Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Σεπτέμβριος 2020


Newsletter

 

Σεπτέμβριος 2020. Μετράμε λίγο περισσότερο από μισό χρόνο συμβίωσης (ή και επιβίωσης, όχι για όλους δυστυχώς) στη χώρα μας με τον κορωναϊό, ο οποίος εκτός από τη ζημιά στην υγεία και στην οικονομία φαίνεται να προκαλεί -ή να ενεργοποιεί υποβόσκουσα- γενική σύγχυση. Ας δούμε κάποια βασικά, απλά και σαφή δεδομένα και ας προσπαθήσουμε να τα συνδέσουμε:
 • Ο κορωναϊός υπάρχει. 
 • Μέχρι αυτή τη στιγμή (31/8/2020) έχουν διαγνωστεί ως νοσήσαντες από αυτόν 25.118.689 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, ενώ έχουν πεθάνει 844.312. Επιπλέον, υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, οι περισσότεροι από τους οποίους εκτιμάται ότι μένουν αδιάγνωστοι.
 • Για την αντιμετώπισή του σε επίπεδο ιατροφαρμακευτικό έχουν ενεργοποιηθεί (με ισχυρά στοιχεία ηθικής συνοδευόμενης συχνά από ευγενή άμιλλα) οι επιφανέστεροι ερευνητές και επιστήμονες του κόσμου.
 • Η επιστημονική γνώση για τον ιό καθώς αυτός εξαπλώνεται, διαρκώς αυξάνεται αλλά και σε κάποιο βαθμό μεταβάλλεται.
 • Η αντίδραση των κρατών, των κοινωνιών και των πολιτών χρειάζεται να προσαρμόζεται βάσει των οδηγιών που προτείνει τεκμηριωμένα η διεθνής επιστημονική κοινότητα.
 • Η ανάγκη για προσαρμογές στη συμπεριφορά μας δεν αποτελεί αστοχία, αντίθετα είναι ένδειξη ευελιξίας και επαγρύπνησης.
 • Τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης αυτή τη στιγμή, τα οποία μάλιστα έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα είναι συνδυαστικά: πλύσιμο χεριών – τήρηση αποστάσεων – (σωστή!) χρήση μάσκας.
 • Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, διότι  αυτό αποτελεί μέχρι σήμερα τον χώρο και το πλαίσιο όπου εκπαιδεύονται, ενώ παράλληλα για εκείνα συνιστά κανονικότητα και σημείο αναφοράς για την κοινωνικοποίησή τους και για την ασφάλειά τους.
 • Επιπλέον, η Ελλάδα, αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου, δεν έχει έτοιμη εναλλακτική εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των παιδιών, η οποία να διασφαλίζει την ελάχιστη απαιτούμενη ποιότητα και την ισότιμη προσβασιμότητα.
 • Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και όλες οι εκπαιδευτικές δομές θα λειτουργήσουν φέτος διαφορετικά και με όρους ρευστότητας. 
 • Αυτό σημαίνει ότι οι όροι λειτουργίας μπορεί να μεταβάλλονται και η λειτουργία μπορεί να διακοπεί ή να διακόπτεται.
 • Τα παιδιά θα φορούν μάσκα στο σχολείο και θα τηρούν τις αποστάσεις στον βαθμό του εφικτού, με ευθύνη δική τους και με καθοδήγηση και επιτήρηση από τους εκπαιδευτικούς τους.
 • Οι εκπαιδευτικοί θα φορούν επίσης μάσκα.
 • Όποιος δεν φορά μάσκα, θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους άλλους.

Τις πρώτες ημέρες στο σχολείο πρέπει όλα τα παραπάνω να τεθούν υπόψη των παιδιών, προσαρμοσμένα στο εκάστοτε ηλικιακό πλαίσιο από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι γνωρίζουν να το κάνουν, και πάντως με μέριμνα για την αλληλουχία και σύνδεση των δεδομένων. 

Όλοι εμείς, «οι μεγάλοι», εκπαιδευτικοί, γονείς κ.λπ., διδάσκουμε τα παιδιά με το παράδειγμά μας. Ανάμεσα στα χιλιοειπωμένα πλέον -αλλά σημαντικότατα- περί ατομικής και συλλογικής ευθύνης, είναι ευκαιρία να τα διδάξουμε το πολύτιμο μάθημα του «Να είσαι μέρος της λύσης». Καλή σχολική χρονιά!
 

Σημαντικά links

Σχολεία: Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκαςΜε απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σχολεία, ως βασικό εργαλείο στον περιορισμό της διασποράς του κορωναϊού, ενώ η κυβέρνηση θα παρέχει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Περισσότερα

Η εκπαιδευτική ανταπόκριση για τον COVID-19: Μία εργαλειοθήκη στρατηγικής εφαρμογήςΜέσα από την νέα μελέτη του ΟΟΣΑ, παρέχεται στους ηγέτες των εκπαιδευτικών συστημάτων, ένα πλαίσιο εφαρμογής και ερωτήματα που πρέπει να προσεγγίσουν κατά τη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών μέτρων και πολιτικών απάντησης στην κρίση του κορωναϊού.
Περισσότερα
 
Μαθητές και εκπαιδευτικοί κοντά στη φύσηΠραγματοποιήθηκε και φέτος, παρά τις δυσκολίες, το θερινό σχολείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, χάρη στην αποφασιστικότητα των ανθρώπων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου, με περισσότερους από 120 καθηγητές και δασκάλους να βρίσκονται στο Κρίκελλο Ευρυτανίας.
Περισσότερα

 

Πρόσφατες αναρτήσεις
 

Εισαγωγή σε ΑΕΙ με λευκή κόλλα
 Σύμφωνα με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το εισιτήριο πήρε το 77% των υποψηφίων, ενώ ένας στους τρεις υποψηφίους εισήχθη με βαθμό κάτω από τη βάση.
Περισσότερα


Μία ουσιαστική δωρεά για τα παιδιά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. ΛασκαρίδηΣε μια ουσιαστική δωρεά για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων όλης της χώρας προχωρά το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη προσφέροντας 662.400 επαναχρησιμοποιούμενα ατομικά μπουκάλια.
Περισσότερα

Έναρξη σχολικού και ακαδημαϊκού έτους 2020/2021 - Με σχέδιο, προσοχή και στρατηγική ενάντια στην πανδημία COVID-19Το πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση του κορωναϊού, παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. 
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2018 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας