Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Οκτώβριος 2020


Newsletter

 

Μια αδιαμφισβήτητα δύσκολη σχολική χρονιά, σε μια πολύμηνη περίοδο αδιαμφισβήτητης ρευστότητας, η οποία δεν φαίνεται να λήγει σύντομα, ξεκίνησε με καταλήψεις των σχολείων. Τα αιτήματα των μαθητών, όπως συνηθίζεται ποικίλουν, καθώς εκτείνονται από θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής μέχρι την πανδημία, τη στρατιωτική τους θητεία και τους εξοπλισμούς της χώρας. Το πρόβλημα σε όλο αυτό είναι το «συνηθίζεται». Οι καταλήψεις σχολείων έχουν γίνει μέρος της κανονικότητας και καθώς πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της λειτουργίας και αλληλεπίδρασης μέσα σε μια κοινότητα μάθησης, όπως είναι το σχολείο, καλλιεργούνται ως προτεινόμενη μορφή αντίδρασης ή διεκδίκησης. Ασκώντας όμως τα δημοκρατικά τους δικαιώματα οι μαθητές με αυτόν τον τρόπο, δεν συνειδητοποιούν ότι παράλληλα καταπατούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και συνήθως καταστρέφουν δημόσια περιουσία. Όταν οι ίδιοι αυτοί μαθητές, λίγα χρόνια αργότερα κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και παρεμπιπτόντως σπάνε και 10 μαγαζιά και 20 αυτοκίνητα, αναρωτιόμαστε γιατί οι γονείς τους δεν τους δίδαξαν να σέβονται την ξένη περιουσία. Το πιο εύστοχο ερώτημα εδώ είναι αν και πώς διδάχθηκαν στο σχολείο για τα δικαιώματα και για την ιδιότητα του (ενεργού) πολίτη. Αν διδάχθηκαν να αντιδρούν γόνιμα και να συμμετέχουν όχι μόνο με εκδηλώσεις, αλλά και με προτάσεις, οι οποίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα διαβουλεύσεων. Το πιο θεμελιώδες όμως ερώτημα είναι πόσο χώρο ουσιαστικής έκφρασης τους έχουμε διαθέσει. Το βέβαιο είναι πως δεν δικαιούται κανείς να κατηγορήσει τα παιδιά που αναζητούν διεξόδους να εκφράσουν τη γνώμη τους, την αντίδρασή τους, αυτήν για την οποία δεν μπορούν ούτε τα ίδια μέσα στο βρασμό της εφηβείας να αντιληφθούν ακριβώς από πού εκκινεί και πού κατευθύνεται. Γαλουχούμε παιδιά σε ένα σχολικό περιβάλλον που τους διαθέτει ελάχιστο χώρο να σκεφτούν κριτικά, να τοποθετηθούν «έξω από το κουτί», να αναπτύξουν τη γνώμη τους και πολύ περισσότερο να την εκθέσουν με γόνιμες και δημοκρατικές διαδικασίες. Σε ένα σχολείο με έλλειμμα δημοκρατίας στη δομή του, οι καταλήψεις δεν μπορεί παρά να αποτελούν ομαλότητα. Στην επίκαιρη κουβέντα περί ευθυνών, ας κοιτάξουμε και τις ευθύνες της εκπαίδευσης που προσφέρουμε στα παιδιά.
 

Σημαντικά links

MathainoumeAsfaleis - Παιδιά τραγουδούν τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού στο σχολείοΜε ένα νέο σποτ, στο οποίο τα παιδιά «μεταφράζουν» τα μέτρα προστασίας και πρόληψης στο σχολείο σε τραγούδι, ενισχύεται η καμπάνια ενημέρωσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προστασία έναντι του COVID-19.
Περισσότερα

Εκπαίδευση με μια ματιά 2020: Δείκτες του ΟΟΣΑΗ νέα μελέτη του ΟΟΣΑ αναφέρεται σε δύο νέους δείκτες σχετικά με τη διαφοροποίηση των συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και του ποσοστού ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά τον κόσμο.
Περισσότερα
 
Σεμινάριο eTwinning για γονείςΗ Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning υποστηρίζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και προσφέρει ένα σεμινάριο που απευθύνεται στους γονείς, ιδιαίτερα των μικρών μαθητών, για να είναι σε θέση να βοηθήσουν τα παιδιά τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Περισσότερα

 

Πρόσφατες αναρτήσεις
 

Με 90.000 αποφοίτους και 400 περίπου προγράμματα το E-Learning του ΕΚΠΑ διανύει την 20η χρονιά λειτουργίας του
 Είκοσι χρόνια επιτυχούς λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρέχοντας προγράμματα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης που συνδέουν τη θεωρητική με την πρακτική γνώση, αναπτύσσοντας κυρίως την εφαρμοσμένη διάσταση των επιστημών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.
Περισσότερα


Μαθητικός Διαγωνισμός «HACK THE MAP: Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ» 2020 - 2021Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «HACK THE MAP: Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ» έχει ως στόχο να βγάλει από την αφάνεια το σπουδαίο πολιτιστικό τεκμήριο της Μεγάλης Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή και να παρακινήσει τη νέα γενιά να το προσεγγίσει δημιουργικά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου.
Περισσότερα

Συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με το Συμβούλιο της Ευρώπης: Καμπάνια «Ένα στα πέντε για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση»Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Τμήμα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας συνεργασίας για την χρήση του υλικού του Συμβουλίου, στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2018 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας