελίξεις στην κοινωνία και στην εργασία. Η πληροφορία που φτάνει σε αυτούς μέσω διαδικτύου είναι σχετικά πεπερασμένη και αποσπασματική. 
Οφείλουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες και ένα πλαίσιο ενημέρωσης που θα καθιστά τους εκπαιδευτικούς ικανούς να ενημερώνονται για τις τρέχουσες εξελίξεις τη στιγμή που αυτές συντελούνται και κυρίως να θεωρούν ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις τους αφορούν ακόμα και αν αυτοί στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο έχουν αναλάβει να διδάσκουν ένα πολύ συγκεκριμένο και θεματικά εστιασμένο αντικείμενο. Χρειάζεται μια κεντρική στρατηγική και οργάνωση από μέρους του Υπουργείου Παιδείας, η οποία να προβλέπει ότι π.χ. την πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού, η πλειονότητα των εκπαιδευτικών θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μέσω livestream εκδηλώσεις όπως το Singularity University Summit ή άλλες αντίστοιχες. Το χάσμα ικανοτήτων δεν αφορά μόνο τους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Χρειάζεται να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε τους Έλληνες εκπαιδευτικούς, ώστε να επιτευχθεί η αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Σημαντικά links

Νοιάζομαι & Δρω: ξεκινάει η νέα χρονιά!
 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Νοιάζομαι & Δρω καλλιεργεί για 5η συνεχή χρονιά σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα τις έννοιες του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και του ενεργού πολίτη μέσω βιωματικών προσεγγίσεων και πλήθους εξωσχολικών δράσεων. Φέτος θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα σε 170 σχολεία. Ήδη το δίκτυο των 18 σχολικών μονάδων του νομού Ιωαννίνων, ξεκίνησε δυναμικά οργανώνοντας λαμπαδηδρομία για την αιμοδοσία με τίτλο «Δίνω αίμα, δίνω ζωή». 
Περισσότερα

Νέα έκθεση-σοκ για μαθητές
Νέο καμπανάκι, αυτή τη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ετήσια έκθεση της Ε.Ε. που δημοσιοποιήθηκε χθες, έδειξε ότι σχεδόν ο ένας στους τρεις Έλληνες μαθητές δεν διαθέτει βασικές δεξιότητες. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα πηγαίνει από το... κακό στο χειρότερο.
Περισσότερα
 
Το νέο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι 

 

Σαν να δανείστηκε το χρώμα από τη διπλανή εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα, να πήρε το γεωμετρικό σχήμα από το μεσοπολεμικό κτίριο που βρίσκεται στα πόδια του επί της Ερατοσθένους και να επέμεινε στην αρχιτεκτονική πρωτοπορία που απαιτεί ένα σύγχρονο μουσείο, το πολυώροφο κτίριο με πρόσοψη-πλάκες πωρόλιθου που αποκαλύφθηκε στο Παγκράτι είναι το νέο διαμάντι της Αθήνας. 
Περισσότερα

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Singularity University: Τεχνογνωσία απ΄τη Σίλικον Βάλεϊ στην Ελλάδα

Η εβδομάδα 18-25 Αυγούστου στο Σαν Φρανσίσκο ήταν γεμάτη από έντονες εμπειρίες, ενδιαφέρουσες συναντήσεις, γόνιμες συζητήσεις και συνεργασίες. Η αποστολή του «Δημόκριτου» περιελάμβανε επίσης τον Βασίλη Κυλίκογλου, διευθυντή του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, και τον Βαγγέλη Καρκαλέτση, διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
Περισσότερα

Ο Απόλυτος Οδηγός Μουσείων της Αθήνας για Παιδιά 2019-20


Ο πληρέστερος οδηγός Μουσείων της Πρωτεύουσας 2019-2020 είναι ξανά εδώ πλήρως επικαιροποιημένος και πιο ψαγμένος από ποτέ. 
Περισσότερα

Ν. Κεραμέως: «Ο καλύτερος θα σηκώνει τη σημαία»

«Ο καλύτερος θα σηκώνει τη σημαία», ανέφερε προ ολίγου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας ότι η αλλαγή σε σχέση με το ισχύον καθεστώς θα ισχύσει από την 28η Οκτωβρίου. 
Περισσότερα

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2018 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας