Copy
Agem nieuwsbrief augustus 2014
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Duurzaam Aanbod Zonnepanelen Achterhoek
Als het aan Guus Ydema ligt heeft ieder dak in de Achterhoek dat geschikt is, straks zonnepanelen, geplaatst door Achterhoekse installateurs. Tot 12 september konden bedrijven zich aanmelden voor de actie Duurzaam Aanbod Zonnepanelen Achterhoek. Tien installateurs gaan meedoen.
 
Is dat niet weinig, tien ondernemers?
Nee, dat is genoeg, zeker in de eerste fase. Ik ben trots dat er juist zoveel deelnemers zijn. Ze steken hun nek uit voor duurzame energie en voor de regio. Daar word ik warm van.
 
Hoeveel vraag zal er zijn?
Dat kunnen we niet voorspellen, maar uit onderzoek blijkt dat 10% van de huishoudens op korte termijn zonnepanelen wil aanleggen. Dat zal in de praktijk moeten blijken. Met deze gezamenlijke actie willen we de potentiële interesse bij mensen omzetten in concrete aanleg van zonnepanelen op hun dak.
wanneer kunnen consumenten inspringen?
 
Energieke molen voor traag water
In de maanden april, mei en juni was in de Oude IJssel bij Ulft een watermolen geplaatst, nauwelijks zichtbaar maar o zo effectief. Uit de proef bij Ulft blijkt wederom dat de installatie de Oryon Watermill daarbij ook nog visvriendelijk is.

Traag stromend
Jaap Ory is de uitvinder van deze moderne watermolen. Hij zag brede rivieren traag door oneindig laagland gaan en realiseerde zich dat daar veel groene energie in zit. De watermolen die hij ontwikkelde draait niet verticaal, maar horizontaal, in het water. “De truc is het venturisysteem, de trechter die de trage waterstroom versnelt. De beweegbare kleppen in de schoepen zorgen vervolgens voor de energieoverbrenging.”
“De installatie is bedoeld voor langzaam stromend water. Als je beseft dat wereldwijd 60% van de rivieren traag stromend is dan liggen er veel kansen, zeker in landen met géén of weinig centrale energievoorziening.
 
Kleinschalige opwekking
Voor de verdere uitwerking van zijn idee heeft Ory contact gezocht met Dolf Pasman van Pasman Motoren en aggregaten uit het Achterhoekse Baak.
lees meer over energie uit Nederlandse rivieren
De overstapper: Hans Keijzer
schaliegas installatie, marketupdat.nl
We wonen in een mooie deel van het land, met prettige mensen, maar maken wel deel uit van de wereld. Internationaal wordt het gevaarlijk. Niet dat ik bang ben, maar we moeten niet achterover leunen. De Russen spelen het machtsspel hoog en er is grote onrust in het Midden-Oosten. Dan is het belangrijk dat we onze eigen broek kunnen ophouden.
Minister Kamp wil dat door hier schaliegas te winnen. Dat vind ik een verkeerde keuze, want daarmee leggen we grote druk op onze mooie omgeving. Ik word wel droevig als ik zie hoe multinationals het land achterlaten. Kijk naar Nigeria.

jao, jao ...
Achterhoekers denken makkelijk dat het niet zo’n vaart zal lopen: jao jao, wi’j zölt ’t wal seen. Maar als het zo ver is, dan is het te laat.
Ik vind dat mensen nu hun keuze moeten maken voor de toekomst. Uiteindelijk maakt de prijs niet veel uit. Daarom ben ik overgestapt op AGEM.
Op de 50+beurs
Agem was aanwezig op het 50+Event in Ulft.
50+ betekent al lang niet meer dat het gezapige leven is begonnen. Het aanbod op de beurs was gericht op de zelfbewuste oudere. AGEM past daartussen en had een verhaal te vertellen aan de bezoekers.

Op zondag werd het AGEM-team versterkt door twee vrijwilligers, Hans Keijzer (Zelhem) en Reint Beunk (Hengelo). Die hulp was zeer welkom omdat er veel belang-stelling was. Veel bezoekers kwamen uit de Achterhoek en tijdens de gesprekken waren de mensen geïnteresseerd. Interesse, vaak met typische Achterhoekse terughoudendheid.
zijn er nieuwe leden?
Klantenservice
Sinds afgelopen zomer heeft AGEM twee nieuwe medewerkers klanten-service. Natalie de Roos en Ento Lesterhuis werken deeltijds aan de telefoon om vragen te beantwoorden en mensen te helpen bij het overstappen.

Politicologie
Natalie studeert in Enschede public management en is erg tevreden over het werk. “Tijdens mijn studie politicologie heb ik ook telefonisch werk gedaan. Dat was echte sales: mensen bellen en proberen iets te verkopen. Wat dat betreft is het werk bij AGEM veel leuker. De eerste weken zijn we ingewerkt in de wereld van energie en klanten-administratie. Dat was achteraf het meest saaie deel van het werk. Daarna werd het echt leuk.

Over hun dorp
De mensen die we bellen hebben iets met AGEM, dat werkt prettig. De gesprekken die ik met mensen heb gaan ook over andere dingen dan energie of duurzaamheid, over hun dorp bijvoorbeeld. Dat maakt dit werk leuk, want ik ken de Achterhoek goed, zeker de omgeving van Winterswijk. Ik vind het prettig om contact te maken met mensen over zaken die ze belangrijk vinden”, aldus Natalie de Roos.
Heb je een vraag over AGEM? Of wil je ook overstappen?
Bel Ento (of Natalie):
0314 - 820 388 
Of ga naar de website:
www.agem.nu
Share
Share
Copyright © 2014 Agem, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp