Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Μάρτιος 2020


Newsletter

 

Καθετί που συμβαίνει στην κοινωνία συνιστά μια μαθησιακή ευκαιρία, η οποία ιδανικά θα μπορούσε να αξιοποιείται σε επίπεδο ατομικό, οικογένειας ή κοινότητας. Επειδή αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα και επειδή στη χώρα μας το σχολείο εξακολουθεί να θεωρείται ο χώρος όπου κατεξοχήν μαθαίνουν τα παιδιά και οι νέοι, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική και ωφέλιμη η σύνδεση του σχολείου με τον περίγυρό του και η ένταξη στοιχείων της επικαιρότητας στη μαθησιακή διαδικασία.
 
Ο κορωνοϊός που απειλεί την υγεία και την ηρεμία μας τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί εξαιρετική αφορμή προσέγγισης θεμάτων που συνδέονται με την ατομική και τη συλλογική ευθύνη, με τη διαχείριση κρίσεων, με την επαγωγική σκέψη, με την επιδημιολογία, με τους παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία και με άλλα θέματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκδίδει οδηγίες, ώστε οι χώρες με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους πολίτες τους και να τους προστατέψουν. Έτσι, ενημερωθήκαμε εγκαίρως σχετικά με τη μεταδοτικότητα του ιού, την περίοδο επώασής του, τα συμπτώματα, την ύπαρξη ασυμπτωματικών κρουσμάτων και τις ομάδες κινδύνου. Λάβαμε οδηγίες εν είδει προληπτικών μέτρων ατομικής υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης, αλλά και συμπεριφοράς. Κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής ειδικών κρίθηκε σκόπιμη και ανακοινώθηκε η αναστολή των εκδηλώσεων του καρναβαλιού. Κι ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουν ήδη αρχίσει να φτερνίζονται καλύπτοντας το στόμα με τον αγκώνα τους και έχουν περιορίσει τις συναθροίσεις και την εκδηλωτικότητα μέσω σωματικής επαφής, συμμορφούμενοι προς τις προτάσεις προληπτικών μέτρων, εμείς αποφασίζουμε να αγνοήσουμε την απαγόρευση και να καρναβαλίσουμε τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και τον σεβασμό στο συνάνθρωπο, θέτοντας με την επιπολαιότητά μας σε κίνδυνο συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 
Και όλα αυτά συμβαίνουν και προβάλλονται από τα ΜΜΕ ως φυσιολογικά, χωρίς καμία επικριτική χροιά. Ο Έλληνας και η Ελληνίδα πρέπει κάποτε να μάθουν ότι το «ζούμε μόνο μια φορά» έχει δύο όψεις. Αν δεν το μάθουν στο σχολείο, φαίνεται πως δεν θα το μάθουν πουθενά και απλά θα συνεχίσουν να είναι οι γραφικοί ουραγοί της Ευρώπης.

 

Σημαντικά links

Υπουργείο Υγείας: Αυτοί είναι οι κανόνες υγιεινής για την προστασία από τον κορωνοϊόΤην τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, υπενθυμίζει τo Υπουργείο Υγείας.
Περισσότερα

Πάνω από έξι στους δέκα πτυχιούχους πρόσφυγες έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό – Έρευνα για το ακαδημαϊκό προφίλ τουςΤο προφίλ των προσφύγων που κατέχουν ακαδημαϊκούς τίτλους καταγράφει έρευνα του προγράμματος Bridge που παρουσιάστηκε την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα, η δεύτερη φάση του οποίου ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2020, έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και ο στόχος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των προσφύγων σε ακαδημαϊκές και ερευνητικές δομές.
Περισσότερα
 
Έλληνες εκπαιδευτικοί σε θερινό σχολείο στο CERNΔέκα τυχεροί Ελληνες εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν από τις 24 έως τις 28 Αυγούστου 2020 στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη για το καινοτόμο πρόγραμμα Θερινό Σχολείο με τίτλο «Παίζοντας με τα Πρωτόνια».
Περισσότερα

 

Πρόσφατες αναρτήσεις

«Το πείραμα των Ελλήνων Μαθητών που πήγε στο διάστημα!» στο νέο ψηφιακό πλανητάριο του Iδρύματος Ευγενίδου
 


 

Στις 11 Δεκεμβρίου 2019 εκτοξεύτηκε από το Τέξας των ΗΠΑ ο πύραυλος New Shepard ο οποίος μετέφερε το πείραμα «Μέτρηση της μάζας σε συνθήκες μικροβαρύτητας» του Ομίλου Διαστημικής S.P.A.C.E. του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου, δίνοντας στους μαθητές την μοναδική ευκαιρία να δουν το πείραμά τους να εκτοξεύεται στο Διάστημα!
Περισσότερα

Άνοιξε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Εντυπωσιακές εικόνες από την έκθεσηΣτις 24 Φεβρουαρίου το ΕΜΣΤ άνοιξε τις πύλες του για τους δημοσιογράφους με αφορμή τη  συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε η Yπουργός Πολιτισμού, Λίνα  Μενδώνη. Για το κοινό θα ανοίξει στις 28 Φεβρουαρίου και θα είναι με ελεύθερη είσοδο για έναν ολόκληρο μήνα, ενώ από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου θα δέχεται ομάδες μαθητών.  
Περισσότερα

Σύγχρονες δεξιότητες, νέα εφόδια για τους μαθητές μας: «Καλλιεργούμε τις δεξιότητες του 21ου αιώνα, ενισχύουμε τη βιωματική και εργαστηριακή μάθηση»


 

Εγκαινιάστηκε επισήμως, στις 26 Φεβρουαρίου, η υλοποίηση των νέων θεματικών στα σχολεία, με την ανοιχτή πρόσκληση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την υποβολή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού.

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2018 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας