Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Μάρτιος 2021


Newsletter

 

Την 25η Μαρτίου τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο. Στα σχολεία πραγματοποιούνται γιορτές, η προετοιμασία των οποίων απασχολεί συνήθως τους μαθητές και τις μαθήτριες για κάποιες διδακτικές ώρες. Παράλληλα, διδάσκονται τα παιδιά μέσα στα σχολικά τους χρόνια, στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας, τον αγώνα για την ανεξαρτησία και την Ελληνική Επανάσταση, όπως προβλέπουν τα σχετικά αναλυτικά προγράμματα. Θα περίμενε κανείς, συνεπώς, ότι όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες που τελειώνουν το ελληνικό σχολείο, είναι σε θέση να απαντήσουν στην ερώτηση «Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;». Η αλήθεια είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό απαντά «Την Επανάσταση του ‘21»  ή κάτι παρεμφερές και ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό δυστυχώς δεν είναι σε θέση να το απαντήσει ούτε και αυτό. Όταν όμως η ερώτηση εξειδικευτεί ελαφρώς, π.χ. «Ποιοι επαναστάτησαν το 1821 και γιατί;», τα πράγματα δυσκολεύουν. Σε κάθε περίπτωση, η σχολική αφήγηση για την Επανάσταση του 1821 τείνει να συνδέεται με ηρωικές ή μαρτυρικές αφηγήσεις και όχι με τους στόχους, το αποτέλεσμα και τον αντίκτυπο της Επανάστασης. Η 25η Μαρτίου δε σήμαινε μόνο την έναρξη της επανάστασης, αλλά και το αποτέλεσμά της, που είναι η ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Φέτος γιορτάζουμε την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης και ενώ στην ουσία δεν αλλάζει κάτι ως προς το αντικείμενο του ετήσιου εορτασμού του ‘21, η επέτειος αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή να προσεγγίσουμε την εισήγηση και διδασκαλία της ιστορίας στο σχολείο με περισσότερο κριτική ματιά.  Οι μέχρι τώρα πρακτικές δεν ευνοούν τη δημιουργική προσέγγιση στον εορτασμό της επετείου, η οποία θα έπρεπε να εμπεριέχει ένα στοιχείο έμπνευσης για το μέλλον. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μετατρέψουμε τη μυθική εικόνα της επανάστασης σε κάτι οικείο, το οποίο συνέβη μεν πριν 200 χρόνια, όμως με όρους και σε συνθήκες λίγο-πολύ αναμενόμενες με βάση την κοινή λογική και τη γνώση για το ανθρώπινο είδος. Συνέβη ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικούς, οι οποίοι ενώ αγωνίζονταν για κοινό σκοπό, είχαν τις διαφωνίες και αντιπαραθέσεις τους, είχαν πιθανώς διαφορετικές οπτικές και παράπλευρες «ατζέντες» και πάντως λειτουργούσαν σε ένα κοινωνικο-πολιτικό πλαίσιο (εθνικό και διεθνές), που επηρέαζε τον αγώνα τους. Η κριτική ματιά στην ιστορία είναι διδακτική και το σχολείο οφείλει να ενεργοποιήσει την αξία της. Το διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» με τίτλο «Ελληνική Επανάσταση, Εκπαίδευση και Συλλογική Μνήμη – Μεταμορφώσεις της Σχολικής και της δημόσιας ιστορίας», καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των μαθητικών «Δράσεων ιστορικής αντιλογίας» που πραγματοποιείται στο ίδιο πλαίσιο από το Ίδρυμα Λαμπράκη, τον ΟΙΕΕ και το ΙΡΕΣΕ, και εφαρμόζεται σήμερα από τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στη σχετική επιμόρφωση, αποτελούν δύο παραδείγματα της κριτικής οπτικής που τόσο χρειαζόμαστε. Όποιες και όποιοι διδάσκουν την ιστορία γνωρίζουν καλά ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει η ιστορία ως μάθημα πιο ενδιαφέρουσα και πιο μορφωτική. 

 

Σημαντικά links

Βουτιά στον Κόσμο του ΒιβλίουΤο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουτιά στον Κόσμο του Βιβλίου» είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα γνωριμίας με το βιβλίο, καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και της δημιουργικής γραφής. Απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού και εφαρμόζεται σε σχολεία από όλη την Ελλάδα.
Περισσότερα

Ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όταν τα σχολεία είναι κλειστά: Ο ρόλος των οικογενειών και των εκπαιδευτικών στην υποστήριξη των μαθητών κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19Η κρίση του COVID-19 έχει ωθήσει το εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίως να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης έναντι της δια ζώσης διδασκαλίας. Η μελέτη του ΟΟΣΑ, εξετάζει τον ρόλο των οικογενειών και των εκπαιδευτικών στην υποστήριξη των μαθητών και στην διαμόρφωση των στάσεών τους απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Περισσότερα
 
Life Skills: Ο μαθητικός διαγωνισμός για την κοινωνική επιχειρηματικότηταΓια πέμπτη συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες», προσκαλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς να ανακαλύψουν την έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.
Περισσότερα

 

Πρόσφατες αναρτήσεις
 

Δείτε σε βιντεοσκόπηση το Διεθνές Συνέδριο «Ελληνική Επανάσταση, Εκπαίδευση και Συλλογική Μνήμη - Μεταμορφώσεις της σχολικής και της δημόσιας ιστορίας»
 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Ελληνική Επανάσταση, Εκπαίδευση και Συλλογική Μνήμη - Μεταμορφώσεις της Σχολικής και της Δημόσιας Ιστορίας», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Λαμπράκη σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, στις 18-19 Φεβρουαρίου 2021.
Περισσότερα


Ρομποτική στα σχολεία μας - Tο μέλλον είναι εδώ!Η εναρκτήρια εκδήλωση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος «Ρομποτικής & STEAM FLL – GAME CHANGERS» που εφαρμόζεται φέτος πιλοτικά σε σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο της δράσης ‘’Εργαστήρια Δεξιοτήτων’’, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.ά. στελεχών του Υπουργείου και του ΙΕΠ, καθώς και εκπροσώπων της Eduact, της First και της Lego Education, που συμβάλλουν στην υλοποίηση του προγράμματος.
Περισσότερα

Αυξάνονται τα Πρότυπα και τα Πειραματικά σχολεία σε όλη τη χώρα: Διευρύνεται το δίκτυο με αντικειμενικά κριτήριαΔημόσια σχολεία της χώρας καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να χαρακτηριστούν ως Πρότυπα ή Πειραματικά Σχολεία. Προκειμένου να αξιολογηθούν και να αποκτήσουν έναν εκ των δύο χαρακτηρισμών, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία έχουν καθοριστεί από την Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.   
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2018 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας