Copy
Nieuwsbrief Samarita - Juli 2019
Bekijk nieuwsbrief in browser

Hierbij ontvangt u de zomernieuwsbrief van 2019 met berichten uit Oost-Europa en ons eigen land. We hebben de volgende onderwerpen:

 • Een interview met een arme familie die destijds geholpen is en Szaba Sandor Zsolt over zijn ervaringen met het werk van Samarita
 • Introductie van een nieuw contactpersoon ds. Csizmadia Ferenc
 • Maak kennis met onze nieuwe voorzitter
 • Vooraankondiging van de vriendenreis in 2020
 • De werkvakanties 2019
 • Jaarverslag 2018
Sinds begin dit jaar gaat Stichting Draagt Elkanders Noden te Rhenen verder onder de naam Stichting Samarita. Hiertoe is besloten omdat één naam (voor zowel de stichting alsmede ook de werkgroepen) meer duidelijkheid en herkenning geeft. Zowel de stichting als de werkgroepen hebben nu de naam Samarita, waarbij de werkgroepen afzonderlijk te herkennen zijn met de toevoeging van de plaatsnaam (Ede, Rhenen of Waardenburg).

"We begrepen niet echt waarom ze ons wilden helpen. Er zijn andere arme families, niet alleen onze familie."

Tijdens de werkvakantie in 2016 is gewerkt bij een arme familie in Săldăbagiu de Munte, we denken met dankbaarheid terug aan het contact dat toen is ontstaan en de blije gezichten aan het einde van deze werkvakantie. Nadien hebben wij deze familie verschillende keren bezocht –ook tijdens de Samarita vriendenreis in 2018- en nog steeds is deze familie dankbaar.

In dit artikel zal Sandor (ons contactpersoon in Oradea en degene die deze arme familie heeft aangedragen om te helpen) iets van zijn ervaring delen en ook heeft hij deze familie enkele vragen gesteld.

De vragen van Sandor aan de familie:
 • Hoe was het leven in jullie woning, voordat jullie woning is opgeknapt?
 • Weten jullie waarom jullie als gezin zijn geholpen?
 • Zijn jullie tevreden (blij) met hetgeen opgeknapt is?
 • Hoe hebben de kinderen gereageerd, waren de kinderen blij met het nieuwe bed?
 • Is jullie leven veranderd doordat de woning opgeknapt is?
 • Vinden jullie het fijn als de mensen die jullie geholpen hebben soms nog langskomen?
 • Willen jullie zelf nog iets zeggen tegen de mensen die jullie geholpen hebben?
Lees hier de oprechte antwoorden die getuigen van dankbaarheid

"Wij groeten u met de woorden uit Romeinen 13:12 De nacht is voorbijgegaan, en de dag is nabij gekomen."

Mijn naam is Csizmadia Ferenc, ik ben 45 jaar oud en een blije vader van een 8-jarig kind. De naam van mijn vrouw is Cecilia. Als God ons het wil geven, dan hopen we binnenkort een tweede zoon -door adoptie- te ontvangen. Hij wordt in juli 3 jaar.

Samen met mijn vrouw werkten wij -tussen 2003 en 2014- in het hart van Zevenburgen (dit is het westelijke deel van Roemenië) in Marosvásárhely, Tirgu-Mures. Hier hebben we elkaar leren kennen in 1998 en in 2003 zijn wij getrouwd.

Ik bid en hoop, dat het werk van Samarita in de zomer onze gemeenten zal wakker schudden en dat hun ogen geopend mogen worden voor een andere perspectief, overeenkomstig het Koninkrijk van God.

Lees hier meer over het werk en motivatie van Csizmadia Ferenc

"Via zijn verhalen werd steeds meer mijn interesse voor de Stichting Samarita gewekt. Na een kennismaking met Istvan Lőrincz en Atilla Pál sloeg dit om in nieuwsgierigheid." 

Lees hier het complete verhaal van Maurits van Essen

Vriendenreis met speciaal tintje


Het mag de ‘Samarita vriendenreis’ worden genoemd, zoals we het vorig jaar (mei 2018) voor het eerst hebben ervaren met als conclusie ‘zeker voor herhaling vatbaar’. En daarom willen wij in DV 2020 opnieuw een soortgelijke reis organiseren, maar dan met een speciaal tintje. Want volgend jaar hopen we er een ‘jubileum`vriendenreis van te maken. Even de toelichting van ‘Van Dale’ die zegt t.a.v. jubileum `feest ter herinnering aan het feit dat iets rond een aantal jaren geleden gebeurd is` En dan vraagt u zich af `wat is er dan gebeurd en wanneer…?’
Nieuwsgierig? Lees hier meer
Inmiddels is er een vervanger gevonden voor de oude bus van het ouderenhuis Casa Diaconala. Het zorgcentrum `t Slot in Gameren hebben een nieuwe rolstoelbus nodig. Wij hebben de oude bus kunnen overnemen. Hierdoor kunnen de activiteiten vanuit het ouderenhuis gecontinueerd worden. Klik hier voor meer foto's.
In Țipari is een gebouw waar verschillende gezinnen wonen. De moeder van de huishoudelijk werkster -bij de plaatselijke predikant- heeft geen inkomen en wordt uit haar woning geplaatst. De predikant wil haar graag helpen, omdat zij ziek is. Hij heeft ons gevraagd om de kamers bewoonbaar te maken. Meer informatie klik hier.

Werkvakanties 2019


Deze zomer gaan 2 groepen op werkvakantie.
In samenwerking met Koers-vakanties (Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten) is er een werkvakantie georganiseerd naar Oekraïne (dinsdag 30 juli tot vrijdag 9 augustus).
Vanuit Samarita – Rhenen is een werkvakantie georganiseerd naar omgeving Lugoj (van vrijdag 19 juli tot dinsdag 30 juli).
Bovenstaande cijfers zijn een momentopname van begin juli 2019.

Tijdens de werkvakantie wordt dagelijks verslag gedaan van de ervaringen en werkzaamheden van de deelnemers. U kunt beide werkvakanties volgen via onderstaande buttons.
Volg hier de werkvakantie in Oekraïne
Volg hier de werkvakantie in Roemenië
Het jaarverslag is uit! Dit jaar in een nieuwe en overzichtelijkere lay-out. Nieuwsgierig? Download het jaarverslag hier.

23 juli

7 novemberBeekweide 11, 3927 SC Renswoude
info@samarita.nl
KvK-nummer 30284099
Werkvakanties     Projecten     Resultaten     Helpen     Samarita     Contact

Copyright © 2019 Samarita, Alle rechten voorbehouden.


Wilt u de nieuwsbrief op een andere wijze ontvangen?
U kunt de voorkeuren wijzigen of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp