Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Ιανουάριος 2020


Newsletter

 

Ο Καινούριος Χρόνος ξεκινά με την ανακοίνωση από μέρους του Υπουργείου Παιδείας των προτεραιοτήτων για το 2020. Είναι θετικό που υπάρχει σχέδιο και μάλιστα με προτεραιότητες. Είναι σημαντικό που η αυτονομία και η εξωστρέφεια των σχολικών μονάδων, καθώς και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών τίθενται στο επίκεντρο. Είναι κομβική η μετατόπιση των ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) από τις προαιρετικού χαρακτήρα δραστηριότητες για λίγους στον βασικό κορμό του προγράμματος για όλους. Είναι ουσιώδης η ενίσχυση της αριστείας. Είναι απαραίτητοι οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Είναι, εντέλει, σε γενικές γραμμές σωστή η κατεύθυνση των αλλαγών. Σε ένα σύστημα που επί χρόνια βασίζεται στην κουλτούρα της εσωστρέφειας και που αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε αλλαγή, αυτά και άλλα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία μόνο αν θεμελιώνονται σε δύο κεντρικούς άξονες: α) στην ποιότητα και β) στη σωστή οργανωτική δομή και μεταξύ τους διασύνδεση. Κάποια από τα μέτρα αυτά (βλ. αυτονομία σχολικής μονάδας, ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων κ.ά.) έχουν ανακοινωθεί και από άλλους Υπουργούς στο παρελθόν, όμως δεν τα είδαμε να εφαρμόζονται ακριβώς επειδή αποτελούσαν ευγενείς προθέσεις χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό. Όσο για τις νέες προτάσεις, θα πρέπει να αναπτυχθούν με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς για κάποιες από αυτές είναι ενδεχόμενο να μην υπάρχει στη χώρα μας η απαιτούμενη σε βάθος και σε έκταση εξειδίκευση και εμπειρία. Ο θεσμός του μέντορα μπορεί π.χ. να είναι εξαιρετικά ωφέλιμος, θα πρέπει όμως πριν τον εισάγουμε να τον ορίσουμε, να τον κατανοήσουμε, να αναλογιστούμε ποιος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέντορας και πώς και κυρίως να έχουμε υπόψη τη θεμελιώδη λεπτομέρεια της προσωπικής επιλογής του μέντορα από τον έχοντα ανάγκη την υποστήριξη (mentee). Διότι μπορεί ο καλύτερος μέντορας για έναν εκπαιδευτικό να μην είναι κατάλληλος για κάποιον άλλο. Δεν είναι ακατόρθωτη η εισαγωγή μεντόρων στο εκπαιδευτικό σύστημα, είναι όμως σύνθετη, δύσκολη και θέλει ιδιαίτερη επιμέλεια για να γίνει σωστά. Δεν είναι ουτοπική η εισαγωγή του εθελοντισμού, της επιχειρηματικότητας και άλλων αντίστοιχων θεματικών στο υποχρεωτικό πρόγραμμα, θέλει όμως διαφοροποιημένη σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα περί διδασκαλίας σχολικών αντικειμένων εισήγηση, ώστε να μην επαναλάβουμε την πρακτική του μαθήματος της «αγωγής του πολίτη», στη διάρκεια του οποίου οι καθηγητές όλων των ειδικοτήτων δίδασκαν το κομμάτι της ύλης που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν. Τα νέα μέτρα θέλουν μελέτη και κυρίως ποιοτική και διοικητική θωράκιση για να έχουν αντίκρισμα. Αυτό περιμένουμε να δούμε σε έναν καινούριο χρόνο που, όπως πάντα, ξεκινά με ελπίδα και προσδοκία για πρόοδο. Καλή χρονιά!

Σημαντικά links

Τα Οικονομικά της Εκπαίδευσης και οι Επιπτώσεις της Κρίσης


Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. με τις λιγότερες κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση ως ποσοστό των δημόσιων δαπανών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.
Περισσότερα

Τα αποτελέσματα του PISA 2018 για την Ελλάδα


Το Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Φοιτητών (PISA) είναι μια τριετής έρευνα των 15χρονων φοιτητών που αξιολογεί κατά πόσον έχουν αποκτήσει τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Η αξιολόγηση επικεντρώνεται στην ικανότητα ανάγνωσης, στα μαθηματικά, στην επιστήμη και σε ένα καινοτόμο πεδίο (το 2018, ο καινοτόμος τομέας ήταν παγκόσμιας εμβέλειας) και την ευημερία των μαθητών.

Περισσότερα
 
Νέοι πολίτες και Σύνταγμα: ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους 22-30 ετών 

 

Το πρόγραμμα «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» αποτελεί ιδέα και πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και συγχρηματοδοτείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Συγκροτήθηκε με γνώμονα τις ανάγκες τους πάνω σε θέματα λειτουργίας της σύγχρονης δημοκρατίας.
Περισσότερα


 

Πρόσφατες αναρτήσεις

“Εκπαιδευτικός της χρονιάς”: ακόμα ένα διεθνές βραβείο για την Ελληνίδα νηπιαγωγό Βίκυ Ξανθοπούλου

Μετά τα εγχώρια βραβεία και το διεθνές The Freedom Through Literacy Award, η νηπιαγωγός Βίκυ Ξανθοπούλου, που υπηρετεί στο δημόσιο διθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, κέρδισε με το υψηλής έμπνευσης και φαντασίας περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων “Παίζουμε βιβλίο” ένα ακόμα διεθνές βραβείο, το Global Teachers Award. 
Περισσότερα

«Παραμύθι χωρίς όρια»: Η πρώτη δωρεάν ηλεκτρονική βιβλιοθήκη παραμυθιών για παιδιά με προβλήματα όρασης είναι γεγονός!


Τα παραμύθια αποτελούν πνευματική και ψυχική τροφή για τα παιδιά, γεννούν συναισθήματα, κεντρίζουν το μυαλό τους, προκαλούν τη νόησή τους, διεγείρουν τη φαντασία τους, τη δημιουργία θετικών παραστάσεων και γενικότερα συμβάλλουν στην ανάπτυξη τους. Δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί την παιδική ηλικία χωρίς παραμύθια.
Περισσότερα

Ν. Κεραμέως: Οι “9” κορυφαίες προτεραιότητές μας για το 2020


«Κορυφαίες» χαρακτηρίζει η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως τις “εννέα” προτεραιότητες της κυβέρνησης  για την παιδεία.
Περισσότερα

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2018 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας