Copy
Nieuwsbrief februari 2017
Bekijk in uw browser
De nieuwsbrief van februari
Druk bezochte opening expositie "Nies en nazaten" in De Wieger
Foto: Michelle Willemsen
 
Op zondagmiddag 22 januari opende Igor Zevenbergen, één van de nazaten Nies, de expositie “Nies en nazaten - Vijf generaties in de kunsten” onder grote belangstelling. Ruim 150 belangstellenden waren aanwezig in De Wieger en werden welkom geheten door conservator Lex van de Haterd. De expositie toont van totaal 24 kunstenaars uit vijf generaties Nies verschillende werken op een breed terrein. Het concept, dat heel bijzonder is, oogst van verschillende kanten lof.

De opening trok al direct de aandacht van het 
Museumtijdschrift. Daarmee heeft ook de expositie landelijke belangstelling. Igor Zevenbergen heeft als coördinator en verbindend intermediair tussen alle nog levende nazaten en verschillende bruikleengevers een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van de tentoonstelling. Bij de opening overhandigde hij de catalogus aan de Familie Nies.

Drukkerij Gebroeders Nies is een sinds 1913 in Deurne gevestigde ondernemersfamilie. Met deze tentoonstelling wordt terecht het accent gelegd op haar artistieke betekenis voor Deurne. Hendrik Wiegersma werkte destijds nauw samen met de familie Nies. Het verband met de lopende tentoonstelling op de begane grond met thema’s rond Hendrik Wiegersma is daarmee gelegd.

De expositie loopt nog tot en met 14 mei 2017.
De kunstklas van het Willibrord Gymnasium exposeert!
Afgelopen donderdagavond 9 februari vond de opening van de eindexamenexpositie van de zesde klas kunst van het Willibrord Gymnasium Deurne plaats. Drie jaar lang zijn de leerlingen die het vak Kunst volgen zowel theoretisch als praktisch bezig geweest. Ze zijn aan de gang gegaan met verschillende (kunsthistorische) thema’s en hebben ieder hun eigen ideeën omgevormd tot kunstwerken. De eindexamenexpositie is nu de kers op de taart.

In de tentoonstelling komen verschillende soorten kunst aan bod, variërend van schilderijen, tekeningen en foto’s tot films en zelfs een bordspel. Elk werk is met veel aandacht en enthousiasme gemaakt.
 
De avond werd geopend met een woordje van leerling Maarten van Gastel en van kunstdocente Annette Lugtmeijer. Alle leerlingen waren in stijlvolle outfits gehuld vanwege het thema van de avond ‘Old Hollywood’. Na de officiële opening was er de gelegenheid voor alle aanwezigen om de expositie op hun gemak te bekijken. De foto’s hieronder geven een impressie van de geslaagde avond de geëxposeerde werken.
 
De expositie is nog te bewonderen in het klein en groot atelier tot en met zondag 5 maart.
Geslaagde Vrijwilligers en Vrienden bijeenkomsten
Foto: Optreden Babz Verhoeven tijdens de Vriendenmiddag
 
De Wieger organiseert jaarlijks voor vrijwilligers en vrienden en relatiemiddag of -avond. Op vrijdagmiddag 2 december waren ruim 30 vrijwilligers in De Wieger voor een mooie afsluiting van 2016. Elke werkgroep presenteerde haar activiteiten van het afgelopen jaar en gaf een inkijk in 2017. Na de pauze trad singer-songwriter Erwin van de Weijer op met gitaar en een aantal eigen nummers. Met een woordje van voorzitter Ger Schinck en een gezamenlijke maaltijd werd de middag afgesloten. En met een bescheiden Sintcadeau op zak ging iedereen tevreden huiswaarts richting 5 december.
 
Op zondag 15 januari waren ruim 35 vrienden en relaties van De Wieger aanwezig op onze jaarlijkse relatiedag. Veel mensen sloten nog aan bij een laatste rondleiding door de expositie “Zadkine en Wiegersma: een vriendschap”. Er was een optreden van Babz Verhoeven uit De Mortel; ze zong verschillende liederen en begeleidde zichzelf op piano. Als uitsmijter zong ze een mooi arrangement van het bekende lied “Het dorp”, geschreven door Friso Wiegersma. Voorzitter Ger Schinck roemde het geslaagde Wiegerjaar 2016 en legde tegelijk de vinger op enkele zere plekken wat betreft de toekomst.
Exposities in groot en klein atelier vanaf 12 maart: "Muziek verbeeld"
Foto: khdeurne.nl

In het kader van het VVV jaarthema ‘muziek’ heeft de museumwerkgroep van De Wieger aan de Koninklijke Harmonie Deurne gevraagd om in het klein atelier een expositie samen te stellen.
 
Om een indruk te krijgen van wat er geëxposeerd zou kunnen worden, zijn twee leden van de werkgroep in januari op bezoek geweest bij de KHD in het CCD. Zij werden ontvangen door de vice-voorzitter en de archivaris en werden meegetroond naar het depot en het archief op een bovenverdieping. Daar werden zij met onverholen trots rondgeleid langs het mogelijke expositiemateriaal waaronder vele fotoboeken met memorabele gebeurtenissen, vaandels, affiches van optredens, oorkondes, uniformen en niet te vergeten oude muziekinstrumenten. Het zal nog een hele klus worden om uit deze overvloed een goed overzicht van de rijke historie van de KHD samen te stellen!
 
In het groot atelier zal een selectie van kunstwerken uit de eigen collectie van De Wieger te zien zijn, waarin muziek centraal staat en verbeeld wordt.                                   


Het uiteindelijke resultaat kunt u zien vanaf zondag 12 maart. Om 15.00 uur die dag zullen beide exposities onder dezelfde muzikale noemer, "Muziek verbeeld", worden geopend met o.a. een spetterend optreden van de Big band van de KHD.
Nieuw: "Boek & Pizza" bij De Wieger
In maart en april organiseert De Wieger tweemaal een zogenaamde "Boek & Pizza". De eerste keer zal gastlezer Maria Crompvoets uit Meijel (voormalig directeur Peelland College) een door haar uitgekozen boek inleiden. De avond begint met een gezamenlijke pizzamaaltijd (vegetarisch, vis of vlees) en daarna volgt er een gesprek en discussie over schrijver en boek. Met dit initiatief voegt De Wieger een nieuwe sociaal-culturele activiteit toe aan haar programma. 

Maria Crompvoets kiest voor het boek Gij nu van de bekende Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck. Op de Beeck heeft de laatste jaren veel succes met haar boeken Vele hemels boven de zevende en Kom hier dat ik U kus. Haar laatste boek Gij nu werd uitgebracht in 2015. Van deelnemers aan Boek & Pizza wordt verwacht dat ze Gij nu gelezen hebben. De avond wordt gehouden in De Wieger op maandag 13 maart om 18.30 uur en duurt tot uiterlijk 20.30 uur. De kosten bedragen €11,50, inclusief pizza.
Opgeven kan door een e-mail te sturen naar beheer@dewieger.nl onder vermelding van Boek & Pizza, en eventueel voorkeur voor vegetarisch/vis/vlees. De opgave is definitief na overmaken van €11,50 op bankrekening NL 85 RABO 0170 861 309 t.n.v. De Wieger, Deurne.


Voor meer informatie: Addie Smolders (tel. 06 51 904 268) of Willy Koppens (tel. 06 53 620 314).
BKR-werken van De Wieger in Museum Techniek met 'n Ziel
Foto: Werk van Bernard van der Wielen

De contacten tussen Museum De Wieger en Museum Techniek met 'n Ziel in Neerkant worden via Museumkring Peelland steeds intensiever. Dit wordt vormgegeven door objecten en kunstwerken uit de collecties uit te wisselen. Begin vorig jaar was er al een expositie van werken uit de BKR-collectie van De Wieger te zien in het Museum Techniek met 'n Ziel. Kunstwerken uit die collectie werden gemaakt betreffende de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) die liep van 1956 tot 1987. De regeling maakte het voor kunstenaars mogelijk om zich volledig op hun beroep te kunnen storten. De kunstwerken overhandigden zij aan de gemeente en in ruil daarvoor ontvingen ze een uitkering.


Nu is er opnieuw een BKR-tentoonstelling ingericht in het Neerkantse museum, met kunstwerken van Hermien van Herpt, Bernard van der Wielen, Jack Harden en Willy Martinali. De kunstwerken uit de expositie zijn voor interessante prijzen te koop.


Meer informatie over de expositie, Museum Techniek met 'n Ziel en de openingstijden vindt u
hier.
Even voorstellen...
Hallo allemaal!

Graag wil ik me, als nieuwe stagiaire bij De Wieger, even aan u voorstellen. Mijn naam is Eva Nooijen, ik ben 20 jaar en studente Algemene Cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Ik woon op kamers in Nijmegen, maar ben ook vaak te vinden bij mijn ouders thuis in Someren. 

Als onderdeel van mijn studie heb ik de mogelijkheid om stage te lopen. Omdat het me leuk lijkt om later in een museum te werken en daarom nu alvast de museumwereld beter wil leren kennen, ben ik op zoek gegaan naar een stageplaats hierin. Zodoende ben ik bij De Wieger terechtgekomen. Van 1 februari tot en met 30 juni loop ik hier stage. Mijn werkzaamheden bestaan onder andere uit het meedraaien met de museumwerkgroep en het opzetten en uitvoeren van educatieve lessen/projecten. Deze zullen waar mogelijk gekoppeld zijn aan de tentoonstellingen/collectie van De Wieger.

Ik heb er veel zin in en wie weet komen we elkaar wel eens tegen!
Noteer in uw agenda!
 
 • Expositie BKR-werken in Museum Techniek met 'n Ziel (Neerkant)
  t/m 26 februari 2017


   
 • Eindexamenexpositie Willibrord Gymnasium 
  t/m 5 maart 2017


   
 • Expositie "Nies en nazaten" 
  t/m 14 mei 2017


   
 • Tentoonstelling "Muziek verbeeld" over de KHD
  opening 12 maart 2017, om 15.00 uur


   
 • Boek & Pizza: "Gij nu" van Griet op de Beeck
  13 maart 2017, 18:30 - 20.30 uur
 
Museum De Wieger is wekelijks geopend van 
woensdag t/m zondag, van 12.00 tot 17.00 uur
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
YouTube
YouTube
Copyright © 2017 De Wieger, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp