Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Ιούνιος 2021


Newsletter

 

Στην καθημερινότητά μας αξιολογούμε διαρκώς και επιβραβεύουμε, άλλοι συχνότερα και άλλοι σπανιότερα. Το από ποιον μανάβη θα αγοράσουμε τις σαλάτες μας, σε ποιο βενζινάδικο θα γεμίσουμε το αυτοκίνητό μας, από πού θα αγοράσουμε τον καφέ μας, με ποιον θα πάμε τη βόλτα μας, αποτελούν επιλογές που γίνονται ως αποτέλεσμα αξιολόγησης. Η αξιολόγηση αυτή μπορεί να συμβαίνει άτυπα και σιωπηλά, γίνεται όμως με σαφή κριτήρια και αν κληθούμε να τα εξηγήσουμε, μπορούμε όλοι να το κάνουμε εύκολα. Αντίστοιχα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα επιβραβεύσουμε τον μανάβη για τις καταπληκτικές ντομάτες του, τον σερβιτόρο για το εξαίσιο πιάτο που δοκιμάσαμε, τον συγγραφέα για το υπέροχο βιβλίο που έγραψε, τον φίλο μας για το χιούμορ του κ.λπ. Όλα αυτά συμβαίνουν αυθόρμητα, στο πλαίσιο μιας κανονικότητας, την οποία χάνουμε μέσα στο σχολείο, αλλά και στο πανεπιστήμιο ακόμα. 

Στην εκπαίδευση η αξιολόγηση και η επιβράβευση τελούν σχεδόν υπό αφορισμό. Η αξιολόγηση δεν αντιμετωπίζεται ως μέρος μιας αναπτυξιακής διαδικασίας, αλλά ως τιμωρητική πρακτική και μάλιστα σε ένα πλαίσιο όπου η αξιολόγηση των μαθητών/φοιτητών γίνεται χωρίς προβληματισμό, τυποποιημένα και όπου καταγράφονται αντιστάσεις σε προσεγγίσεις περιγραφικής αξιολόγησης. Και ενώ έχει αποδειχθεί ότι η ανάδειξη και επιβράβευση καλών πρακτικών ευνοούν την ευγενή άμιλλα και λειτουργούν ως κίνητρο για την βελτίωση των δυνητικών υποψηφίων και για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της δυναμικής τους, μια σημαντική μερίδα της σχολικής και πανεπιστημιακής κοινότητας τοποθετείται δογματικά ενάντια σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία βράβευσης και ανάδειξης καλών πρακτικών, τόσο σε επίπεδο φορέων, όσο -και πολύ περισσότερο- σε επίπεδο ατόμων. 

Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο ανακοινώνονται οι βραβεύσεις σε καθιερωμένους πλέον διαγωνισμούς που γίνονται από ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών σχολείων και εκπαιδευτικών, που θέτουν υποψηφιότητα. Μήπως θα είχε νόημα να παρακολουθήσει το Υπουργείο Παιδείας τις διαδικασίες αυτές και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, ώστε να επαναξιολογήσει την προοπτική δομημένης, θεσμοθετημένης και διαφανούς ανάδειξης καλών πρακτικών;


 

Σημαντικά links

Ολοκλήρωση του 1ου κύκλου σεμιναρίων WOMENTORS με τιμητικές βραβεύσειςΗ πρώτη χρονιά διεξαγωγής του προγράμματος κλείνει με κορυφαίες αναγνωρίσεις της ποιότητας και αξίας του WOMENTORS, το οποίο έλαβε την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Χρυσό Βραβείο στα Education Leaders Awards 2021, στην κατηγορία «Ανάπτυξη Οριζόντιων Δεξιοτήτων» το Βραβείο In Action των Bravo Sustainability Awards 2021.
Περισσότερα

Καθηγητές στην Ευρώπη, Σταδιοδρομία, Ανάπτυξη και ΕυεξίαΗ έκθεση της Ευρυδίκης επικεντρώνεται στους εκπαιδευτικούς της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παρέχει στοιχεία, τόσο για τις πολιτικές, όσο και για τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται, συνδυάζοντας δεδομένα από την Ευρυδίκη σχετικά με την εθνική νομοθεσία και από τον ΟΟΣΑ για τις πρακτικές και τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών από τη Διεθνή Έρευνα Διδασκαλίας και Μάθησης. 
Περισσότερα
 
Φτιάξε τον δικό σου ψηφιακό σεισμογράφο


Η Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) διοργανώνουν τον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου ψηφιακό σεισμογράφο» για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
Περισσότερα

 

Πρόσφατες αναρτήσεις
 

Το ΕΚΠΑ στην 34η θέση παγκοσμίως στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων
 Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 34η θέση παγκοσμίως αναφορικά με την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και στις θέσεις 101-200, σχετικά με την προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης, στην Ισότητα των φύλων και την Καινοτομία.
Περισσότερα


ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Η έκθεσηΓια πρώτη φορά μια επετειακή έκθεση για τον Αγώνα του 1821 θα εμπλουτιστεί με διαδραστικά εκπαιδευτικά εκθέματα. Η κεντρική επετειακή έκθεση θα περιγράφει όλη την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και θα αναδείξει την προετοιμασία, το ξέσπασμα, την ακτινοβολία και την παρακαταθήκη της μέσα από σπάνια κειμήλια και αρχειακό υλικό.
Περισσότερα

Οδηγίες για την ασφαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων – Μέτρα προστασίας και self-testTo υγειονομικό πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις συζητήθηκε στην Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, με τη συμμετοχή της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως. 
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2018 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας