Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Φεβρουάριος 2020


Newsletter

 

Του χρόνου τέτοια εποχή θα είναι σε εξέλιξη πλήθος εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Ήδη έχουν ανακοινωθεί κάποιες δράσεις. Θα είχε ενδιαφέρον να ρωτήσει κανείς τους μαθητές τι έγινε το 1821 και κυρίως γιατί; Θα μπορούσαν επιπλέον να κληθούν οι εκπαιδευτικοί να ορίσουν τον ιστορικό γραμματισμό και να περιγράψουν τις διαδικασίες ιστορικής κατανόησης και μάθησης που εφαρμόζουν με τους μαθητές τους. Το πιθανότερο είναι ότι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει ριζικά ως προς τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία στο σχολείο. 

Στο πλαίσιο αυτό, η πολύ σημαντική επέτειος των 200 ετών της εθνικής μας παλιγγενεσίας, αποτελεί για την εκπαιδευτική κοινότητα, αφορμή αναστοχασμού σε δύο επίπεδα: α) ως προς την αξιοποίηση του ιστορικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη ενός πολύ μεγάλου φάσματος δεξιοτήτων στους μαθητές και β) ως προς την ανάπτυξη κριτικού διαλόγου σχετικά με την πορεία και τη δυναμική της χώρας. 

Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης, μιλώντας εκ μέρους όλων των Ιδρυμάτων που συνέστησαν την Πρωτοβουλία σε συνεργασία με τη Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, «ο αναστοχασμός αυτός, πρέπει κυρίως να ψάξει και να αναλύσει εκείνες τις κακές πλευρές του Έλληνα που οδήγησαν την πατρίδα μας 4 φορές στην χρεωκοπία, σε εθνικές περιπέτειες και στην αδυναμία μας να προκόψουμε και να ευημερήσουμε, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, που η Πατρίδα μας μεγαλούργησε». 

Ας γιορτάσουμε λοιπόν, την εθνική αυτή επέτειο όχι με φιέστες, αλλά με ουσιαστικές δράσεις που θα μας πάνε ένα βήμα πιο μπροστά ως χώρα. Ας προσεγγίσουμε την ιστορία με το βλέμμα στο μέλλον.


Σημαντικά links

Η «Πρωτοβουλία 1821-2021» παρουσίασε το πρόγραμμα των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821


Το Ίδρυμα Λαμπράκη συμμετέχει στην «Πρωτοβουλία 1821-2021», η οποία συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και τη Εθνικής Τράπεζας.
Περισσότερα

Πώς η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής


Η εκπαίδευση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η UNESCO, αναγνωρίζοντας την αξία της εκπαίδευσης, προωθεί το Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Εκπαίδευση της Κλιματικής Αλλαγής (CCESD). 
Περισσότερα
 
Δωρεάν επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται στην εκπαίδευση παιδιών προσφύγων


H UNICEF (Refugee and Migrant Response in Greece) σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οργανώνουν δωρεάν επιμορφωτικό πρόγραμμα, για εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται στην εκπαίδευση παιδιών προσφύγων.
Περισσότερα

 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Επτά καθηγητές του ΕΚΠΑ στη λίστα των ερευνητών με τη σημαντικότερη επιρροή παγκοσμίως

Eπτά καθηγητές του ΕΚΠΑ στη λίστα των ερευνητών με τη σημαντικότερη επιρροή παγκοσμίως

Επτά καθηγητές και ερευνητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών περιλαμβάνονται στην κατάταξη «Highly Cited Researchers (h>100) »  της Webometrics.
Περισσότερα

Robotex: Το παγκόσμιο φεστιβάλ ρομποτικής “έρχεται” στην Ελλάδα

Robotex: Το παγκόσμιο φεστιβάλ ρομποτικής “έρχεται” στην Ελλάδα
Τα τελευταία 17 χρόνια το Robotex International αποτελεί το φεστιβάλ-θεσμό στο οποίο λαμβάνουν μέρος πάνω από 25.000 επισκέπτες & 1300 ρομπότ από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται στην Κύπρο με μεγάλη επιτυχία και φέτος διοργανώνεται και στην Ελλάδα.
Περισσότερα

Το Χάρβαρντ έρχεται στην Ελλάδα


H κυβέρνηση έχει γεμίσει τις… μηχανές της για να ενισχύσει την προσπάθεια των ελληνικών ΑΕΙ για εξωστρέφεια και προσέλκυση ξένων φοιτητών και συνεργασιών με ξένα ΑΕΙ.
Περισσότερα

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2018 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας