Copy

Click here for the English Version

View this email in your browser
Forward to Friend
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
YouTube
YouTube
Email
Email

November 2013.

Lieve vrienden en vriendinnen,

Een nieuwe stijl, een nieuw gezicht en een compleet nieuwe layout voor de nieuwsbrief. Een stamboom met de tekst 'Join the Family', waarmee we via Facebook en Twitter geïnteresseerden vragen om ook donateur te worden en daarmee familie van de 130 kinderen in het Somawathi Home in Sri Lanka. 

Heeft u ook vrienden of familie die zich willen aansluiten? Heel graag!!! 

Nominatie voor de Transparant Prijs 2013

Ons Jaarverslag is verkozen tot de beste drie van alle inzendingen in de categorie 'kleine charitatieve instellingen'. Helaas is het bij een nominatie gebleven en zijn wij goede tweede geworden met een hoog rapportcijfer. Jammer, want de geldprijs van € 25.000,- hadden wij heel graag ontvangen !

Klik hier voor het Jaarverslag 2012.pdf.

Somawathi Home 2013

Het Somawathi Home Holland House of Hope is - dankzij uw steun - de afgelopen negen jaar uitgegroeid tot een belangrijk community centrum voor de regio. De hulpverlening gaat veel verder dan een kindertehuis voor 130 verweesde en verlaten kinderen onder voogdijschap. 

De regiofunctie van het Somawathi Home: 
 • 100 uitwonende scholieren aanvullende lesprogramma's met 24 cursussen
 • 10 studenten uit de regio een studiebeurs om aan de universiteit te studeren
 • 45 kleuters- en peuters Montessori onderwijs, inclusief dagelijks de lunch en twee schooluniformen per schooljaar
 • 1.000 patiënten medische- en tandheelkundige zorg
 • 65 medewerk(st)ers een baan, waarvan 20 parttimers 

In het Somawathi Home

Het leven in Somawathi Home

Door Maxime van der Maesen zijn tijdens zijn bezoek filmbeelden gemaakt en is een professionele film gemaakt. Een mooie impressie over het leven van de kinderen en alle faciliteiten die er geboden worden. Wij wensen u veel kijkplezier.
Kijk even mee!  
http://www.youtube.com/watch?v=dZNgKKnJzzg

De 18 jarige Ranjith op eigen benen.

Ranjith woont sinds zes jaar in het Somawathi Home en is in maart 18 jaar geworden. Ranjith heeft als eerste volwassene het Somawathi Home verlaten om op zichzelf te gaan wonen; met uiteraard de nodige begeleiding. Ranjith is stukadoor van beroep en heeft inmiddels een mooie spaarrekening. Bij zijn afscheid gaf hij de staf, zijn zorgmoeder en de jongens uit zijn woonpaviljoen een afscheidskado. Wij wensen hem veel succes en we gaan hem vast nog vaak zien!

Nieuwkomers

Er zijn de afgelopen periode zes nieuwe kinderen ondergebracht in  het Somawathi Home. Allen onder volledig voogdijschap via de rechter en de Kinderbescherming. De achtergronden van de plaatsing in een tehuis zijn divers en variëren van echtelijke ruzies tot bittere armoede en misbruik van de kinderen. Wij wensen hen allen een goed leven toe met hun nieuwe zorgmoeder en alle vriendjes en vriendinnetjes in het Somawathi Home.

Isanka is geopereerd aan zijn oog.

De 13 jarige Isanka heeft al sinds zijn geboorte een lui oog. Hier werd hij vaak mee geplaagd en bovendien miste hij  zicht in één oog. Eindelijk is hij op een leeftijd dat hij geopereerd kon worden. In het ziekenhuis is een spier uit zijn been gehaald; deze is gebruikt om zijn ooglid op te halen. Isanka is sindsdien heel wat zelfverzekerder en hij lacht de wereld weer toe!
Nu hopen op betere schoolresultaten, want daar maakt hij vooralsnog maar weinig van.

Sport Competitie

De Nationale Kinderbescherming organiseerde een sportmanifestatie onder 23 kindertehuizen in het zuiden van Sri Lanka. Ruim 200 kinderen hebben deelgenomen aan de diverse onderdelen. De meeste prijzen gingen naar de kinderen van het Somawathi Home met 23 winnaars ! Dat zegt wel iets over hun welzijn en hun conditie. De prijzenkast raakt aardig gevuld en wij zijn super trots op de winnaars.

Bedrijfsbezoeken

Om de kinderen voor te bereiden op hun beroepskeuze, hun verdiensten in de toekomst en de kosten voor hun eigen toekomstige levensonderhoud worden met regelmaat bedrijfsbezoeken georganiseerd. Zo bezochten zij de haven, een hotel, de bank, een ziekenhuis, de hotelschool en ook de cementfabriek Holcim in Galle.

Aan de keukentafel

 • Hier is hard gewerkt aan het opstellen van het Meerjarenbeleidsplan en zijn de operationele kosten doorberekend  t/m 2030. Het lijkt ver weg maar de jongste kinderen zijn drie jaar, dus we hebben nog even te gaan.
 • Aan de Raad van Toezicht hebben we onze voortgang, financiën en Meerjarenbeleidsplan gepresenteerd en deze zijn akkoord bevonden.
 • Eind november vertrekken we met vier bestuursleden op deels gesponsorde vliegtickets naar Sri Lanka voor besprekingen met de lokale trustees en het bijwonen van het Annual School Festival. Een concert door de kleuters, die afscheid nemen van de Montessori school en in januari naar de grote school gaan.
 • De statiegeld-actie bij de diverse Albert Heijn filialen in het land scoort boven verwachting. Dit jaar ontvingen wij al ruim € 10.000,-. 

Berichten op Facebook 

Met grote regelmaat plaatsen wij berichten met het laatste nieuws op onze Facebook pagina. Deze wordt al gedeeld door 440 'likers'  die dit 'leuk vinden' en deze pagina delen met hun vrienden. U bent van harte welkom om ook deel te nemen !

Kado-actie

In januari begint het nieuwe schooljaar. Dit betekent voor ieder kind nieuwe school uniformen, schoenen, sokken, schooltas, boeken en schriften.

Draagt u ook een steentje bij?
December Kado-actie 

Mooie opstekers

 • Stichting COR organiseerde een bijzonder avond in het Kröller Müller museum. Wij ontvingen € 6.000,- , te besteden aan vocational training lessen voor gem. 30 grotere kinderen in Galle.
 • Van Jan Willem de Vries (6 jaar) ontvingen we een hele mooie tekening voor de kinderen. Jan Willem, we nemen je tekening mee en gaan de kinderen blij maken.
 • Een aantal leden van de Soroptimisten Club in Alphen aan den Rijn hebben het Somawathi Home bezocht. Zo konden ze zelf zien hoe hun donaties zijn besteed. Zeer onder de indruk zijn ze van het project en wij hopen dat ze ons nog lang zullen steunen.
 • Van World Child Fund ontvingen wij € 5.000,- voor onderwijs. Heel veel dank hiervoor.
 • Chiara Zwijgers correspondeert met de 14 jarige Vimukthi en Chiara kreeg een haarspeldje bij haar brief. Lief hè.
 • Mevrouw Monique de Beaufort hield een housewarming en samen met haar gasten bracht dit € 1.000,- op. 
 • Mevrouw Montizaan uit Elburg is 70 jaar geworden en voor haar een reden om dit te delen met de kinderen. Dank voor de mooie bijdrage van € 500,-.
 • Twynstra Gudde hield een relatiegolfdag en samen speelden zij voor ons goede doel. Wij ontvingen € 525,-; bedankt !
 • Maandelijks zien wij bijschrijvingen op de bank variërend van € 5,- tot hoger, afkomstig van donateurs die ons sinds het eerste uur steunen. Teveel namen om hier allemaal te noemen. Weet dat wij u zeer dankbaar zijn. Al die kleine giften maken samen een grote!
Lieve mensen,

Het gaat goed met alle kinderen in en rondom het Somawathi Home. En het goede nieuws is dat het ook goed gaat met de donaties. Blijkbaar realiseren gulle gevers zich hoe wij iedere euro één op één besteden; zonder hoge overheadkosten. 
Dank u voor uw vertrouwen ! 

Heel veel dank en hartelijke groeten namens alle kinderen in het Somawathi Home,
Marja van Leeuwen


Ons e-mail adres: info@weeshuissrilanka.nl
unsubscribe from this list