Copy
View this email in your browser
E-krachtbal september 2015
Share
Tweet
Forward
De kop is er ondertussen af, de competitie 2015-2016 werd op gang geschoten of beter gezegd gegooid. We zijn fier te mogen melden dat we nooit eerder met zoveel krachtballers waren bij de start van de competitie (+150 t.o.v vorig seizoen). Op naar een nieuw ledenrecord? Dat zou tof zijn.
In dit nummer aandacht voor enkele leuke initiatieven van onze clubs. We zijn bijzonder blij dat o.a. door het jeugdsportfonds krachtbal een zekere dynamiek ontstond met als gevolg een steeds groeiende krachtbalfamilie. Ook extra aandacht voor onze vele officials. Lees alles over de week van de official en win een prachtige prijs.

Dat we het menen met de fair play op onze velden bewijzen we door voor de jeugd een fair play beker te organiseren. Een initiatief dat op gang gebracht werd door Luc Van Caeneghem (Sporting Brugge).Tof!
We doen ook nogmaals een oproep om de leden van uw club aan te sporen om onze facebookpagina te 'liken'. Misschien halen we dan tegen de volgende nieuwsbrief 500 likes. Ook dat zou tof zijn!
Wij wensen u alvast veel succes en veel krachtbalplezier ! (JB)

INHOUD
ST. MICHIELS FEESTE
Een tweetal maanden geleden beslisten we met een paar jeugdtrainers van onze krachtbalclub dat het misschien wel een goed en leuk idee zou zijn om onze club én onze sport te vertegenwoordigen op de Sint-Michielse feesten. Niet zoals de meeste jeugdbewegingen of andere organisaties met drankverkoop of dergelijke… Neen, louter sportief en visueel entertainment met als hoofddoel : onze sport wat meer naambekendheid te geven en wie weet enkele nieuwe jeugdspelers of speelsters aan te trekken.
De jeugd van tegenwoordig kan je natuurlijk niet zomaar naar je kraampje lokken en dus pakten we uit met een leuk ogend standje en bijhorende visuele effecten :
We hadden een promofilm gemaakt met actiebeelden uit wedstrijden gepaard met opzwepende muziek die we op een grote televisie lieten afspelen. We plaatsten ook een groot computerscherm waarop een presentatie afspeelde waarin we onze club in the picture zetten en ook duidelijk maakten dat krachtbal een sport is voor atleten maar ook een sport voor iedereen.
Uiteraard  hadden we ook de punchbak mee en van elke reeks een bal  (4kg, 3kg, 2kg, 1kg) zodat jong en oud eens een balletje kon gooien.
 
Om de bezoekers van ons standje niet zomaar een balletje te laten gooien hadden voor jong en oud een leuke kracht-challenge bedacht. Voor de jeugd was dit zoveel mogelijk keren de bal naar de punch bak gooien in 1 minuut. Voor de sterke mannen en vrouwen was dit zo lang mogelijk een bal van ‘hun’ categorie voor zich houden met horizontaal gestrekte armen. De resultaten werden op een groot whiteboard genoteerd (zie foto) zodat iedereen kon zien hoe goed hij scoorde. In totaal konden we zo’n 70-tal personen overtuigen om deel te nemen aan onze krachtbal-challenge. De meeste jongeren hadden wel eens een krachtbal initiatie op school gehad maar hadden nog nooit een krachtbal wedstrijd in het echt gezien. Leuk om te zien was dat velen in de loop van de dag nog eens aan ons standje passeerden om te kijken of hun record nog stand hield.
We hebben ook flyers uitgedeeld met wat meer informatie over de sport in het algemeen en ook met contactgegevens van onze club met een uitnodiging om onze sport eens te komen uitproberen op de jeugdtrainingen op woensdagavond.
Ook nog even vermelden dat we aan ons standje in de namiddag ook hoog bezoek mochten verwelkomen. Mevrouw Schotte, weduwe van wijlen dhr Etienne Schotte  en uitvinder van de krachtbalsport, kwam ons standje met een grote glimlach en enige fierheid bezoeken. Wij waren dan ook zeer trots haar te mogen ontvangen. (zie foto)
 
Jeugdtrainers en spelers KBC Sint-Michiels
Bart Rosseel, Robin Grieve, Hannes Timmerman, Siebe Timmerman, Dylan Ballegeer
WEEK VAN DE OFFICIAL #bedanktscheids
Tienduizenden officials (scheidsrechters, juryleden, resultaatopnemers,...) zorgen er wekelijks voor dat we in Vlaanderen op een kwalitatieve manier aan sport kunnen doen. Vanzelfsprekend is dat echter niet (meer). Veel sportfederaties hebben moeite om nieuwe mensen warm te maken om official te worden of te blijven, onder andere door een gebrek aan respect voor de official. De VSF gelooft dat de tijd meer dan rijp is om (meer) aandacht te besteden aan de officials en lanceert daarom de 1ste editie van de "Week van de Official" die zal doorgaan van 3 t.e.m. 11 oktober 2015. Het hoofddoel van deze week is waardering uiten voor de officials.

Op de bijscholing voor scheidsrechters van 11092015 en in voorbereiding van de week van de official , staken wij onze scheidsrechters in een nieuw jasje (zie foto). Klik hier voor de items die op de bijscholing aan bod kwamen.

Om alles extra in de verf te zetten organiseren wij een SELFIE WEDSTIJD. Ideaal voor jullie om mee te dingen naar een toffe prijs.
Wat moet je doen?
Neem een selfie van uw ploeg samen met de scheidsrechter in zijn/haar nieuwe uitrusting en post die op deze facebookpagina met de hashtag: #bedanktscheids
Stel de SR volgende vraagjes en stuur zijn/haar antwoorden door naar info@krachtbal.be
 1. Waar ben je scheidsrechter geworden?
 2. Hoe ben je ertoe gekomen? Hoe ben je erin gerold?
 3. Wat is je beste tip aan een beginnende official?
Je kan als ploeg een gepersonaliseerde banner/roll-up winnen. Eén winnaar wordt uitgekozen.
NIEUW: FAIR PLAY BEKER JEUGD
Om de fair play extra te stimuleren bij jeugdwedstrijden organiseren wij dit jaar voor het eerst een fair play beker voor jeugdploegen. De scheidsrechters beoordelen na de match de beide ploegen op onderstaande elementen. De scores worden omgezet naar een procentueel resultaat en wie de hoogste score haalt, krijgt de beker.
@scheidsrechters: wees streng maar rechtvaardig.
 1. Het team respecteert de spelregels
  1. Spelers lopen ‘de kantjes’ er niet af. (Bv. de ‘trucen van de foor’ bij schermvorming, Bv. de 5” regel rekken bij voorsprong
  2. ...
 2. Het team heeft respect voor medespelers/coach
  1. Medespelers worden POSITIEF benaderd/aangemoedigd (ook bij een fout)
  2. Richtlijnen van de coach worden zonder morren opgevolgd
 3. Het team toont respect voor de tegenspeler/coach
  1. Geen woordenwisselingen met de tegenspelers/coach
  2. Vermijden van uitslagen zoals 25-0. Iedereen scoort graag, ook al wint men niet.
 4. Het team toont respect voor de scheidsrechter
  1. Verwelkoming bij aankomst
  2. Geen discussie bij beslissingen
  3. Spontaan een hand geven aan de SR na de match
  4. (Club) biedt spontaan niet alcoholisch verfrissing aan tijdens de rust (coach als verantwoordelijke)
 5. Het team gedraagt zich sportief na de match
  1. Spontaan een hand geven aan de tegenspelers
  2. Spontaan een hand even aan de coach bezoekers
  3. Voorbeeldig gedrag na winst of verlies
 6. De coach vervult zijn voorbeeldfunctie
  1. Spelers POSITIEF benaderen
  2. Zich op de eigen ploeg/spelers richten en niet op de tegenstander
  3. Respect tonen voor scheids- en grensrechter
  4. Spontaan een hand geven aan de tegenstrevers/scheidsrechter
  5. ...
SPORTING BRUGGE IN ACTIE
Het krachtbalseizoen was er voor Sporting eentje met een vliegende start : na de organisatie van de Beker van Brugge op 5 september en de eerste competitiewedstrijden op zaterdag 12/9 stonden we op zondag 13/9 al terug klaar om op de “dag van Brugse Sportclubs” op ’t Zand te Brugge de krachtbalsport te vertegenwoordigen. We hadden dit jaar een mooie, centrale plaats gekregen op het plein.  Nog voor de officiële start (om 13.00 uur) mochten we al Noah, onze jongste mikraba, begroeten die een balletje kwam gooien.  Niet de grote massa dit jaar (veel sportactiviteiten op die dag in en rond Brugge) maar wel veel ouders die op zoek waren naar een uitdagende sport voor hun kids.  Die daagden op hun beurt de mama’s en papa’s uit zich te meten in het gooien in de punchbacks.  Enkele ex-jeugdspeelstertjes van Avanti Lissewege overtuigden zichzelf om weer te gaan krachtballen, wijzelf mogen enkele kids verwachten op onze volgende trainingen en uiteraard werden ook spelertjes doorverwezen naar Brugse clubs dicht bij huis.
Rond 15.30 uur liet de grote opblaaspop van de duikersvereniging zijn kopje hangen : Het was helaas een teken dat de regensluizen boven ’t Zand werden opgezet, meteen een abrupt einde van de sportieve happening. Terwijl andere sportclubs reeds hun spullen inladen, bleven we – hopend op een plotse opklaring – schuilen in onze tent… toen ik uiteindelijk de auto uit de parking ging halen rond 16.30 uur was het verrassend te zien dat nog slechts één blauwe tent centraal op het plein stond… Nog maar eens is gebleken dat de krachtbalsport de wintersport bij uitstek is ! (door Luc Van Caeneghem)
Sporting Brugge was gastclub voor de beker van Brugge. De weergoden gooiden wat roet in het eten maar het enthousiasme was er niet minder om. Hieronder de winnaars en enkele sfeerbeelden.
 • Pupillen : KBC Male
 • Miniemen Jongens : KBC Sint Michiels
 • Cadetten meisjes : Sporting Brugge
 • Cadetten jongens : Avanti Lissewege
 • Scholieren Jongens : KBC Male
 • Dames : KBC St. Michiels
 • Heren : KBC St. Michiels
 • Fairplay : Pupillen Sporting Brugge
1. Cursus scheidsrechter: de cursus scheidsrechter krachtbal regio West ging door op vrijdag 18/9/2015. Er zijn 8 deelnemers en dus acht potentieel nieuwe scheidsrechters. Zodra we de datum van de cursus in de regio Oost kennen maken wij die over via de gekende kanalen.
2. VTS cursussen: we zijn momenteel druk bezig aan de herwerking van de cursusteksten krachtbal (initiator, trainer B). Wie het algemeen gedeelte van de cursus trainer B wil volgen, kan alle data en plaatsen raadplegen op de site van de Vlaamse Trainersschool.
3. Bijscholingsdag 11/11/2015:  met minikrachtbal op het programma zie www.bijscholingsdag.be  
 
 • Op 4 juli ll. overleed dhr. Rudy Van Duysen, schoonpapa van Bart Van Havere (KBK Temse)
 • Op  8 juni 2015 werd MATTEO ROZE geboren, zoontje van Stijn Rozé en Lindsey Vandekerkhove (Grenskracht Menen)
Copyright © 2015 VKBF FALOS krachtbal, All rights reserved.